Bir hedef belirlemek, hepimizin hayatta göz önünde bulundurması gereken bir şeydir. İster profesyonel ya da hizmet sağlayıcı isterse öğrenci veya girişimci olun; her hâlükârda önünüze açıkça tanımlanmış hedefler koyabilmeniz gerekir. Bu ise sizi daha fazla uğraşmaya ve daha çok çalışmaya teşvik eder.
Peki tam olarak hedef ne demektir?
Hedef, ne pahasına olursa olsun ulaşmak istediğiniz şeydir. Buna en yaygın haliyle satışlarınızı ve gelirinizi arttırmak veya kilo vermek örnek olarak verilebilir. Ve hangisi olursa olsun, hedeflerinize ve hayallerinize nasıl ulaşacağınızı tam olarak bilmeniz gerekir.
İşte size işe koyulmak için 4 ipucu:
1) Hedefinizi netleştirin.
Hedefinize ulaşmadan önce, bu konuda net olmanız gerekir.
Birincisi, hedefler bir yönden isteklerden farklıdır. Daha fazla para kazanmak istemek, sadece bir dilek olduğu gibi bir amaç değildir. Bu, yalnızca kazanmak istediğiniz miktar konusunda net ve kararlı olduğunuzda bir hedef haline gelecektir.
Daha fazla para kazanabilmek için kendinize aşağıdaki gibi sorular sormanız gerekir:
Ne kadar para kazanmak istiyorum?
Finansal tabanımı artırmak için ne yapabilirim?
Örneğin, kazancımı katlamak için çalışma saatlerimi arttırabilir ya da başka gelir kaynaklarına yönelebilirim
2) Hedefinizi bir kağıda yazın.
Çoğu insan hedeflerini yazmaz. Onlar ne elde etmek istediklerine odaklanmak için sadece akıllarına güvenirler. Ne yazık ki, bu iyi bir fikir değildir.
Eğer hedeflerinizi yazarsanız, tam olarak neyi amaçladığınızı bilmek sizin için kolaylaşır. Açıkça yazılmış hedefler, gerçekleştirmeniz veya üzerinde çalışmanız gereken şeyleri düşünmenize ve beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olur.
Peşinden koşacağınız hedeflerinizi her okuduğunuzda, bilinçaltınız dakikasında hızla ilerlediğiniz ve bu hedefleri gerçeğe dönüştürdüğünüz fikirler üretmeye başlar. Yazılı hedefler, hayatınızın direksiyonunu kontrol altına almanız için sizi cesaretlendirir.
3) Hedefinizi sürekli olarak değerlendirin.
Bu, hedef belirlemenin kritik bir yönüdür. Hedeflerinizi sürekli gözden geçirmeli, onları iki haftada bir, aylık veya üç ayda bir kontrol etmelisiniz. Bu yöntem, stratejilerinizi değiştirmeniz veya yapmakta olduğunuz işe devam etmeniz gerekip gerekmediğini belirlemenize yardımcı olacaktır.
4) Bir son tarih belirleyin.
Ne zaman bir hedef peşindeyseniz, kendinize bir zaman sınırı koyun. Bir son tarih belirlemek, sizi ayaklarınızın üstünde tutar ve hedefe ulaşmak için çok çalışmanıza neden olur. Kendiniz için bir zaman dilimi belirlemediğinizde, odaklanmakta ve motive olmakta zorlanırsınız.
Hedeflerinize ve hayallerinize nasıl ulaşacağınızı bilmek o kadar da zor değildir. Esasen, sadece bu ipuçlarını takip ederek, hedefleriniz üzerinde çalışabilmeli ve yol boyunca karşılaşacağınız zorlukları aşabilmelisiniz.