Yaratıcılık nedir? Yaratıcılık teknikleri nelerdir? Soruları ile konumuza başlayalım; Yaratıcılık, en genel tabiri ile özgün, piyasada olmayan fikirler veya ürünler üretebilme yeteneğidir. Ayrıca, yaratıcılık adı verilen yeti, sosyal kabul görme ile de bağlantılıdır.
Bir ürünün ve düşüncenin yaratıcı olduğu zamane şartlarına göre değerlendirilmelidir. Ancak, o zaman yaratıcı bir ürün etiketi konabilir. Çok karmaşık problemlere karşı verilen çözüm odaklı farklı cevaplarda yaratıcılık olarak algılanabilir. Hatırlarsanız, piyasada olmayan fikirleri üretmekte yaratıcılığa giriyordu. Buna örnek olarak da; yaratıcı fikirler doğrultusunda yaratıcı yazarlık ortaya çıkar.
Yaratıcı insanlar, genellik toplumda ‘zeki’ olarak nitelendirilmektedir. Yapılan zeka testlerinde de normal zeka puanlarından daha yüksek aldıkları görünmektedir. Fakat, IQ testleri, yaratıcılığı tam olarak göstermiyor olabilir. Bu nedenle de IQ testi ile yaratıcılık arasında bu kadar sıkı bir bağ kurulmaması gereklidir.
Engelleri Sevmeniz İçin Nedenler >>
Yaratıcılık Teknikleri Nelerdir?
Yaratıcılık teknikleri ile potansiyel yaratıcı düşünme ortaya çıkarılmaya çalışılır. Aşağıda verilen teknikleri denediğinizde yaratıcılık yetisine bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. Bu teknikler 10 ar dakikalık periyotlarla uygulanabilir. Lütfen uzun süreli periyotlar kullanmayın. Dilerseniz, nasıl yaratıcı olurum? Sorusunun cevabını verelim;
Herhangi bir kitaptan gelişigüzel kelime bulma
Bu teknikte herhangi bir kitaptan faydalanabilirsiniz. Kitabın herhangi bir sayfasını açın ve bir kelimeye odaklanın. Odaklanmış olduğunuz bu kelime çerçevesinde beyin fırtınası yapın. Somut bir nesneye ulaşmaya çalışın. Ulaşılan nesne çerçevesinde de çeşitli fikirler üretmeye çalışın.
Kitap Önerileri – Kişisel Gelişim Kitapları >>
Rastgele bir resmi tarama
Bu teknikte ise kitap, dergi, gazete vb. materyallerden bir resim bulmalısınız. Bulduğunuz resim üzerine beyin fırtınası yapmalısınız. O resimde size neler denmek istiyor? Vermek istediği mesaj nedir? Gibi soruları kendinize sorun ve çeşitli düşünceler oluşturun. Oluşturduğunuz düşüncelerle de somut bir nesneye ulaşmaya çalışın.
Birbirine benzeyen durumlar ile yola çıkma
Yaratıcılık alanı ile pek ilişkilendirilmese de ilişkilidir. Bu teknikte bir alanda elde edilen tecrübeyi, problemin odağı üzerinde kullanma yetisi kazandırılmaya çalışılır. Durumunuza benzeyen bir olayın çözümünü kendinize göre yeniden değerlendirmelisiniz.
Birbirinden farklı iki sözcükten yola çıkma
Anlamları farklı iki sözcük bulun. Bu iki sözcük üzerinden ortak bir ilişki ağı kurmaya çalışın. Beyin fırtınası yapın ve bu iki sözcüğü nesne haline getirmeye çalışın. Örneğin; halı ve uçak sözcüklerinden, uçan halıyı çıkartabilirsiniz.
Olayın ters durumunu düşünme
Yaratıcılık teknikleri konusunun son maddesi olan ters mühendislik, çözüm istenen bir sorun hakkında yapılmaktadır. Bu teknikte, çözüm bulunamazsa, sorunun tam tersi durum düşünülür ve bir çıkış noktası aranmaya çalışılır. Böylelikle verimliliği artırmak için beyin fırtınası yapılır. Örneğin; açlık problemine bir çözüm bulunamadıysa, fazla yemek, tokluk problemlerine çözüm bulunmaya çalışılır. Bu paralelde de diğer soruna tekrar geçiş yapılır.