Haftalık Hedeflerimizi Nasıl Belirlemeliyiz?

Rutin liste, nihayetinde gerçekleşmesi gereken şeylerin yapılacaklar listesidir.

Hedeflerimiz, onlara ulaştığımız zaman veya onları elde ettiğimiz zaman kendimizi daha iyi hissedeceğimiz herhangi bir şeydir. Başkaları için bir anlam ifade etmese de ona ulaşınca kendimizi iyi hissederiz.

Kariyer yapmak, işinizi büyütmek veya hayatınızı değiştirmek, daha planlı hale getirmek için karar verdiyseniz, bir sonraki aşama plan yapmak üzerindedir. Belirlediğiniz hedeflerinizi, yıllık, aylık ve haftalık olarak parçalara ayırmalısınız. Çünkü bir plan size çok zor gelebilir. Ancak onu küçük küçük parçalara ayırdığınız zaman aslında başarılabilir olduğunu görebilirsiniz. İşte hedefleriniz için plan yapmanın amacı budur. Yani gidilecek yolu, geçirilecek zamanı hesaplamaktır.

Haftalık Hedeflerimizi Nasıl Belirlemeliyiz?

Hedef belirleme, kişisel gelişim konuları içerisinde sizi planınıza sadık kılacak yöntemlerden biridir. Sadece kafada belirlenmiş genel bir plan sizi fazla iştahlandırmaz. Sizi herekete geçirmez. Motivasonunuzu arttırabilir ancak adım adım şekillenmedikten sonra motivasyonunuzu aşağı çekecektir.

Bu nedenle haftalık yapacaklarımızı belirlemek önemlidir. Bu konuda aşağıda bahsedeceğimiz noktalara gelin birlikte bakalım;

Üç çeşit liste yapın.

Rutin liste, nihayetinde gerçekleşmesi gereken şeylerin yapılacaklar listesidir. Okula uğra, markete uğra randevunu kaçırma gibi.

İkinci liste, o zaman dilimi içinde gerçekleşmesi gereken ancak acil olmayan şeylerin aylık veya mevsimsel bir listesidir. Aylık veya mevsimlik ürünler, özel doğum gününe hazırlanmak, gelecek sezonun ev veya bahçe bakımı için malzeme satın almak veya mevsimlik araç temizliği/yağ değişiminiz gibi işlerdir.

Daha sonra acil yapılacaklar listesi öğelerinin veya hedeflerinin bir listesi. Asla unutulmaması gerek işleri belirtir.

Günlük Kontrol Listenizde Bulunması Gereken 11 Madde Nedir? >>

Acil olan işlerinizi önceliklendirin.

Hedeflerimizi karışıma dahil etmeden önce acil görevleri yerine getirmemiz gerekir. Belki de mutfağı temizlemelisin, bu bir felakettir ve tezgahlar darmadağın olduğundan orada yemek yapamazsın. En kısa sürede ne yapılması gerektiğini planlayın. Yapılması gereken her şeyi bir anda yapmak istiyoruz, ancak acil olmayan işleri öncelik sırasına koyarsak, acil görevler ihmal edilir ve bazı önemli etkileri olabilir.

Her görev için tahmini bir süreyi bulun ve ikiye katlayın.

Her listede, her bir görevin ne kadar süreceğini hesaplayın ve ardından ikiye katlayın. Bir göreve harcamayı planladığınız süreyi neden iki katına çıkarmalısınız? Çünkü bir görevin, görevi planladığımız veya başlattığımızda fark edilemeyen ya da dikkate alınmayan kısımları olmasından daha sık gerçekleşmesidir. Bu sistemin amacı, hayal kırıklığından kaçınmaktır – ikiye katlanan süreden daha az süre kullanırsanız bu harika!

Bireysel Zaman Planlama Teknikleri >>

Gerçekten ne kadar zamanınız olduğunu çözün.

Bazen aniden sorunlar, işler ortaya çıkabilir. Planlamasında hesaba katmadığın şeyler elbette ki olacak, zamanının bir kısmını kaçırabilirsiniz.  Bunlar sizi strese sokmasın. Yeniden planlama ile zamanınızı geri kazanabilirsiniz. Ayrıca, her gün ailenizle kaliteli vakit geçirmek  için zaman ayırın.

Hedeflerinize doğru planlı ilerleyin.

Hedeflerinize bakın ve bu hedeflere ulaşmak için neler yapılması gerektiğini anlayın. Çünkü başarının anahtarı hedef odaklı olmaktır. Paradan tasarruf etmek istiyorsanız, düzenli olarak bütçeleme yapıyor ve bu bütçeyi kontrol ediyor olmanız ve ayrıca para tasarrufu sağlayan görevler için potansiyel olarak zaman harcamanız gerekiyor.

Bir dil öğrenmek istiyorsanız, o dili çalışmak için düzenli zaman ayırmanız gerekir. Size yardımcı olmak için bir sınıfa veya uygulamaları, CD’leri veya kitaplara bakmak isteyebilirsiniz.

Hedeflerinizin belirli bir bitiş tarihi varsa, bu hedeflere ulaşmak için ne kadar zaman harcanması gerektiğini belirleyin, bunu şu an ile bitiş tarihiniz arasındaki hafta sayısına bölün ve ardından tahmin ettin – Her hafta bu hedeflere harcamayı planladığınız zamanı belirleyin.

Amaç ve görevler dengesini iyi kurun.

Gerçekten acil görevleri yerine getirildikten sonra, hedeflerinizden biri için her gün biraz zaman harcamayı planlayın. Sabahları gününüzün ilk 15 dakikası bile hafta sonuna kadar bir saatten fazla zaman dilimine ulaşmanızı sağlar. Yapılacaklar listelerinizin başında kalmak, size hedefler için daha fazla zaman verecektir ve hedeflerinize zaman harcamak size görevlerinizde daha fazla takdir ve kararlılık sağlayacaktır.

Sadece yapın.

Bazı işleri başlatmak veya tamamlamak için mükemmel koşulların oluşmasını durdurun. Sadece farklı bir zamanda gerçekleşmeleri gerekiyorsa işleri yeniden planlayın. Kimse yağmurda araba temizlemenizi beklemiyor, ancak hava soğuksa, bir eldiven ve bir ceket giyip oraya çıkın!

Telefon görüşmelerinde olduğu gibi – evinizde her zaman gürültü olacaktır. Bu yüzden evet, en son çığlık salgınıyla başa çıkmaya çalışırken telefonu kapatın. Ancak geri kalanı için endişelenmeyin. Yavaşlamayın, sadece yapın.

Kendinizi ödüllendirin ve neyin çalışıp çalışmadığını keşfedin.

Albert Einstein, deliliğin tanımının “Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp, farklı bir sonuç beklemektir” olarak söyledi. Hedef belirleme ve zaman yönetimi ile bu tamamen doğrudur. Bir haftada yeni bir program işe yaramadıysa, nedenini düşünün ve ayarlamalar yapın.

Örneğin, mutfak dağınıklığı yeniden ortaya çıkmaya devam ederse, neden olduğunu öğrenin ve sorunu anlayın: dağınıklığa neden olan bir örgütsel sistem eksikliği var mı? Sorunları anlamlandırın ve çözme yolunda ilerleyin.

Zamanınızı Etkin Kullanarak Siz Zamanı Yönetin, Zaman Sizi Değil >>