Sosyal fobi, toplum içerisinde sıkça görülmektedir. Eğer, toplum içerisinde dışlanmaktan korkuyorsanız ve sürekli tedirginseniz sosyal fobi nedir? Sorusunun cevabını iyice benimsemeniz gerekmektedir. Çünkü, toplum içerisinde görülen ve diğer adı sosyal anksiyete bozukluğu olan rahatsızlık gündelik yaşamınızın kalitesini düşürmektedir. Dilerseniz, hayat kalitenizi daha da yükseltmek için ayrıntılara geçelim.
Toplumsal ortamlarda diğer toplum üyeleri tarafından dışlanmaya sosyal fobi adı verilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip bireyler, toplum içerisinde bir iş yapmaktan çekinmektedirler. Çünkü, yapacakları işin sonucunda toplum tarafından olumsuz eleştiri almaktan korkmaktadırlar. İşte bu yüzden de bireyler, toplum içerisinde kendini gerçekleştiremedikleri için hayat kaliteleri olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Fakat, sosyal fobi tedavisi ile bu olumsuzluk aşılabilir.
Sosyal fobi, bireylerin özel ilişkilerinde, iş hayatlarında büyük bir olumsuz etkiye sahiptir. İş hayatında girişimci olması gerekirken, çekingenlikten dolayı girişim yapmaktan çekinen bir birey, asla başarıyı yakalayamayacaktır. Ayrıca, özel ilişkilerde ise utangaçlıktan dolayı karşı tarafa iyi ifadeler sunulmayabilir. Bu nedenle de ikili ilişkilerde olumsuz bir ortam oluşması muhtemeldir. Bu kişiler, özel ilişkilerinde de büyük zorluk çekeceklerdir.
İnsan Sağlığına Zararlı 5 Psikolojik Durum >>
Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
Sosyal fobi hastalığı, günümüze doğru iyice artmıştır. Sebebi ise sosyal medyanın kullanımının artmasıdır. Tabii tek etmen de bu değildir. Toplumda belirli çeşitli kurallar vardır. Birey, bu toplumsal kurallara uymazsa veya toplumdan farklı bir birey olursa da kendini dışlanmış olarak hissedebilir. Bu nedenle de sosyal anksiyete bozukluğu psikolojik çerçeveden incelenirken, sosyolojik etmenlerin de gözardı edilmemesi gerekmektedir. Dilerseniz, sosyal fobi nasıl yenilir? Sorusunun cevabından önce sosyal fobi belirtileri nelerdir? Sorusunu cevaplayalım;
- Toplum içerisinde yemek yemekten çekinmek ve yiyememek,
- Toplum içerisinde telefonla veya insanlarla konuşamamak,
- Grupların düzenlediği etkinliklere katılamamak/çekinmek,
- Grupsal etkinliklerden ziyade bireysel etkinlikleri tercih etmek,
- Israrcı bir satıcıya karşı koyamamak / pazarlık yapamamak ve ürünü satın almak,
- Bir tartışma esnasında karşı tarafa fikrini söyleyememek / fikrini saklamak,
- Bir çalışma esnasında biri tarafından izlenirken çalışma yapamamak,
- Bir konuşma öncesinde mutlaka hazırlık yapmak,
- Toplumsal alanlarda rahatça hareket edememek / sınıfta sunum yapamamak.
İyi Bir Konuşmacı Olmanın Yolları >>
Sosyal Fobinin Nedenleri Nelerdir?
Dünyamızda her olayın bir nedeni vardır. Elbette ki sosyal fobi rahatsızlığının da bir nedeni vardır. Sosyal fobi nasıl olur? Sorusunun cevabı üç başlık şeklinde incelenebilir. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;
- Sosyal Beceri Eksikliği: Bireylerin bazıları, toplum içerisindeki faaliyetlerde kendini göstermekte zorlanırlar. Kendilerini ifade edemezler ve sürekli geri planda kalırlar. Bunların sonucunda da o ortam tarafından kabul edilmezler. Yaşanılan bu olaylar ilerledikçe de sosyal fobi ortaya çıkmaktadır.
- Sürekli Kötü Düşünce İçerisinde Olmak: Hayatta başarılı olmanın ilk kurallarından biriside pozitif düşüncedir. Pozitif düşünce içerisinde olmayan insanlar, işlerin de başarıya ulaşma konusunda zorluklar yaşayacaktır. Çünkü, inanılmayan bir yol da uzun süre gidilmez. Örneğin; biriyle tanışma esnasında acaba beğenir mi? Düşüncesi bu bireyi ileride sosyal fobi rahatsızlığına sevk edebilir. Bu denli küçük olaylar, ileride büyük olaylara yol açabilir. Düşüncelerinizi değiştirin ve her zaman kendinizden emin olun!
- Geçmiş İle Bağı Koparamama: Sosyal fobi sahibi insanlarda görülen en belirgin özelliktir. Geçmişte yaşanılan, bazı tatsız olaylar unutulmamaktadır. Bu nedenle de insanlar sürekli kendilerini kötü hissetmektedir. Geçmişteki olaya bağlı kalarak sürekli dışlanma korkusu yaşayan bireyler, ömür boyu bunun etkisinde kalabilir ve ömür boyu hayat kaliteniz düşebilir. İplerinizden kurtulun, geleceğe bakın!
Sosyal Fobi Rahatsızlığının Tedavisi
Her psikolojik rahatsızlığın bir tedavisi vardır. Bu nedenle de psikoloji bilimi alanına giren sosyal fobi rahatsızlığının da tedavisi vardır. Sosyal fobi tedavisi için öncelikli olarak işinde uzman bir psikologdan destek almalısınız. Bu destek size yetecektir. Tedavinin olumlu sonuç vermesi için kendinize inanıp, güvenmelisiniz. Unutmayın ki; inanmadığınız bir yolda başarı elde edemezsiniz.