Beyni geliştirmek için neler yapılabilir? Müziğin beyin gelişimine etkisi oldukça yüksektir. Beyni güçlendirmek için yapılabilecek en kolay aktivitelerden biridir, müzik dinlemek. Kadim zamandan beri, müzik insan hayatında bambaşka bir yere sahip olmuştur. Peki beyin gelişimine etkisi nedir?
“Hayat ızdırap ve keder verirse, sükuneti müzikte arayınız.” demiş ünlü düşünür Konfüçyüs. Edebi olduğu kadar bilimsel gerçekliği de vurgulamış aynı zamanda.
Müziğin Beyin Gelişimine Etkisi Nedir?
Son 20-30 yıl içinde Nörobilimciler, beynimizin nasıl çalıştığı hakkında araştırmalar yaptılar. Yapılan araştırmalar sonucunda müziğin beynimizde olağanüstü tepkilere neden olduğu saptanmıştır. Katılımcılara müzik dinletilince beyinlerinde havai fişekler görülmüştür. Beyinlerinin birden çok bölgesi aynı anda parlamıştır.
Peki müziğin, müziği üretenlerde yani müzisyenlerde yarattığı etki ile müziği dinleyenlerde yarattığı etki aynı mıdır?
Zihni Geliştirmek İçin 5 Önemli Beyin Egzersizi >>
Müzik Dinlemenin Ve De Enstrüman Çalmanın Etkileri
Müziğin beyin gelişimine etkisi – Araştırmacılar müzisyenlerin beyinlerine baktıklarında, küçük havai fişeklerin dev bir şölene dönüştüklerini görmüşlerdir. Müzik dinlemek, beyni ilginç etkinliklere soksa da enstrüman çalmanın beyinde bütün bir vücut egzersiziyle eşdeğer olduğu söylenmiştir.
- Bir enstrüman çalmak, beynin hemen hemen bütün bölümlerini aynı anda meşgul ediyor. Özellikle görsel, işitsel ve motor kortekslerini. Yani enstrüman çalmak beynin işlevlerini güçlendiriyor.
- Müzik dinlemek ile enstrüman çalmak arasındaki en büyük fark; ikincisinin beynin iki yarım küresi tarafından da kontrol edilen ince hareket becerilerine ihtiyaç duymasıdır. Aynı zamanda sol beynin daha ilişkili olduğu sözel ve matematiksel keskinlikle, sağ beynin öne çıktığı yenilikçi ve yaratıcı içeriği birleştirir. Bu sebeple enstrüman çalmanın iki yarım küre arasındaki köprünün hacmini ve etkinliğini artırdığı saptanmıştır.
Bu durum müzisyenlerin hem akademik hem sosyal ortamlarda sorunlara daha etkili ve yaratıcı çözümler getirebilmesini sağlar.
Müziğin Psikolojik Etkileri
Müziğin beyin gelişimine etkisi – Müziğin beyinde yarattığı etkiler kadar, psikolojik ve fiziksel etkileri de söz konusu. Odaklanma sorunu yaşayan bir insanın her şeyi bir kenara bırakıp 10 dakika müzik dinleyip tekrar odaklanmaya çalıştığında daha başarılı olur. Ayrıca; hareket, plan yapma, dikkat, öğrenme ve hafızayı da harekete geçirir. Haz, neşe, motivasyon duygularını uyarır. Olumlu, duygusal deneyimler yaratır.
- Dinlemekten zevk aldığınız müzik, diğerlerine iyi davranmanızı sağlar. Enstrüman çalmaktan zevk alan bir kişiyseniz, beyniniz müzik dinlerken simetrik bir şekilde çalışır.
Müziğin sağlığımıza da olumlu etkileri vardır. Birçoğumuz duymuşuzdur, doktorların hastalarına müzik dinlettiğini. Çünkü, müzik dinlemek ağrıyı hafifletir. Ağrıyı hafiflettiği gibi yüksek kan basıncını da azaltır. Migren, kronik baş ağrısı çeken insanlara yardımcı olduğu ve epilepsi hastası olan insanların nöbet sayılarını da azalttığı saptanmıştır.
Müziğin beyin gelişimine etkisi için siz neler söylersiniz? Motivasyonunuz için müzik dinliyor musunuz? Düşüncelerinizi ve de tecrübelerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.