Duygusal zeka yani EQ, entelektüel yetenek yani IQ kadar değerlidir. Toplum içerisinde her ne kadar geri plana atılsa da başarıda etkisi vardır. Duygusal zeka nedir? Sorusunun kavranması, halkın da bilinçlenmesi katkı sağlayacaktır.
Başarılı insanlar, her ne kadar farkında olmasalar da, başarılarının etkisinde duygusal zekada vardır. Duygusal zeka, etkili iletişim, pozitif bir hayat, güçlü bir iletişim ağı için gereklidir. Ayrıca, güçlü bir duygusal zekaya sahip insan, stres yönetiminde, hedefe ulaşmada ve duygularını yönetme konusunda çok başarılıdır. Bu nedenle de başarıdaki yeri hiçbir zaman göz ardı edilemez.
Duygusal Zekanın Oluştuğu Nitelikler
Duygusal zeka dediğimiz zeka türü, dört nitelikten oluşmaktadır. Dilerseniz, bu niteliklere kısaca göz atalım;
- Özbilinç: İnsanın kendi duygularını tanımasına verilen addır. İnsanın güçlü ve zayıf yönlerini bilerek hareket etmesini de kapsamaktadır.
- Öz Yönetim: Davranış ve dürtüleri kontrol altına alabilmek ve değişen koşullara entegre olabilmektedir.
- Sosyal Farkındalık: Aslında bir bakıma empati yapma özelliği olarak da denilebilir. Çünkü bu niteliğe sahip insanlar, karşı tarafın duygularını, ihtiyaçlarını ve endişelerini anlayabilmelidir.
- İlişki Yönetimi: İyi bir ilişki ağı kurmak esastır. Bunun için de iyi bir takım oyuncusu olmak gereklidir.
Kişisel Gelişim İçin Neler Yapmalısınız? >>
İş Başvurularında Duygusal Zeka?
Son zamanlarda patronlar, eleman seçerken EQ testi uygulamasına geçti. Yani diğer bir adı ile duygusal zeka testi. Kısa bir dipnot geçelim; duygusal zeka nasıl ölçülür? Sorusunun cevabı duygusal zeka testinde saklıdır.
Stes kontolünü sağlamak ile duygusal zeka arasında çok yakın bir ilişki vardır. Yukarıda da bahsetmiştik, duygusal zekası fazla olan insanlar, stres kontrolünü iyi bir şekilde yaparlar ve daha güçlü bir şekilde yaşarlar. Ayrıca yaratıcı düşünme becerileri, diğer kişilere göre daha gelişmiştir. Unutmayın ki; stres, insanları depresif hale sokar ve savunmasız hale getirir. Bu nedenle patronlarda bu açıdan daha güçlü ve performansı yüksek bireyleri tercih etmeye başladı.
Duygusal Zeka Nasıl Artar?
Duygusal zeka, gelişebilen bir şeydir. Bu nedenle de bireyler, duygusal zekalarını yükseltmek için yöntemler alıyor. Dilerseniz, derlediğimiz yöntemlere geçelim;
- Stres halinizden kurtulun ve stresi olabildiğince kontrol altına alıp, azaltmaya çalışın.
- Duygularınız üzerinde hakimiyet kurun. Duygularınız, karar verici olmasın. Karar verici siz olun.
- Sözsüz iletişim kanallarını da tercih edin, bu sayede duygusal bağlantı da kurmuş olacaksınız.
- Mizahtan kopmayın, hayatınızda mutlaka mizaha yer verin.