Biraz ilham arayan genç bir girişimci misiniz? Aklınıza gelen ilk birkaç isim Steve Jobs, Bill Gates ve Mark Zuckerberg olacaktır. Amazon’un CEO’su Jeff Bezos da listenizde olmayı hak eden kişiler arasında olmalıdır.
Haklı olarak “Her şeyi satan adam” olarak adlandırılan, Amazon’un başarısı, tüm krediyi hak ediyor. Amazon’u küçük bir kitapçı dükkanından dünyanın en büyük online alışveriş markasına götürmek hiç de fena bir girişimcilik değil.
Girişimcilerin Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’tan Öğrenebilecekleri 8 Ders
Bilgelik okyanusuna daldık ve orada genç, tomurcuklanan girişimciler için Amazon.com CEO’su Jeff Bezos’tan öğrenebilecekleri 8 ders bulduk. Daha fazla uzatmadan, her dersi Amazon CEO’sundan analiz edelim.
-
Rakiplere Değil Müşterilere Odaklanın
Çoğu şirket rakiplere odaklanırken, Jeff Bezos bunun doğru yol olmadığını düşünüyor. Genç girişimcilere rakiplere odaklanmak yerine müşteriler hakkında takıntılı olmalarını tavsiye ediyor. Sözleri aynı zamanda zihniyetini de yansıtırken, “En önemli tek şey müşteriye saplantılı bir şekilde odaklanmaktır. Hedefimiz dünyanın en müşteri merkezli şirketi olmak.”
Aslında, Amazon’un başarısının gizli bileşeni olarak müşteri deneyimini geliştirme konusuna dayandığını düşünüyor. Günümüzün dijital bağlantılı dünyasında başarılı olmak istiyorsanız, tüm enerjilerinizi müşteri memnuniyetini sağlamaya odaklamalısınız.
-
İki Pizza Kuralını Takip Edin
Jeff Bezos küçük grupların büyük bir savunucusudur. İki pizza kuralı devreye giriyor. Jeff Bezos’a göre, tek bir görev üzerinde çalışan bir grubun mükemmel büyüklüğü, iki pizza tarafından beslenebilecek insan sayısını geçmemelidir. Basit bir ifadeyle, grup ne küçük ne de büyük olmalıdır. Büyük bir grup insan tek bir görev üzerinde çalışarak verimsizliğe girerken, çalışanların aşırı yüklenmesi gibi sorunlar küçük gruplarda ortaya çıkar.
FUBU Kurucusu Diamond John Kimdir? >>
-
Esnek ve İnatçı Olun
Aynı anda nasıl esnek ve inatçı olabileceğiniz fikri çok kafa karıştırıcı geliyor çünkü bu iki kelime de birbirine zıt. Neyse ki, Jeff Bezos bunu söylediğinde bunu kendi sözleriyle açıklamıştır: “Bu kavramı detaylandırmak için, inatçı değilseniz, yakında denemekten vazgeçeceksiniz. Esnek değilseniz, başınızı duvara çarpacaksınız ve çözmeye çalıştığınız bir soruna farklı bir çözüm görmeyeceksiniz.” Genç girişimciler için başarının anahtarı, ne zaman inatçı ve ne zaman esnek olabileceğini bilmek ve aralarında mükemmel bir denge kurmaktır.
-
Avantajınız İçin Ağızdan Ağıza Pazarlamayı Kullanın
Günümüzün internet merkezli dünyasında, ağızdan ağıza satış tekniğinin önemini küçümsedik. Jeff Bezos da aynı çizgileri düşünüyor. Aslında, bunu bir adım daha ileri götürüyor ve tavsiye pazarlamasının, sosyal medya ve internet yüzünden şimdiye kadar olduğundan hiç bu kadar önemli olmadığını düşünüyor.
Müşteriler, ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkındaki görüşlerini, siber alanda, orman yangını gibi yayılan farklı internet platformlarında ifade ediyorlar. Bu nedenle, çevrimiçi olarak iyi bir itibar oluşturmak için müşterilerinizin ürün ve hizmetleriniz hakkındaki görüşlerini ve görüşlerini olumlu bir şekilde almanız gerekir.
-
Uzun Süreli Düşünün
Jeff Bezos’u başarılı girişimcilerin diğerlerinden farklı kılan bir şey, üç aylık finansal raporlarının tasvirinden endişe duymamasıdır. Uzun vadeli hedeflerine odaklanıyor. Genç girişimcilerin Amazon CEO’sundan öğrenebilecekleri budur. Girişiminizin uzun süre hayatta kalmasını istiyorsanız, uzun vadeli planlar yapmayı ve bunları iyi yürütmeyi vurgulamalısınız. Uzun vadeli hedeflerden ödün vererek kısa vadeli kârlara odaklanmak, girişiminizi zaman geçtikçe büyütme ve genişletme konusunda ciddiyseniz, gitmenin yolu değildir.
-
Denemeyi Asla Durdurmayın
Genç girişimcileri denemeye teşvik etmek için Jeff Bezos, “Yılda yaptığınız deney sayısını ikiye katlarsanız, yaratıcılığınızı ikiye katlayacaksınız” dedi. En başarılı CEO’lar ve girişimciler bu konuda Jeff Bezos ile hemfikir. Neden biliyor musunuz? Bunun nedeni, denemenin yeni fikirlerin ve yeniliklerin üretilmesinin anahtarı olmasıdır. Onsuz, girişiminiz büyük çocuklara karşı rekabet edemez ve rakiplerinize karşı bir avantaj sağlar.
Robin Sharma’nın Zenginliğinizi Bilgeliğinizi Artıracak 20 Sözü >>
-
Yanlış Anlaşılmak İyidir
Ayak parmaklarınızı diğer alanlara daldırmaya çalıştığınızda, çoğu insan eylemlerinizin arkasındaki amacı anlayamadığı için bazı sert eleştiriler alırsınız. Jeff Bezos, genç girişimcilere ilk adımlarını atmalarını ve erken eleştiriler nedeniyle boğulmamalarını tavsiye ediyor.
Amazon’un CEO’su bir keresinde “Yanlış anlaşılmaktan dolayı çok rahatız. Çok fazla pratik yaptık.” Vizyonunuzdan emin olun ve devam edin. Bu yaklaşımla eleştirmenlerinizi kolayca müşterilere dönüştürebilirsiniz.
-
Tarih Kitaplarına Adınızı Yazın
Hayatında elde ettiği şeylerin çoğuyla, kariyerinin zirvesinde Amazon CEO’su Jeff Bezos’u düşünüyoruz, ancak farklı düşünüyor. Ona göre, henüz hikayenin sonuna yakın değil. Tarih yazmak istiyor ve genç girişimcilere de aynı adımları izlemelerini tavsiye ediyor. “ Sıkı çalış, eğlen ve tarih yaz.” diyerek iş yapma şeklini paylaşmıştır.
Sonuç
İster rakipler yerine müşterilere odaklanmak, diğer pazarlama yöntemleri yerine ağızdan ağıza satış tekniğine odaklanmak veya kısa vadeli yerine uzun vadeli planlar yapmak olsun, Jeff Bezos takipçilerinin onun gibi olmasını istiyor. Yenilikçi, deneysel ve müşteri odaklı. Genç girişimcilerin vizyon ve misyonlarına odaklanmalarını istiyor. Böylece girişimci yolculuklarında daha önce karşılaşabilecekleri eleştiriler onların motivasyonunu düşürmüyor ve dikkatlerini dağıtmıyor.
Bu makaleyi okuduktan sonra, tüm bu derslerin benzersiz ve biraz garip olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Çünkü son zamanlarda yaygın olanları öğreniyorsunuz. Jeff Bezos’un diğer girişimcilerden de farklı olmasının nedeni budur. İster beğenip beğenmeyin, tavsiyesi önemlidir çünkü o dünyanın en büyük perakendecisi Amazon’un başarısının arkasındaki adamdır. Size başarı sırlarını anlattık, şimdi onun tavsiyelerine uymak ve kendi girişimci hayallerinizi gerçekleştirmek sizin işiniz.