Mind Mapping ve Mental Mapping Nedir?

İngilizce’de ‘Mental Mapping’ veya ‘Mind Mapping’ olarak adlandırılan şey, Türkçe’de ‘Zihin Haritalama’ anlamına geliyor.

İngilizce’de ‘Mental Mapping’ veya ‘Mind Mapping’ olarak adlandırılan şey, Türkçe’de ‘Zihin Haritalama’ anlamına geliyor. Biraz sonra daha da detaylandıracağımız makalemizde Mind Mapping nedir? Mental Mapping nedir? Sorularının cevabını vereceğiz.

Zihin haritalama yöntemi; beynimizde var olan bilgilerin, dışarı alınması ve dışarıda olan bilgilerin, düzenli bir şekilde içeri alınması için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem, not alma mekanizması olarak da kullanılabilmektedir. Ayrıca, bilgiyi şemalara dönüştürerek işimizi kolaylaştırır.

Mind map, ile aklınıza gelen karışık şeyleri, bir kağıda not alın. Aklınıza geldikçe yazın. Daha sonra yazdığınız bu şeyleri düzene sokmaya çalışın. Otomatik olarak hatırlamaya başlayacaksınız. Burada zihin haritalama yöntemini kullanarak bir şeyleri, hatırlayabilirsiniz.

Öğrendiklerinizi Unutmamanız İçin Bu Tekniği Öğrenin >>

Zihin Haritalarının En Önemli Beş Özelliği

Konuyu biraz daha ayrıntılı hale getirip, zihin haritalarının en önemli beş özelliği konusuna göz atalım.

Mental Mapping veya Mind Mapping hakkında yukarıda kısa bir bilgi vermiştik. Konuyu biraz daha ayrıntılı hale getirip, zihin haritalarının en önemli beş özelliği konusuna göz atalım.

  • Odaklanacağınız bir konu hakkında bir görüntü veya anahtar kelime gösterilir. Buna bağlı olarak hatırlama gücünüz artar.
  • Ana temanın altındaki konular, ‘’dallar’ olarak yayılır.
  • Yayılan bu dallar, anahtar kelimelere paralel olarak dağılmaktadır.
  • Alt dallar olarak adlandırılan bölgeler az önem taşıyan bilgiler yer alır.
  • Dallanmalar ile birbirine bağlı şekilde düğüm yapıları meydana getirtilir.

Kitap Okumanın 20 Faydası >>

Mind Mapping Nasıl Yapılır?

Bu başlık altında Mind Mapping, diğer adı ile zihin haritası nasıl yapılır? Sorusuna cevap vereceğiz.

  • Zihin haritanızı çıkarmak için öncelikle ana bir tema düşünün. Düşündüğünüz bu ana temayı, bir sayfanın tam ortasına yazın. Diyelim ki; ana temanız ‘Eğitim’.
  • Daha sonra ana temanızın etrafına, dallar çizin. Bu dallar, ana temanızın alt dalları olacaktır. Örneğin; okul, öğrenci vs gibi.
  • Dallandırmayı yaparken, dal başlıklarında anahtar kelime olmasına özen gösterin.
  • Eklemiş olduğunuz bu anahtar kelimeler, zihni uyaracak ve mesaj beyne daha iyi bir şekilde iletilecek.
  • Alt konuları belirlemiştiniz. Bu alt konuları da dallandırılın. Dalları biraz daha dallandırmış olacaksınız. Örneğin; ‘okul’ kelimesini daha da detaylandırın; ilkokul, ortaokul, lise vs.

Tüm bu işlemlerden sonra, mind mapping yapmayı öğrendiniz. Önünüze gelen olayları, daha kolay hatıırlamak için hemen kendinize de uygulamaya başlayın. Beynimiz asla dolmaz. Kendini gelitiren bir organımızdır. Siz de daha etkili kullanmaya başlayın. Kim bilir, yıllardır farkında olmadığınız bazı yeteneklerinizi bile ortaya çıkarabilirsiniz. Başarılar.

Zihninizi Temizlemenin Yolları >>