Liderlikte Tutumun Etkisi Nedir?

Liderlikte Tutumun Etkisi - Psikologlar, tutumu, olayları belirli bir şekilde değerlendirmek için öğrenilmiş bir eğilim olarak tanımlar.

Liderlikte tutumun etkisi nedir? Bugün sizinle çalışmak için nasıl bir tavır sergilediniz? Ne yazık ki, çok az lider hayatın herhangi bir anında tutumlarının farkındadır. Peki ya geri kalan insanlar? Tutumunuzun, bakış açınızın çevrenize olan etkisinin farkında mısınız?

Tutum hakkında çok konuşuyoruz, ama tam olarak nedir? Psikologlar, tutumu, olayları belirli bir şekilde değerlendirmek için öğrenilmiş bir eğilim olarak tanımlar. Çoğu insan kendilerini iyi hissetmediklerinin veya aç olup olmadıklarının farkındadır. Ancak çok azı duygusal zekasını belirli bir anda tutumlarını ve bunun kendilerini ve diğerlerini nasıl etkilediğini kabul edebilecek bir düzeye getirmiştir. Bir liderin bir takıma getirebileceği en büyük armağanlardan biri, öz farkındalık ve tutumlarının ve bunun ilişkiler, takımlarının performansı ve etrafındaki herkes üzerindeki etkisinin anlaşılmasıdır.

Liderlikte Tutumun Etkisi Nedir?

Kötü bir tutuma sahip olarak tanımlanan bazı liderler karamsarlık, tembellik, kabalık, dedikodu, erteleme veya olumsuzluk sergiler. Diğer kötü tutumlar, mutsuz bir müşteri, patron veya beklentilerinizi baltalayan bir ekip üyesi gibi olaylar tarafından geliştirilir.

  • Kötü bir tavır sergileyen bir liderin sorunu, bir virüs gibi olmasıdır… Hızla yayılır. Kötü bir yönetici, çalışma ortamını mahvedebilir ve herkesin moralini düşürebilir. Kötü tavırlara sahip yöneticileri tutmak da pahalıdır. Tutumları çalışanları etkilediğinde, genellikle iş ihtiyaçlarına hizmet edecek daha olumlu insanlarla başka bir iş bulabileceklerini bilen müşteriler tarafından hissedilir.

Liderlikte tutumun etkisi nedir? – Tutumla ilgili en büyük şey, hepimizin kontrol etme yeteneğine sahip olduğumuz tek şey olmasıdır. Bu bir seçimdir. Viktor E. Frankl’a göre, “En büyük özgürlüğümüz, tavrımızı seçme özgürlüğüdür.” Duygusal zeka, tavrınızı belirleyen şeyin başınıza gelen şey değil, aksine ona nasıl yanıt vermeye karar verdiğinizi anlama yeteneğidir.

Peki siz veya birlikte çalıştığınız bir lider kötü bir tavır sergiliyorsa ne olur? Birine kötü tavırlara sahip olduğunu söylemek işe yaramaz. Neden? Çünkü insanlar size karşı, ölümüne tutumlarını savunacaklardır. Başka birinin tutumunu değiştirmek için sahip olduğunuz tek şans, onun davranışlarını ve eylemlerini değiştirmektir.

Liderlik Görevini Üstlenin >>

Liderlikte Tutumun İş Hayatına Etkisi Nedir?

Liderlikte Tutumun Etkisi - Neyse ki, olumlu bir tutum ve kültür, sektörünüzdeki diğerlerinin, sizinle rekabet etmesini çok zorlaştırır.

Tutum, bir şirketin kültüründe gizli bir bileşendir ve ölçülmesi imkansızdır. Neyse ki, olumlu bir tutum ve kültür, sektörünüzdeki diğerlerinin, sizinle rekabet etmesini çok zorlaştırır. Hatta bazıları tavrın her şey olduğunu söyleyebilir. Her şey olmayabilir, ancak olumlu bir tutum üretkenlik, kalite, hizmet, yenilik ve müşterilerin kuruluşunuzla hissettikleri duygusal bağ üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

Aşağıdaki 10 ipucu, bir lider olarak olumlu bir tutum sergilemenizi sağlayacaktır. Ekip üyelerinizin işe gelmeyi ve olumlu tutumlarını paylaşmayı sevdikleri bir kültür oluşturmanıza yardımcı olacaktır;

İlham Verici Bir Lider Olmak İçin Gerekli Özellikler >>

  1. Olumlu bir vizyon geliştirin: Bir vizyon, geleceğe dair net zihinsel resminizin açıklamasıdır. Doğru tutuma sahip liderler, geleceğe dair olumlu bir vizyona ve vizyonu gerçeğe dönüştürebileceklerine dair derin bir inanca sahiptir. Vizyon hakkında not edilmesi gereken önemli şey, vizyonunuz ne olursa olsun – negatif veya pozitif – haklı olduğunuzdur.
  2. Vizyonu gerçeğe dönüştürmek için günlük hedefler belirleyin ve eylemler yapın: Olumlu vizyona sahip liderler hedefler belirler. Ardından vizyon ve hedefleri gerçeğe dönüştürmek için gereken günlük eylemleri gerçekleştirir.
  3. İç konuşmayı olumlu kelimelerden seçin : Kelimeleri kullanmadan düşünmek, imkansızdır. Ve duygularımızı ve tavrımızı yaratan, kendimize söylediğimiz sözlerdir. Hayatınızın bir parçası olarak harika bir aileniz, arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız ve müşterilerinizin olması için ne kadar kutsanmış olduğunuzu düşünürken kötü bir tavra sahip olmak zordur. Sözlerinizi dikkatli seçin!
  4. Diğer pozitif insanlarla takılın: Yalnızca pozitif insanlarla takıldığınızda hayat hakkında olumsuz olmak zordur. Öte yandan, en çok zaman geçirdiğiniz beş kişinin tümü olumsuz olduğunda olumlu olmak çok daha zordur. İş arkadaşlarınızı dikkatli seçin.
  5. İş sorumluluklarına odaklanın: En yaygın kariyer sınırlayıcı alışkanlıkları belirleyen yakın tarihli bir çalışmada, “Bu Benim İşim Değil” ikinci sırada yer aldı. Ekibinizi veya şirketinizi geliştirmek için kesinlikle hiçbir yardım almak istemiyorsanız, bu satır her şeyi anlatıyor. Görevin senin sorumluluğun mu? Başka hiç kimse görevi yapmazsa ve yapılmadığı takdirde bir müşteriyi veya başka bir ekip üyesini olumsuz etkileyecekse, bu sizin işiniz olmayabilir, ancak bu sizin sorumluluğunuzdur.
  6. Komik düşünün: Komik düşünme, gülme ve işler ters gittiğinde kendinizi fazla ciddiye almama becerisine sahip olmak, olumlu bir tavrı sürdürmenize yardımcı olur. Sık sık gülmeyi öğrenin.
  7. Sevdiğiniz şeyi yapın: Her gün sevdiğin şeyi yaptığında, asla bir iş bulup çalışmak zorunda kalmayacaksın. Yaptığınız işe tutku ve sevgi duyduğunuzda olumlu bir tutuma sahip olmak kolaydır.
  8. Fiziksel olarak formda kalın: Yapmanız gerektiğini bildiğiniz şeyi yaptığınızda ve yapmamanız gerektiğini bildiğiniz şeyi yapmadığınızda, kendiniz hakkında daha iyi hissedersiniz. Kendiniz hakkında iyi hissettiğinizde, olumlu düşünceler olumlu bir tutuma yol açar.
  9. Sonuçlara odaklanın: Her lider, tutumları üzerinde önemli bir etkisi olan bir tür kişisel veya ailevi problemle karşı karşıya kalmıştır. Bu şeylerin neden olduğu olumsuz duyguların tavrınızı etkilemesine ve sizi aşağı çekmesine izin vermek kolaydır. Onlara izin vermeyin. İş yerinde olumlu sonuçlar elde etmeye odaklanın. Ev hayatınız hakkında kötü hissetmekten daha kötü olan tek şey, onu işteki kötü sonuçlarla birleştirmektir.
  10. Başkalarını dinleyin: Bir lider olarak dinler ve gözlemlerseniz, ekibinizin moralini görebilirsiniz. Takım dümdüz veya çökmüşse, bu tutumunuzla ilgili olabilir. Tersine, ekip yükseldiğinde ve yüksek motivasyonlu olduğunda, liderin tavrıyla ilgili olma ihtimali de yüksektir. Ekibinize hangi tutumu yansıtmak istediğinizi dinleyin, gözlemleyin ve belirleyin.

Kötü bir tutum bulaşıcıdır… Neyse ki, olumlu bir tutum da öyle. Seçim sizin. Liderlikte tutumun etkisi çok önemlidir. Bulaşıcıdır. Siz nasıl düşünürseniz çevrenize de onu çekeceksiniz. İstediğiniz kadar bunu reddedin. Ancak çevreniz de sizden etkilenecektir.

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Sizce tutum, hakkında başka neler söylenebilir? Düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.