Yüzyılın en büyük girişimcileri arasında gösterilen Richard Branson kimdir? İngiliz asıllı yatırımcı, iş adamı ve girişimci olan Branson, Virgin Group CEO’sudur. Girişimcilerin ilham kaynağı olan bir numaralı başarılı insanlar arasında yer almaktadır.
Kendi işinizi kurmak istiyorsanız, başarılı insanların hayatlarından öğrenmeniz gereken çok fazla nokta var. Aynı durum girişimci olmak istiyorsanız da geçerlidir. Herhangi bir işte başarıyı kovalıyorsanız da yine aynı durum geçerlidir. Peki Richard Branson hedeflerine nasıl ulaştı? Onun hayatından öğrenmemiz gereken dersler nelerdir? Gelin birlikte bakalım.
Richard Branson Hayatı
18 Temmuz 1950 tarihinde avukat bir baba ve dansçı, oyuncu bir annenin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. İngiltere doğumlu olan Richard Branson, ortalama bir hayat sürmüştür. Oldukça baskın bir anne ve babaya sahip olan ünlü yatırımcı, ailesi tarafından küçük yaşlarda eğitilmeye başlanmıştır. Hatta öyle ki katıldığı bir programda “Annem beni, eve 4-5 Km kala arabadan indirirdi. Ve evi kendi kendime bulmamı isterdi.” diye belirtmiştir. Bunun nedeni olarak da, kendi ayakları üzerinde durmayı küçük yaşlardan itibaren öğrenmesini istedikleri için yapmışlar. Bunu başarmışlar da diyebiliriz.
Eğitim hayatı biraz daha zorluklarla geçen Branson, disleksi sorunu vardı. Yani öğrenme bozukluğu yaşamıştır. Okuma ve yazmada zorluklar çekmiştir. Ancak sayısal zekaları oldukça gelişmiştir diyebiliriz. Bu nedenle okul hayatı daha ilk başlardan itibaren fiyasko olmuştur. Liseyi bile tamamlamadan okul hayatına son vermiştir.
Başarılı İnsanların Zaman Yönetim Sırları >>
Richard Branson’un İş Hayatı
Ünlü İngiliz iş adamı Richard Branson, şuanda 400’e yakın şirketi bulunan Virgin Group CEO’su olarak meslek hayatına aktif bir şekilde devam etmektedir. Holdingin kurucusu olan ünlü yatırımcı, bir arkadaşının “ticarette hepimiz bakiriz” sözlerinden ilham alarak şirketinin ismini Virgin olarak belirlemiştir.
Ticaret hayatındaki ilk başarısını daha 16 yaşında iken çıkarmış olduğu Student adlı dergi ile elde etmiştir. Gençlerin düşüncelerini özgürce yazabildiği bir platform olarak düşlediği dergisinin her sayısı 50 bin tiraja ulaşmıştı. Bu da Branson’un ticari hayata atılmasını sağlamıştır.
Dergi bakış açısını değiştirmişti. Genç yaşlardan itibaren müziğe olan ilgisi onu daha da ileri götürecekti. Nitekim yirmili yaşlarda Virgin Mail Order Company’i kurmuştur. Daha sonra adını Virgin Records olarak değiştirmiştir. Virgin Şirketler Grubu’nun ilk firması kurulmuş oluyordu.
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı >>
Virgin Şirketler Grubu
Plak şirketi, radyo, hava yolu, içecek, sinema gibi sektörlerde adın duyurmaya başlamıştır. Ayrıca gelinlik, kozmetik, kitabevi, banka, gaz ve elektrik, otomobil, elektronik gibi sektörlerde yer alan Branson, Virgin markasını dünyaya duyurmuştur.
1984 senesinde kendi hava yolu firması olan Virgin Atlantic Airways’i kurmuştur. 1986 senesinde Atlantik Denizini en kısa sürede geçen hava yolu firması olmuştur. BU rekorla “Mavi Kurdele” ödülüne layık görülmüştür.
1999 senesine gelindiği zaman İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından “Şövalye” unvanı ile onurlandırılmıştır. Mütevazi bir kişiliğe sahip olan Branson, Nelson Mandela tarafından kurulmuş olan The Elders’in üyeleri arasında yer almaktadır.
Dünyanın hemen her yerinde tanınmakta olan Richard Branson’un bir de adası bulunmaktadır. Necker adındaki adası bir çok ünlü tarafından kiralanmıştır. Bu isimler arasında Mariah Carey, Oprah Winfrey, Jimmy Fallon ve David Beckham gibi birçok ünlü bulunmaktadır.
Başarılı İnsanların Gençlere Tavsiyeleri >>
Başarı Yolunda İlham Veren Richard Branson Sözleri
Saygı etkilemek istediğiniz insanlara değil, herkese nasıl davradığınızla alakalı bir olgudur.
– Richard Branson
İş kurmak atom parçalamak kadar zor değildir. İş kurmak şahane bir fikre sahip olmak ve bu fikri bir bütün olarak tahayyül edebilmekle alakalıdır.
– Richard Branson
Hatalarınızdan ders çıkarın. Eğer girişimciyseniz ve ilk işiniz başarısız olmuşsa, bunu “Girişimciliğe hoş geldin” mesajı olarak görün.
– Richard Branson
Yürümeyi belli kuralları takip ederek değil, düşe kalka öğrenirsiniz.
– Richard Branson
Başarılı şirketlerin temelinde mutluluk vardır. Mutlu bir şirketiniz varsa başarı kaçınılmazdır.- Richard Branson
Benim başarı tanımım şudur: Bir işle ne kadar aktif bir şekilde ilgilenirseniz o kadar başarılı hissedersiniz
– Richard Branson.
Şansınızı denemekten korkmayın. Kendinizi test etmenin en iyi yolu budur. Eğlenin ve sınırları zorlayın.
– Richard Branson
İş, sizi içine katmalı, sizi eğlendirmeli ve yaratıcılığınızı körüklemelidir.
– Richard Branson
Girişimcilik size heyecan veren bir şeyi paraya çevirme işidir. Ne kadar bu işi yaparsanız o kadar ilerlersiniz.
– Richard Branson
Kendiniz olmaktan asla vazgeçmeyin.
– Richard Branson
Lütfen nazik olun. Hayattaki hiçbir şey teşekkür etme alışkanlığınızı öldürmemeli.
– Richard Branson
Hayat iniş ve çıkışlardan oluşur. Bu aksiyonu anlamlı kılacak şeyler yapın.
– Richard Branson
Kötü bir insanla iyi bir iş yapamazsınız. İyi insanlarla çalıştığınızda başarısız olma ihtimaliniz yoktur.
– Richard Branson
Bir şeyi en ucuz ya da en hızlı şekilde nasıl yapabilirim diye düşünmeyin. Bu işi en iyi şekilde nasıl yapabilirim diye düşünün.
– Richard Branson
Size verebileceğim en iyi tavsiye tutkulu olduğunuz alanda çalışmanızdır.
– Richard Branson
Başarılı bir girişimci olmak zengin olmak demektir. Ancak çok zenginliğin de çok sorumluluğu vardır. Benim sorumluluğum yeni şirketler kurmak, yeni insanlar işe almak ve fark yaratabilmek adına gerekli birikimi yapmaktır.
– Richard Branson
Disleksiden muzdariptim. İlkokulda öğretmenin anlattığı hiçbir şeyi anlamıyordum. Bu nedenle 15 yaşındayken okul hayatım bitti. Bir şey benim ilgimi çekmiyorsa onla ilişiğimi keserim.
– Richard Branson
Şans çalışmakla olur. Ne kadar çok çalışırsanız o kadar şanslı bir insan olursunuz.
– Richard Branson
Şatafatlı yatlar, özel uçaklar, limuzinler sizi mutlu edemez. Sizin çalışanlarınızın moralini bozar. Bu kadar büyük paralar mesela Afrika’daki problemlerin çözümü için harcanabilir.
– Richard Branson
Steve Jobs Hayatı Ve Sözleri >>
Kaynak; Wikipedia,