Tükenmişlik. Herkes bu yoldan geçmiştir. Tüm “işkolik” girişimcilere olur. Ama bunun kontrolünü sağlamak için kontrol etmeniz gereken bazı şeyler var: Unutmayın siz bir makine değilsiniz. Maksimum kapasitede çalışabilmek ve verimliliğinizi koruyabilmek için molalar vermeniz gerekir. Hiç mola vermeden kesintisiz şekilde çalışmak tamamen yanlıştır. Çünkü durmadan çalışırsan sonunda ne olacak? Tabi ki olan size olacak!
İşte tükenmişlikten kaçınmak için 5 basit adım:
Sürdürülebilir Bir Çalışma Programı Oluşturun
Çalışmalarınızı molalarınız etrafında planlamak, tükenmişlikten kaçınmanın en etkili yoludur. “Çok çalışmayın” demiyoruz. Doğru olan şey, sürdürülebilir bir şekilde çalışmanızdır.
Diğer bir deyişle: Molalarınızı da işinize öncelik verdiğiniz gibi önceliklendirin. Örneğin, LinkedIn’in CEO’su Jeff Weiner, çalışma günlerinin her birinde iki saat ara vermektedir(30 ile 90 dakikalık bloklar halinde). Peki sizin gününüzde planladığınız kaç molanız var?
”Tükenmişlik, uzun süre insan olmaktan kaçınmaya çalıştığınızda gerçekleşir.” – Michael Gungor
Bol Şükredin
Bunu okuyorsanız, gözleriniz var. Onlar için minnettar olun, çünkü bazı insanların yok. Sahip olduğunuz şeyi hatırlamak çok önemlidir, çünkü minnettarlık, gerçek bolluk hissimizi uyandırır. Sıkı çalışmalı ve hayatınızdaki sahip olduğunuz her şey için minnettar olmalısınız. Çünkü minnettarlık tutumu, gerçek mutluluğa giden yoldur.
Sizi İten ‘NEDEN’inizi Hatırlayın
Neden yaptığınız şeyi yapıyorsunuz? Neden erken kalkıyor, geç yatıyor ve saatlerce çalışıyorsunuz? Sadece bu soruyu cevapladıktan sonra siz iten“nedeniniz”i tam olarak bulmuş olacaksınız.
Mesela ailenizi emekli etmek istiyor musunuz? Olabilecek hastalıklar için tedavi masraflarını finanse etmek ister misiniz? Size tavsiyemiz; enerjinizin azaldığını hissettiğinizde, önceden hazırlamış olduğunuz nedenler listenizi tekrar okumak olacaktır(listeyi okuduğunuzda kendinizi yeniden şarj etmiş hissedeceksiniz).
Günde 2 Meditasyon
Bu makaleden bir şey alacaksanız o da lütfen şu olsun: Meditasyon yapın, günde iki kez, 20 dakika (seans başına). Meditasyon, beyin için egzersiz yapmak gibidir ve gerçekten de hayat değiştiren bir aktivitedir. Beyninizin “sıfırlama” tuşunu aktif hale getirerek, işinize odaklanmanıza ve zamanın bir bölümünde sonsuza dek daha fazla iş yapmanıza olanak tanıyan benzersiz bir netlik yaşayacaksınız.
Fakat hayattaki tüm değerli şeyler gibi bu da, tutarlılık gerektirir. Tutarlı bir programa yardımcı olmak için meditasyon yaptığınız günleri, satın aldığınız fiziksel bir takvim üzerine büyük bir kırmızı “X” yapmayı şiddetle tavsiye ederiz. Ardı ardına kaç gün meditasyon yapabilirsin? İşaretleri görmek sizin tutarlılığınızı sağlayacaktır. İnanmıyorsanız deneyin de görün.
”Akıl çok güçlü bir şey. Eğer düşüncelerinizde sadece olumlu fikirleri filtrelerseniz, hayatınız pozitif yönde değişmeye başlar.” – Buda
Öleceğinizi Unutmayın
https://giphy.com/gifs/fail-fall-jump-UKYqcnb0dtjiM
Öleceksiniz. Sonsuza kadar burada olmayacaksınız, o yüzden böyle davranmayı bırakın. Kaç yaşındasınız bilmiyoruz, ama lütfen yüz yaşına hızla ışınlanmak için bir zaman ayırmanızı rica ediyoruz. Şu anda gözlerinizi kapatmaktan çekinmeyin ve bunu hayal edin.
Ölüm döşeğinde, hedeflerinizi gerçekleştiremediğinize, miras bırakamadığınıza ve daha fazla insana hizmet etmediğinize pişman olmayacak mısınız? Hayallerinizin hangileri hayata geçirilmeden kaldı? Şimdi, gözlerinizi açın ve şimdiki ana ışınlanın. Tamam, şimdi gidin ve bu hayaller üstünde çalışmaya başlayın ama dikkat edin de o karanlık geleceğin gerçekleşmesine izin verecek adımlar atmayın.
***
Umuyoruz ki bu makaleyi yararlı bulmuşsunuzdur. Sizlerin de eklemek istediği maddeler varsa bizlerle yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyin.