Kendi işinizi kurmayı düşündüyseniz, tavsiye aramaya başlamış olabilirsiniz. Yeni bir işe başlamak için, hangilerini takip edeceğinizi seçmenin kafa karıştırıcı olabileceği pek çok ipucu var.
Deneyimli bir girişimci olarak, küçük bir işletme kurmanın mükemmel bir formülü olmadığını söyleyebilirim. En iyi iş önerisinin genellikle sizi yeni bir şekilde düşünmeye zorladığını öğrendim. Bu yüzden, kendi işinize başlayabilmeniz için bir ipucu listesi derledim.
Küçük bir işletmeye başlamak için ipuçları
Kendi işinizi açmak, sıklıkla sizin için bir öğrenim sürecidir. Ancak, ne kadar erken karar verirseniz, firmanızın başarı şansı o kadar artar. Girişimci bir fikriniz varsa, bu on ipucunu deneyin;
-
Adres, bahaneler
Sayısız insan girişimci olmayı hayal ediyor, ama asla yapmıyorlar. Mazeretler ve başarısızlık korkusuyla yüklendiler. Paradan zamana sorumluluklara kadar, bir işe başlamadığınız için milyonlarca bahane uydurabilirsiniz.
Kabul edelim, kendi patronun olmak çok korkutucu. Çoğu durumda, yeni işletme sahiplerinin başarı şansları hakkında çok az bir fikir edinerek kaybedecekleri çok şey vardır. İşletme sahipliğinin riskleri hakkında endişelenmek normaldir.
Ancak, bahaneler sadece hedeflerinize ulaşmanızı yavaşlatır. Bir işe gerçekten başlamak istiyorsanız, bir işe başlayamayacağınızı ve onlardan kurtulmayacağınızı düşündüğünüz nedenleri ele almanız gerekir. Sizi engellemesine izin vermek yerine, konuya bir çözüm bulun.
-
Herkese danışın ama siz karar verin
Diğerlerinin söyleyeceklerini dinleyin – arkadaşlar, aile, uzmanlar, hatta kendiniz. Girişimcilik hedeflerinizle ilgili olan şeylere gelince, bir sünger olun. Öğrenirken, kafanızdaki fikri çözmeye başlayın. Bir şeyler yazın. Ayrıntılı bir plan geliştirmek için karşılaştığınız tüm kaynaklardan not alın.
İnsanlara başlangıcınızı anlattığınızda, vücut dillerini okuyun. Fikirden hoşlanıyorlar mı? Ya da sadece kibar davranıyorlar ve gerçekten yanlış yöne gittiğinizi düşünüyorlar mı? Dinleyicilerinizi size karşı dürüst olmaya teşvik edin. Akranlardan aldığınız toplu görüş, tüketicilerin nasıl tepki vereceğinin bir yansıması olabilir.
Uzmanların ve deneyimli iş sahiplerinin tavsiyelerinin gücünü göz ardı etmeyin. Bu millet, neyin işe yarayıp yaramadığını ilk elden biliyor. Akıllı girişimciler, diğer işletme sahiplerinin yaptığı hatalardan ders alır.
-
Bir çözüm olun
Fikrinizi ne satacağınızla başlatmak yerine, ne çözeceğini düşünün. İşletmeniz bir sorunu çözdüğünde sağlam bir müşteri tabanı kazanmak çok daha kolaydır. Başlamanızın belli bir pazar veya içindeki bir boşluğu doldurması gerekir.
Mesela, yazılım tutkusu olduğum için Patriot Yazılımı yaratmadım. Benim gibi küçük işletme sahiplerinin karşılaştığı bir sorunu çözmek istedim. Biraz araştırma yaptıktan sonra, kullanımı kolay ve uygun fiyatlı bordro ve muhasebe yazılımı sağlayabileceğimi öğrendim.
Neden kendi işini açıyorsun? Motiflerinizi anlamak, bir marka yaratmanıza ve şirketinizi pazarlamanıza yardımcı olacaktır. Hedef müşterilerinizin hangi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve bunları nasıl çözebileceğinizi öğrenin.
-
Basit tutun
Birçok girişimci gibiyseniz, bir iş fikriniz vardır ve onunla çalışmaya hazırsınız. Kavram kartopunuzun karmaşık bir şey olmasına izin vermemeye dikkat edin. Kimsenin almak istemediği pahalı, ayrıntılı bir son ürünle bitebilirsin.
Yeni bir işletme sahibi olarak, küçükten başlayıp odağınızı daraltmaya çalışın. İş fikrinizi nasıl test edeceğinizi öğrenin. Basit, kaliteli bir ürün veya hizmet yaratın. Başarılı bir iş fikri, müşterilere verilen taahhütleri yerine getirmeli ve beklentileri aşmalıdır.
Tekliflerinizi suya düşüren ve size maliyet getiren gereksiz özellikleri azaltın. Küçük bir işletme olarak, dev bir şirketin tüm çan ve ıslıklarına ihtiyacınız yok. İşinize büyüdükçe eklemek daha kolay olacaktır.
-
Maliyetleri sayın
İş fikrinizi geliştirmeye başladığınızda, ne kadara maliyet olacağını da ekleyin. Başlamak ve çalıştırmak için gereken her işletme masrafını hesaba katmanız gerekecektir. Akılda tutulması gereken bazı maliyetler arasında bulunduğunuz yer, kira, sarf malzemeleri, pazarlama ve daha fazlası bulunur.
Olabilecek en kötü maliyeti hesaplayın. Ardından, bu dolar miktarının ne olduğunu düşünürseniz alın ve dört katına çıkarın. Cidden, dörde katla. Her köşede bir işletme çalıştırmanın beklenmeyen maliyetlerini yaşayacaksınız. Faturaları almaya başladığınızda fazla hazırlıklı olmak, fonların yetersizliğinden daha iyidir.
Bir işletme kurmanın maliyetini düşünüyorsanız, kişisel bütçenizi unutmayınız. Kira, yemek, gaz, sağlık hizmetleri vb. Dahil olmak üzere ne kadar paraya ihtiyacınız olduğuna bakın. Bu harcamaları, para biterse kayabilecek olanlara (örneğin ipotek) ödeyeceğiniz sıraya göre düzenleyin.
Tüm harcamalarınızı anladıktan sonra, bir işletme bütçesi oluşturmaya başlayın. İlk başta, küçük işletme kredisi gibi, sonuçların bir araya gelmesi için dış sermaye almanız gerekebilir. Paranızı işe başlamadan önce tüm seçeneklerinizi gözden geçirin.
-
Kendini sıfır para ile hayal et
Sıfır demek istiyorum. Bunun gerçekleşmesi ihtimali yüksek. Uzun vadede yapamayacağım birkaç işletmem oldu. Ve iflasa yaklaşmıştım.
Başarısız bir iş fikri başlatmak, birçok girişimci için bir gerçektir. Yeni işletmelerin yarısından fazlası, açılışın ilk beş yılında başarısız oluyor. Gelen paraya sahip olmamakla nasıl başa çıkacaksın?
“En kötü sonucun ortaya çıkması durumunda” planını uygulamak iyi bir fikirdir. Anında bir iş bulmanız veya ailenizle geçici olarak yaşamanız gerekebilir. Alışık olduğunuz konfor olmadan gitmek zorunda kalabilirsiniz. İş planınız kötüye giderse nasıl geçineceğinizi öğrenin.
Şu anki gelir kaynaklarına bakın. Şu anki mesleğinizden ne kazanıyorsunuz? Bırakırsanız tasarruflarınız ne kadar sürer? Hangi beklenmedik şeyler planınızı bozabilir (örneğin, arabanızı veya fırın aralarınızı mahvettiniz)? İş fikri işe yaramazsa, olabilecek tüm durumlar için kendinizi hazırlayın.
-
Yaparken kazanın
Küçük bir işletmeye başlamak istiyorsanız, günlük işinizden henüz vazgeçmeyin. Başarılı bir başlangıç başlatmak bir işlemdir. İşinizi aşamalar halinde oluşturun ve kademeli olarak çalışandan girişimciye geçin.
Yeni bir işletme sahibi olarak, sabit bir gelir elde etmek biraz zaman alacaktır. Dokuz beşe kadar bekleyin ve mesai saatleri dışında iş üstünde çalışın, böylece zorlu ilk aşamalarda kazanabilirsiniz. Şirketinizden sağlıklı bir nakit akışı sağladıktan sonra, tam zamanlı olarak işletme sahipliğini üstlenebilirsiniz.
-
İşiniz hakkında konuşun
Birçok işletme sahibinin karşılaştığı zorluklardan biri, nasıl satılacağını bilmemeleridir. İşinizi dünyayla, özellikle de yeniyken paylaşmak korkutucu olabilir.
İnsanların işiniz hakkında ne düşüneceğinden endişeleniyorsanız, üstesinden gelmeniz gerekir. Tüketicileri sizden satın almaya ve şirketinizi desteklemeye ikna edemiyorsanız, para kazanmak zordur. Giden değil mi? Yapana kadar yapıyormuş gibi göster. Gerçekten iş başarısı istiyorsanız, utangaçlığı göze alamazsınız.
Girişimci olarak ilk günlerimde ilk defa kamuya açık konuşmam gerekiyordu. O zamanlar, en büyük korkumla yüzleşme fikrine çok istekli olmadığımdan bahsetmiyorum bile, büyük insan gruplarıyla konuşma konusunda hiçbir eğitimim ya da deneyimim olmadı.
Fakat genç şirketimin başarılı olmasını istiyorsam, rahatlık alanımdan çıkmam gerekiyor. Bu, işe alım uzmanları için yaklaşık üç günlük semineri planlamak ve orada konuşmak biçiminde geldi.
Sana ne kadar korktuğumu söylemeye başlayamam. Anlaşıldığı üzere, kongrelerde konuştuktan sonra insanların önünde çok daha rahat oldum. Dışa dönük olmaktan daha fazla içe dönük olmama rağmen, işimin uğruna “kendimi oraya koymayı” öğrendim.
Sizi rahatsız ediyor olsa bile, işiniz hakkında güvenle konuşmaya hazır olun. Yeni bir işletme sahibi olarak, sürekli olarak pazarlamanız ve ağ kurmanız gerekir. Müşterilerle ağ kurmaktan pazarlık eden tedarikçi ödeme koşullarına kadar, iletişim kurabilmeniz gerekir.
-
Küçük bir işletme kurmanın yasal gerekliliklerini bilin
Bir iş kurmak heyecan verici. Yasalar değil. Ancak, bir işletme açmanın getirdiği kuralları anlamanız gerekir. Devlet düzenlemelerine uymazsanız, dik cezalarla karşılaşabilirsiniz.
Yasal bir yapı oluşturmaktan bir muhasebe sistemi kurmaya kadar yasalara uymalısınız. İşletmeyi eyaletinize kaydetmeniz gerekir. Ayrıca işe özgü vergi yükümlülüklerini de göz önünde bulundurmalısınız. İşçileri işe alırken, işveren yasalarına uymanız gerekir.
Sizin için geçerli olan kurallar eyaletinize, iş yapınıza ve endüstrinize bağlıdır. Şirketinizi kurarken küçük bir işletme muhasebecisiyle konuşmayı düşünün.
-
Bilgelik ile tutkuyu dengeleyin
Başarılı bir iş fikrinin en önemli bileşenlerinden biri tutkudur. Tutku, işinizi büyütmek için süreçlerinizi iyileştirmeniz için sürekli olarak sizi yönlendirecektir.
Bununla birlikte, tutkunun tüm kararlarınızı devralmasına izin vermeyin. Tutku sizi ileriye götürecek, ancak bilgi sizi doğru yöne işaret edecek. Sektörünüzle ilgili pazar araştırması yapın ve işletmenizin potansiyelini bulmak için müşterileri hedeflemek için konuşun. Uzmanlara, yeni bir girişim başlatmak hakkında sorular sorun. Mali müşavirler ve avukatlar gibi belirli iş alanlarında size yardımcı olabilecek profesyonellere ulaşın.
İşiniz bir araya gelmeye başladığında, araba kullanmak gibi düşünün. Tutkunuzun gaz pedalına basmasına izin verin; zihniniz direksiyon simidini kontrol ediyor. Bu şekilde, yöneldiğiniz yönden emin olabilir ve oraya gitmek için gereken momentumu koruyabilirsiniz.