Kişiliğinizi Değiştirebilir Misiniz?

Avusturyalı psikanalist Sigmund Freud, kişiliğin büyük ölçüde taşa yerleştirildiğini ileri sürmüştür.

Kişiliği değiştirmek gerçekten mümkün mü? Yoksa temel kişilik kalıplarımız yaşam boyunca sabit mi? Kişisel gelişim kitapları ve web siteleri, alışkanlıklarınızı ve davranışlarınızı değiştirmek için takip edebileceğiniz planları ortaya çıkarır. Bu arada altta yatan kişiliklerimizin değişmeye karşı dayanıklı olduğuna dair güçlü  bir inanç vardır.

Avusturyalı psikanalist Sigmund Freud, kişiliğin büyük ölçüde taşa yerleştirildiğini ileri sürmüştür. Birçok modern psikolog bile genel kişiliğin yaşam boyunca nispeten sabit ve istikrarlı olduğunu ileri sürmektedir. Ama ya kişiliğinizi değiştirmek isterseniz? Doğru yaklaşım ve sıkı çalışma gerçek kişilik değiştirmek konusunda bize yardımcı olabilir mi? Yoksa hedeflerimize ulaşmamızı engelleyen istenmeyen özelliklerle mi sıkıştık?

Kişiliğinizi Değiştirebilir Misiniz?

Kişiliğinizi değiştirmek için öncelikle, bazı kavramlar üzerinde durmamız gerekir. Mesela kişilik kalıcı mıdır? Kişiliğimizi şekillendiren faktörleri bilirsek, kişiliğimizi daha etkili şekilde değiştirebiliriz. Öncelik kişiliğimizi tanımak ve onu etkileyen faktörleri bulmaktır.

Kişilik Kalıcı Mıdır?

Kişiliği değiştirme arzusu nadir değildir. Utangaç insanlar daha konuşkan olmayı dileyebilirler. Sıcak huylu bireyler, duygusal olarak yüklü durumlarda soğukkanlılığını koruyabilmeyi isteyebilirler. Hayatınızın birçok noktasında kişiliğinizin değişmesini istediğiniz bazı yönleri olduğunu görebilirsiniz. Hatta hedefler belirleyebilir ve potansiyel olarak sorunlu olan bu özellikleri ele almak, geliştirmek için çalışabilirsiniz.

Genel olarak, birçok uzman geniş özelliklerde gerçek ve kalıcı değişiklikler yapmanın aşırı zor olabileceği konusunda hemfikirdir. Kişiliğinizin belirli yönlerinden memnun değilseniz, değiştirmek için yapabileceğiniz gerçekten bir şey var mı? Psikolog Carol Dweck de dahil olmak üzere bazı uzmanlar, davranış modellerinin, alışkanlıkların ve inançların değiştirilmesinin, geniş özelliklerin (örneğin içe kapanıklık , uyumluluk) yüzeyinin altında yatan yalanın, kişilik değişikliğinin gerçek anahtarı olduğuna inanmaktadır.

Anlamlı Karikatürler – Değişim Gerekli Bir Konu Mudur? >>

Kişiliği Etkileyen Faktörler

Kişiliğinizi nasıl değiştirirsiniz? Sorusuna geçmeden önce, kişiliğinizi etkileyen faktörlere bir göz atalım.

Kişiliğinizi nasıl değiştirirsiniz? Sorusuna geçmeden önce, kişiliğinizi etkileyen faktörlere bir göz atalım. Kişiliğin değiştirilip değiştirilemeyeceğini anlamak için öncelikle kişiliğe tam olarak neyin sebep olduğunu anlamalıyız. Asırlık doğa ve yetiştirme tartışmaları bir kez daha devreye giriyor. Kişilik genetik (doğa) veya yetiştirme, deneyimlerimiz ve çevremiz (yetiştirme) tarafından şekillendirilmiş mi? Geçmişte, teorisyenler ve filozoflar çoğu zaman bir diğerine karşı bir yaklaşım benimsemişler ve ya doğanın ya da beslenmenin önemini savunmuşlardı. Ancak bugün çoğu düşünür, bunun sonuçta kişiliklerimizi şekillendiren iki gücün bir karışımı olduğu konusunda hemfikirdir.

Sadece bu değil, genetik ve çevre arasındaki sürekli etkileşim kişiliğin nasıl ifade edildiğini şekillendirmeye yardımcı olabilir. Örneğin, genetik olarak arkadaş canlısı ve rahat olmaya yatkın olabilirsiniz. Ancak yüksek stresli bir ortamda çalışmak sizi farklı bir ortamda olabileceğinizden daha kötü  huylu ve gergin hale getirebilir.

Dweck, doğumdan sonra ayrılan ve özdeş ikiz erkeklerin hikayesini anlatır. Bu hikayede yetişkin iki erkek aynı isme sahip kadınlarla evlendirildi. Benzer hobileri paylaştı ve kişilik değerlendirmelerinde ölçülen benzer özelliklere sahipti. Her ne kadar aynı özellikteki ortamlarda yetişmiş olsalar da kişiliklerinin oluşmasında çevre faktörü inanılmaz düzeydeydi. Çevremiz ve benzersiz deneyimlerimizle şekillenmek yerine, bu ikiz çalışmalar genetik etkilerin gücüne işaret ediyor.

Genetik kesinlikle önemlidir. Ancak diğer çalışmalar da yetiştirilmemizin ve hatta kültürümüzün, kim olduğumuzu şekillendirmek için genetik planlarımızla etkileşime girdiğini göstermektedir.

Ancak Dweck, kişilik değişikliğinin hala mümkün olduğunu ileri sürmektedir. Geniş özellikler yaşam boyunca istikrarlı olabilir. Ancak Dweck, bizim kim olduğumuz konusunda, en önemli geniş özelliklerin yüzeyinin altında yatan “aradaki” niteliklerimiz olduğuna inanır. Değiştirilebileceğine inandığı şey, aradaki niteliklerdir.

Peki, bu “aradaki” kişilik parçaları tam olarak nedir?

Kişiliği değiştirmek, hayatından ve alışkanlıklarından memnun olmayan insanların üzerinde durduğu önemli konulardandır. İnançlar ve inanç sistemleri, Dweck’in önerdiği gibi, kişilik özelliklerini, geniş özelliklerin altında şekillendirmede hayati bir rol oynamaktadır. Kişiliğinizin belirli yönlerini değiştirmek zor olabilir. Ancak kişiliğinizin nasıl ifade edildiğini şekillendirmeye ve kontrol etmeye yardımcı olan temel inançların bazılarını değiştirerek bu durumla gerçekçi bir şekilde mücadele edebilirsiniz.

Diğer teorisyenler, hedefler ve baş etme stratejileri gibi faktörlerin, kişiliğin belirlenmesinde birincil rol oynadığını öne sürmüşlerdir. Örneğin, daha çok Tip A kişiliğiniz olsa da, daha rahat bir insan olmanıza yardımcı olacak yeni baş etme becerileri ve stres yönetimi tekniklerini öğrenebilirsiniz.

İnsanların inançları kendiliğin, ilişkilerinin ve dünyalarının doğası ve işleyişine dair zihinsel temsillerini içerir. Bebeklik döneminden itibaren insanlar bu inançları ve temsilleri geliştirirler. Ve farklı önde gelen kişilik teorisyenleri, kişiliğin gelişmesinde bunların temel bir parça olduklarını kabul ederler.

Hayatınızda Şuan Yapabileceğiniz 15 Kolay Ve Olumlu Değişiklik >>

Neden İnançlara Odaklanmalıyız?

Kişiliği değiştirmek için inançlara odaklanmak bunun için önemlidir.

İnançları değiştirmek kolay olmayabilir. Ancak iyi bir başlangıç ​​noktası sunar. İnançlarımız, kendimizi ve başkalarını nasıl gördüğümüz, günlük hayatta nasıl çalıştığımız, yaşamın zorluklarıyla nasıl başa çıktığımız ve diğer insanlarla nasıl bağlantı kurduğumuza kadar hayatlarımızın çoğunu şekillendirir. Kişiliği değiştirmek için inançlara odaklanmak bunun için önemlidir. İnançlarımızda gerçek bir değişim yaratabilirsek, davranışlarımız üzerinde ve muhtemelen kişiliğimizin belirli yönleri üzerinde derin bir etkisi olabilecek bir şeydir.

Örneğin, kişisel niteliklerin ve özelliklerin sabit ya da şekillendirilebilir olup olmadığı dahil benlik hakkındaki inançları ele alalım. Zekanızın sabit bir seviye olduğuna inanıyorsanız, düşüncelerinizi derinleştirmek için adımlar atmanız olası değildir. Bununla birlikte, bu özellikleri değiştirilebilir olarak görürseniz, muhtemelen kendinize meydan okumak ve zihninizi genişletmek için daha fazla çaba göstereceksiniz.

Açıkçası, benlik inançları insanların işleyişinde kritik bir rol oynamaktadır. Ancak araştırmacılar insanların kendi özniteliklerine daha yumuşak bir yaklaşım benimsemek için inançlarını değiştirebileceklerini bulmuşlardır. Bir deneyde, öğrencilerin beynin yeni bilgilere yanıt olarak yeni bağlantılar kurmaya devam ettiğini keşfettikten sonra, akademisyenler bu öğrencilerin daha yüksek not ortalaması ve okuldan daha fazla keyif aldıklarını da ortaya koydu.

Dweck’in kendi araştırması, çocukların nasıl övüldüklerinin kendi inançları üzerinde de önemli bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Zekâları için övülenler, kendi kişisel nitelikleri hakkında sabit teori inançlarına sahip olma eğilimindedir. Bu çocuklar zekalarını değişmez bir özellik olarak görürler; ya sizde vardır ya da yoktur. Öte yandan çabalarından ötürü övülen çocuklar genellikle zekalarını dövülebilir olarak görürler. Dweck’in bulduğu bu çocuklar, zorluk karşısında devam etme eğilimindedirler ve öğrenmeye daha istekli olurlar. Sonuçta kişiliği değiştirmek için övgünün de belirli kalıplar içerisinde yapılması gerekir.

Hayatınızı Daha İyiye Doğru Nasıl Değiştirirsiniz? >>

Peki Kişiliğinizi Değiştirmek İçin Gerçekten Ne Yapabilirsiniz?

İçine kapanıklıktan dışa dönük bir duruma geçmek son derece zor (hatta imkansız) olabilir. Ancak uzmanların kişiliğinizin yönlerinde gerçek ve kalıcı değişiklikler yapmak için, yani kişiliği değiştirmek için yapabileceğinize inandığı şeyler vardır.

  • Alışkanlıklarınızı değiştirmeye odaklanın. Psikologlar olumlu kişilik özellikleri sergileyen insanların (nezaket ve dürüstlük gibi) sıkışmış alışılmış tepkiler geliştirdiğini bulmuşlardır. Alışkanlık öğrenilebilir, bu nedenle alışılmış tepkilerinizi zaman içinde değiştirmek kişilik değişikliği yaratmanın bir yoludur. Tabii ki, yeni bir alışkanlık oluşturmak veya eskisini kırmak asla kolay değildir. Zaman ve ciddi çaba gerektirir. Yeterli pratikle, bu yeni davranış kalıpları sonunda ikinci doğa haline gelir.
  • Kendi inançlarınızı değiştirin. Eğer değiştiremeyeceğinize inanıyorsanız, o zaman değişmeyeceksiniz. Daha fazla dışa açılmaya çalışıyorsanız, ancak içe dönüklüğünüzün sabit, kalıcı ve değişmez bir özellik olduğuna inanıyorsanız, o zaman asla daha sosyal olmaya çalışmayacaksınız. Ancak kişiliği değiştirmek konusunda değişebileceğine inanıyorsanız, değişebilirsiniz.
  • Sürece odaklanın. Dweck’in araştırması sürekli olarak yetenekten ziyade övgü çabalarının gerekli olduğunu göstermiştir. “Çok zekiyim” veya “Çok yetenekliyim” diye düşünmek yerine, bu ifadeleri “Çok çalıştım” veya “Bu sorunu çözmenin iyi bir yolunu buldum” yerine değiştirin. Sabit bir zihniyetten ziyade bir büyüme zihniyetine geçerek, gerçek değişim ve büyümeyi deneyimlemenin daha kolay olduğunu görebilirsiniz.
  • Yapana kadar yapıyormuş gibi gösterin. Pozitif psikolog Christopher Peterson, içe dönük kişiliğinin bir akademisyen olarak kariyeri üzerinde zararlı bir etkisi olabileceğini erken fark etti. Bunun üstesinden gelmek için, öğrencilerle dolu bir sınıfa ders verirken veya bir konferansta sunum yaparken, bunun gerektirdiği durumlarda dışa dönük davranmaya karar verdi. Sonunda, bu davranışlar basitçe ikinci doğa haline geldi. Hala içine kapanık olduğunu iddia etse de, gerektiğinde nasıl dışa dönük hale getirileceğini öğrendi.

Son Düşünceler

Kişiliği değiştirmek kolay olmayabilir ve bazı geniş özelliklerin değiştirilmesi asla tam olarak mümkün olmayabilir. Ancak araştırmacılar, kişiliğinizin belirli kısımlarını, bu geniş özelliklerin seviyesinin altında var olan yönleri değiştirmek için yapabileceğiniz şeylerin olduğuna inanıyorlar; günlük yaşam.

Gandhi’nin Hayata Bakış Açınızı Değiştirecek 16 Sözü >>