Öfke Kontrolü Nedir? Nasıl Sağlanır?

Öfkeli insanlar, ister istemez olayları çarpıcı bir şekilde algılar.

Öfke kontrolü, insanın öfkesini doğru yönlendirip, kontrol altına alması olarak tanımlanabilir. Peki, öfke kontrolü nasıl sağlanır? Öfke kontrolünü sağlamak için ne yapılmalı? Dilerseniz, bu soruların cevapları ve daha ayrıntılı bilgiler için makalemize geçelim.

Öfke kontrolünün amacı vardır. Bu amaç; insanlara fiziki veya ruhen zarar vermeden öfkenin kontrol altına alınmasıdır. Bu nedenle ikili ilişkilerin veya çoklu ilişkilerin daha sağlıklı olması için dikkat edilmesi gereklidir.

Öfkeyi ortaya çıkaran bazı durumlar vardır. Bu durumlar; korku yalnızlık, endişe, acizlik, yetersizlik gibi durumlardır. Ayrıca, kişinin yapılmasını istemediği şeyin yapılması da öfkenin ortaya çıkmasında büyük etki sahibidir.

Derin Konsantrayon Nasıl Sağlanır? >> 

Öfke Kontrolü İçin Öneriler

Öncelikli olarak sağlıklı bir şekilde ne istediğinizi bilmelisiniz ve çeşitli farkındalıklarda kazanmalısınız.

  1. Öfke kontrolü için yapılması gerekilen şeyler vardır. Öncelikli olarak sağlıklı bir şekilde ne istediğinizi bilmelisiniz ve çeşitli farkındalıklar da kazanmalısınız. Unutmayın, ne istediğini bilen ve kendini kontrol eden kişi ne istediğini bilir ve öfkeye sürükleyici duygulardan uzaklaşır.
  2. Öfkeli insanlar, ister istemez olayları çarpıcı bir şekilde algılar. Normal bir olayı, hiç olmamış bir biçimde abartarak anlayabilir. Tabi bunun sonucunda da büyük tepkiler verebilir. Bu nedenle de bireyler, bir olayı önceden kestirmeli ve kendisini ona göre hazırlamalı ve şartlandırmalı.
  3. Sadece öfkeli olduğunuzda değil, günlük hayatınızda da çözüm odaklı olun. Bu davranış, zamanla karakterinizde yer edinecektir ve olaylara vereceğiniz tepkilerde buna bağlı olarak değişecektir.
  4. Öfke kontrolünü sağlamak için yapmanız gereken şeylerden birisi de kaos ortamından uzaklaşmaktır. Nedir bu kaos ortamı? Olayın yaşandığı alandır. Olay yerinden uzaklaşmanız sinirlerinizin yatışmasına büyük katkı sağlayacaktır. Aksi taktirde geri alınamaz hatalar yapabilirsiniz.
  5. Öfkeli insanlar genelde düşünmeden cevap verirler. Bu durum onların elinde olan bir şey değildir. Olayın sıcaklığı ile bu durum yaşanabilir. Bu yüzden öfkeli olduğunuzda aklınıza ilk gelen şeyi söylemekten kaçının. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ‘farkında’ olmaya çalışın. Karşı tarafı dinleyip, anlamaya çalışın.
  6. Öfkeli olduğunuz zaman dilimlerinde içinizden saymayı deneyin. Örneğin; tam sinirlendiğiniz an hiçbir şey söylemeden içinizden 20’ye kadar sayın ve sakinleşmeye çalışın.
  7. Öfkenin elbette bir sebebi vardır. Bu sebebi bulmaya çalışın. Tespit ettiğiniz bu sebebi tanıdığınızda artık ona karşı dayanıklı olacaksınız. Aynı durumları yaşadığınızda daha sakin ve temkinli davranabileceksiniz.
  8. Nefes egzersizleri yapın. Öfke anında nefes alıp verin. Bu size iyi gelecektir. Ayrıca, tempolu bir şekilde nefes alıp verirken, kendinize uyarılarda bulunun. Örneğin; sakin ol, gevşe gibi. Kendinize  vereceğiniz bu komutlar işe yarayabilir.

Öfke Kontrolünü Sağlamak Sizin Elinizde

Öfke kontrolü sağlanması zor olarak görülebilir fakat zor değildir. Öfke hem sağlığınıza hem de çevrenize zarar verir. Aşırı öfkeli olduğunuz bir anda çevrenize vereceğiniz zararı asla unutmayın. İlk olarak ailenizi düşünün.

İlk başta sizin, kendinizi inandırmanız gerekiyor. Unutmayın, inanmış bir ruha kimse karşı koyamaz. Bu yüzden ilk olarak inanın, daha sonra öfke kontrolü için verdiğimiz tavsiyeleri deneyin. Er ya da geç sonuç alacaksınız.

Zihninizi Nasıl Temizlersiniz? >>