Elektrikçi çıraklığından, Türk Sinema tarihine adını efsaneler arasına yazdıran Kemal Sunal kimdir? Hababam Sınıfı, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı, İnek Şaban, Salako ve daha nice sinema filminde başrol oynayan ünlü oyuncunun hayatı, filmleri ve daha fazlası…
Türk Sinema Tarihi’nde, ölümünden yıllar sonra dahi, insanları gülümseten bir mizaca sahip olan ünlü aktör, hayatı boyunca onlarca filmde oynamıştır. 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka filminin çekimleri için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek aramızdan ayrılmıştır.
Kemal Sunal Kimdir?
Asıl ismi Ali Kemal Sunal olan, Türk Televizyon, sinema ve tiyatro oyuncusu ünlü aktör, 10 Kasım 1944 yılında doğmuştur. İstanbul doğumlu olan ünlü sinema oyuncusu, 3 Temmuz 2000 yılında yine bir sinema filmi çekimleri için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yummuştur.
İstanbul’da, Malatyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen oyuncunun babası Mustafa Sunal, annesi de Saime Sunal’dır. Ailenin 3 çocuğundan en büyüğü olarak dünyaya gelen ünlü oyuncu, Vefa Lisesi’nden mezun olmuştur.
Liseyi 11 senede tamamlayan ünlü sinema sanatçısı, okulu neden bu kadar uzattığı hakkında şu açıklamaları yapmıştır: “bu benim tembelliğimden, salaklığımdan ileri gelen bir şey değildi. 15-20 kişilik bir grubumuz vardı. Beraber geçiyorduk, beraber kalıyorduk. Anlaşmış bir gruptu. Bir nevi haylazlıktı tabii… “
Eğitim öğretim hayatı boyunca, çeşitli mesleklerde çalışan ünlü sanatçı, Emayetaş Fabrikasında çalışmıştır. Ayrıca bir elektrikçide çıraklık da yapmıştır. İş hayatını,”Ekonomik durumumuz iyi değildi. Babam Migros’tan emekli olmuştur. Yaz tatillerinde genelde ayakkabı, kitap parasına yardımcı olmak için bir işte çalışırdım.” diye açıklamıştır.
Askerliğe 35 yaşında giden ünlü oyuncu burada da ilgi odağı olmuştur. Ancak insanların kendisini görünce gülmeye başlaması üzerine, “birliğin düzenini bozuyor” denilerek, eğitimlere alınmamıştır. Farklı kademelerde görev almıştır. Ünlü sanatçı burada da “armoni mızıkası” adlı moral grubuna dağıtımı çıkmasıyla, Türkiye’nin birçok bölgesinde askerlik görevini tamamlamıştır.
Daima “gülen adam” olarak bilinen ünlü aktör, kendisini “çok az konuşan, çok soğuk bir adamım” olarak nitelendirmektedir. “Halkın içinden, içimizden biri” imajını oynadığı her filmde insanlara yansıtmış, bu çizgiyi asla bozmamıştır.
Başarılı İnsanları Diğer İnsanlardan Ayıran Özellikler Nelerdir? >>
Kemal Sunal Kariyeri
Kemal Sunal, kariyeri boyunca onlarca tiyatro ve filmde yer almıştır. Efsane olmaya giden yolda, ilk amatör tiyatro deneyimi Vefa Lisesi’nde “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla başlamıştır. Lise eğitimi sırasında “Akşam Gazetesi Liseler Arası Tiyatro Yarışması”nda “En iyi karakter oyuncusu” seçilmiştir.
Tam da bu sıralarda, Belkıs Balkır tarafından, yine Türk Sinema Tarihi’nin efsanelerinden Müşfik Kenter ile tanıştırılmıştır. Ve bundan sonra profesyonel oyuncu olarak sahne hayatına başlayan ünlü oyuncu, “Fadik kız” ile ilk rolünü almıştır. Kenterler Tiyatrosu’nda 150 Lira maaş alan Kemal Sunal, yer aldığı tiyatro oyununda “Deli İbrahim” rolünü oynamış ve çok beğenilmiştir. Maaşı 300 Liraya çıkarılmıştır.
Sinema Kariyeri Başlıyor
Kariyeri boyunca birçok sıkıntı çeken Kemal Sunal, kendini geliştirmeye devam etmiş ve çeşitli tiyatro sahnelerinde uzun yıllar çalışmıştır. Yer aldığı oyunlarda gösterdiği üstün başarı ile Tiyatro dünyasında ismini duyurmaya başlamıştır. Tam da bu zamanlarda “Dün-bugün” isimli bir oyunu oynadıkları sırada, kendisinden daha önce sinema sektörüne geçmiş olan ve daha sonra efsaneler arasına adını yazdıracak olan Zeki Alasya, kendisini oyuncu seçmeleri için çağırmıştır.
Ertem Eğilmez ile burada tanışan Kemal Sunal, ünlü yönetmen tarafından da çok beğenilmiştir. Ünlü sanatçının ilk sinema deneyimi olan Tatlı Dillim adlı sinema filminde rol almasına karar verilmiştir. Böylece ünlü oyuncunun sinema kariyeri 1972 senesinde başlamıştır.
Ali Kemal Sunal, sinemaya, tiyatroya ilişkin ilk yıllarını ve komediye yönelişini yıllar sonra şu sözlerle dile getirmiştir; “Nasıl oldu bilmem, ben kendimi sahici bir sahnede seyircilerin arasında buldum. Ses Tiyatrosu’ndaki ilk rolüm çok kısaydı. Üç dakika sahnede ya kalıyor ya kalmıyordum. Öyle pek bir şey söylediğimi de hatırlamıyorum. Sahnenin bir ucundan girip öbür ucundan çıkıyordum. Ne yaptığımı da pek hatırlamıyorum; ama seyirci kahkahadan kırılıyor. Bu da benim hoşuma gitmişti. Bildiğiniz gibi o gün bugündür insanları güldürmeyi seviyorum.” Tiyatroya neden devam etmediniz sorusuna da şu sözlerle cevap vermiştir: “Film, tiyatro provalarına engel oluyordu. Aksatmaya başlayınca, bırakmamın daha iyi olacağını düşündüm.”
Gerçek Hayat Hikayelerine Dayalı 17 Film >>
Kemal Sunal Filmleri Arasından Bazıları
Kemal Sunal, sinema kariyeri boyunca toplamda 82 filmde rol almıştır. Ölümün ardından ismi, çeşitli alanlarda yaşatılmaya devam ettirilmektedir. Ünlü oyuncunun rol aldığı bazı sinema filmleri şunlardır:
- Salako / 1974
- Hababam Sınıfı / 1975
- Kapıcılar Kralı / 1976
- Çöpçüler Kralı / 1978
- Tosun Paşa / 1976
- Süt Kardeşler / 1976
- Kibar Feyzo / 1978
- İnek Şaban / 1978
- Zübük / 1980
- Davaro / 1981
Kaynak; Wikipedia,