Kaliteli uyku, gündelik hayatta yaptığımız işlerin kalitesini belirleme konusunda en büyük etken. İnsan yaşamının yaklaşık üçte birini uykuda geçirir. Bu nedenle uyku deyip geçilmemesi lazım. Bazı zamanlar uyuduğumuzu sanırız fakat hiç dinlenemeyiz. Bunun sebebini düşündünüz mü?
Kalitesiz uykuya birçok şey sebep olabilir. Zihninizin rahatlığından tutun da yatağınızın rahatlığına kadar…
Yapılan araştırmalarda görülüyor ki; Kaliteli uyku, ömür uzatıcı bir etkiye sahip. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için daha uzun yaşamınıza olanak sağlıyor. Üstelik stres ve depresyonu azaltıcı etkiye de sahiptir.
Pozitif Bir Ruh Hali İçin Bunları Yapın >>
Uyku Kalitesi Nasıl Artar?
Sizler de uyku kalitesi nasıl artar sorusunu kendinize soruyorsanız bu başlığı iyi bir şekilde benimsemeniz gerekiyor. Öncelikle uyku kalitesi için 3 şart vardır; Uyku yoğunluk oranı, uyku saati ve uyku süresi. Uyku kalitesi aynı zamanda sabahları erken uyanmanıza da etki etmektedir. Bu şartları sağladığınız taktirde hayat performansınız artacaktır.
Kaliteli uyku için gündüz uyumaktan kaçınmalısınız. Hormonun en çok salgılandığı saatleri yani karanlık saatleri tercih etmelisiniz. Uyku saatlerinize çok dikkat etmelisiniz. Çünkü vücut belli bir zaman aralığında daha iyi dinlenir. Bu zaman aralıkları 22.00 ile 03.00 saatleri arasıdır. Bu nedenle bu saatler arasındaki 6 saatlik uyku, gündüz saatlerindeki 12 saatlik uyku ile eş değerdedir.
Verimliliği Artırmak İçin 19 Fikir >>
Uyku yoğunluğunuzu artırmak için sağlıklı yaşama yönlenmeniz gerekiyor. Yani, spor yapıp, sağlıklı beslenmeniz de fayda var. Uyku yoğunluğu sizin elinizde olan bir şey değildir. Vücut bu yoğunluğu şartlara göre kendi ayarlar. Sizler de, yaşadığınız dinçlik veya yorgunluk hisleri ile bu yoğunluktan etkilenirsiniz.
Sınavda Başarının Sırrı: Kaliteli Uyku
Özellikle ilkokul ve lise döneminde kazanılan uyku düzensizliği, başarısızlık üzerinde büyük oranda etkili olabiliyor. Hafıza ve dikkat dağınıklığının sebeplerine bakıldığında bunlardan en önemlisi; kaliteli uyku eksikliğidir. Genelde kalitesiz uykunun sebepleri, kötü yatak, geç saatte yatmak, horlama problemi gibi şeylerdir. Fakat, eğitim gören insanlarda bu sebepler pek de etkili değildir.
Günlük hayatta kafaya takılan konuların, uyku esnasında zihne gelmesi ile birlikte uykularınızın kaçtığını biliyoruz. Bu nedenle de ilk başta yapacağınız şey; zihni rahatlatmaktır. Eğitim alan arkadaşlarıma önerimiz; uyumadan önce kafanızı dağıtacak videolar izleyin veya müzikler dinleyin.