Mutlu Yıllar – Yılınızı Farklı Kılmak İçin Ne Yapmalı?

Teknolojinin son hızla geliştiği şu süreçte hayatımız da son sürat değişiyor.  Bunun yanında da zaman ayırmamız gereken, birçoğu gereksiz ama hayatımıza bir o kadar da etki eden meşgalemiz var. Tabi haliyle zaman artık daha da çabuk geçiyor. 2018’de bazı hedeflerimizi erteledik bazılarına da ulaştık. Sonuna geldik. Artık 2019 yılına giriyoruz.

Yılın başlangıcı, yeni planlar yapma, yeni hedefler koyma ve “kesinlikle geçtiğimiz 12 ay gibi olmayacak!” diye kararlar aldığımız bir tarihtir. Ancak çoğumuz, yaptığımız bu planların, koyduğumuz bu hedeflerin çok çabuk dağıldığının farkındayız. Başarılı kararlar almak, gerçekçi ve inatçı bir dengeleme eylemidir.

Çoğu şirket yeni yıla girerken yılı en verimli nasıl geçireceğinin planlarını yapmıştır bile. Yıllık planlama zamanı geldiğinde, amaçlarını ortaya yatırıp, buna uygun kararlar alırlar ve bir yıl boyunca hedefi maksimum düzeyde tutturmaya çalışırlar. En başarılı olma eğiliminde olan kuruluşların 10 yıllık hedefleri hazırdır. Bir yılda bunun ne kadarını yapabileceklerini planlarlar. Bunu da yaparken, kendileri için takibini çok iyi yapabilecekleri, dinamik birkaç özel hedef belirlerler. Ve tüm bölümleri bu amaç için çalışmaya yönlenir. Çünkü başarı şanslarını en üst düzeye böyle çıkarırlar.

Aynı durum insanlar için de geçerlidir. Aslında başarılı insanlarla sıradan insanları da ayıran nokta burasıdır. Gerçekçi bir plan yap, karar ver ve o plan için her gün yanıp tutuş.

Birçoğumuz için yılbaşı sıradan bir gece olarak geçecek ve sabaha uyanacağız. Hep, başarılı insanların hayatlarına imrenerek veya onları kötüleyerek bir yıl daha geçireceğiz. Yeni bir yıl, hayatımızda yeni bir dönüm noktası olabilir. Belki geride kalan yıllar boyunca karar vermemiş olabilir, karar vermiş ama tam uygulamamış da olabiliriz. Şuan hiçbir önemi yok. Ancak bir noktada karar vermemiz gerekiyor. Çünkü yıllarımızın tükendiği, geri kalanların da sonsuz olmadığı konusunda hemfikiriz.

Dünyaca ünlü eğitimci, yazar ve motivasyon koçu Brian TRACY bir kitabında; “Dünya, birileri gelsin de, arzuladığım türden bir insan olmam için beni motive etsin.” diyen insanlarla dolu. Sonuç şu ki, kimse onları kurtarmaya gelmeyecek.”” diyerek beklentilerimizi sorgulatıyor resmen. Hatta devamı çok daha dramatik; “Bu insanlar otobüs geçmeyen yerde otobüs bekliyorlar. Sonuçta, kendi hayatlarına dair sorumluluk almazlarsa ve kendilerini bu konuda biraz olsun zorlamazlarsa, orada sonsuza kadar bekleyecekler. Maalesef insanların çoğunun durumu bu.”

Yeni yılımızda kendimize bir şans verelim. Her şeyi yapmaktan bahsetmiyoruz, kendimiz için birkaç tane hedef koyup onları gerçekleştirmek için adım atmaktan bahsediyoruz. Güzel bir plan ile (SMART) belirleyeceğimiz hedefimize ulaşmak çok kolay olabilir.Bir çoğumuzun belli bir hedefe ulaşamamasının nedeni plansız oluşudur. Hedefine doğru ilerlemek bile, emin olun, amaç edinmeyen milyonlarca insana göre sizi daha iyi hissettirecektir.

En kötü plan bile plansızlıktan iyidir.

Gelin 2019’da uygulayabileceğimiz bir plan nasıl yapılır daha ayrıntılı inceleyelim;

Hedefi belirlerken SMART taktiğini uygulayalım;

  • Spesific – Özel,Belirli                  : Size özgü ve kesin olmalıdır.
  • Measurable – Ölçülebilen          : Ölçülebilir olmalıdır.
  • Achievable – Kabul edilebilen   : Kabul Edilir olmalıdır
  • Realistic – Gerçekçi, Makul       : Mümkün/Gerçekleştirilebilir olmalıdır.
  • Timely – Zamana bağlı               : Net bir Zaman takviminde olmalıdır.

Daha açık konuşalım;

Özel;

Sizin çok ama çok istediğiniz, sizi heyecanlandıran bir şey elbette ki vardır. Böyle bir netlikten bahsediyoruz. “Beyaz, 2019 Model, kahverengi deri koltuklu, full paket, 1.6 motor Seat Leon FR araba istiyorum.” Bu özeldir. Çünkü başkası Mercedes veya Volkswagen isteyebilir.

Ölçülebilir;

“Daha iyi bir insan olmak.” Bu iyi bir şey ama ölçülebilir bir şey değil. “Her gün 2 tane kişiye 5 TL yardımda bulunacağım.” ölçülebilir. “Her ay 200 TL hesabıma yatıracağım. Her ay 1 tane kitap bitireceğim.” Bunlar ölçülebilir hedeflerdir.

Kabul edilebilir;

“Real Madrid’in başkanı olmak istiyorum.” Yani olmaz demiyoruz ama birkaç 10 Milyar Dolar paranız olursa belki olur. Bir yılda ulaşabileceğiniz, küçük olması önemli değil, ona ulaştığınızda cidden kendinizi iyi hissedeceğiniz bir hedef.

Gerçekçi;

“Dünyadaki tüm yoksulluğu bitirmek istiyorum.” Bu da güzel ama gerçekçi değil. “Kendime bir pasif gelir kaynağı oluşturmak ve buradan gelen para ile bir okula kütüphane yaptırmak.” Gerçekçidir.

Zamana bağlı;

Tabi ki de ataleti yenmek için en zor kısmı da burası aslında. “Bu yıl yapacağım.” demek güzel ama yeterli değil. Lütfen geçmişimizi düşünelim. Bunu diyerek kaç yıl geçti hayatımızdan? Onun yerine hemen oturup bir yıllık istediklerinizi yazın ve bunu 12 aya bölün. Sonra bu ay ne yapacaksınız belirleyin. Böylece kendinizi de gaza getirmiş olacaksınız.

Ünlü yazar Greg McKeown’ın bu konuda şu sözü efsanedir:

“Ne kadar çok öncelik eklerseniz, zamanınız ve dikkatiniz o kadar fazla bölünür. Hedeflerinizin başarılı olmasını istiyorsanız, dikkatinizi yalnızca birkaç kişiye odaklanmış tutun. Belki sadece bir tane bile.” – Greg McKeown

Amacımız onlarca hedef koymanız değil. Ama bir önceki yıla göre sizi ilerletecek olması çok önemli. Gözünüzde büyütmeden, sizi korkutmadan yapabileceğiniz bir amaç edinmeniz. Çünkü amaç ne kadar belirsiz olursa başlaması o kadar zor olur. Bu belirsizlik, süresiz olarak ilerlemeyi geciktirebilir. Belirlilik, bir göreve ileriye dönük net bir yol sunar.

Planınızı para, kişisel gelişim, sağlık ve hepsini yaparken de eğlenmeniz üzerine düzenleyebilirsiniz. Bu konuda bazı önerilerde bulunabiliriz. (yukarıda da belirttiğimiz üzere, gerçekçi ve de ulaşılabilir)

İş hayatınızı ele alalım;

İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bıraktık. Kendinize aylık geliriniz ölçüsünde,  para biriktirmeye başlayın. (Bunu küçümsemeyin, hergün 5 TL kenara artmak, ayda 150 TL, 12 ayda 1800 TL para demektir. Evinizin 3-5 aylık mutfak masrafını karşılar. Almak istediğiniz bir bilgisayarı alabilir, ailenizle birkaç günlüğüne tatile çıkabilirsiniz. Hatta tek kişi yaşıyorsanız, vizesiz olarak gidilebilecek ülkeleri, gezme şansınız bile olabilir. )

Ayrıca kendinize bir pasif gelir kaynağı araştırması yapın. Her gün çalışmanın, inanılmaz yorgunluğu içerisinden bir nebze sıyrılabilirsiniz. Bilimsel olarak da yeni bir konu hakkında ufak çaplı çalışmaya başlamanın, vücudunuza ve beyninize inanılmaz olumlu etkileri vardır. Burada cüzi paralarla bir gelir oluşturmanızdan bahsediyoruz. Yani normalde ayda size ek olarak 1000 TL gelmesi için, sizin bir kira geliriniz olmalı. Kira geliri için ev, ev için de 200 bin TL ile 350 bin TL arasında paranız olmalı. İnternet üzerinden yapabileceğiniz işlere, evde yapabileceğiniz ek işlere 500 TL – 3500 TL arasında cüzi miktarlarla başlayabilirsiniz. Ayda ek olarak size gelecek 1000 TL senede 12 bin TL yapacaktır. Ki bu size 3 yıllık bir süreçte ortalama bir araba aldırır.

Kişisel gelişiminiz için;

Kitap okumak, eğitici video izlemek, film izlemek bile olabilir, ya da kendinize başarılı bir mentor bularak onun tecrübelerini kullanmak sayılabilir. Nasıl?

Ünlü eğitimci, motivasyon koç ve yazar olan Brian Tracy, her sabah bir saat erken kalkıp, bu vakitte de kitap okuyarak, bir yılda ortalama bir doktora tezi yazacak kadar bilgi sahibi olabileceğimizi söylüyor. Kendiniz için yeni bir alışkanlık geliştirebilirsiniz. Her gün 1 saat erken kalkıp, o vakitte spor da yapabilirsiniz ve 3-6 ay arasında kendinizdeki değişime siz bile şaşıracaksınız. Kendinizle ilgili hergün 30 saniyelik olumlamalar da yapabilirsiniz. Örnek; “Gayet sağlıklıyım. Başarılı ve etkili biriyim. Çok mutluyum. İstediğim konuda kolayca karar veriyorum. Ben liderim aynı zamanda büyük bir liderlik öğrencisiyim. Ben zenginim. Ben milyonerim. vb.”

Haftada bir gün, yaşamı ve fikirleri ile dünyaya yön vermiş kişilerin hayatlarını anlatan bir film izleyebilir, başarılı insanların biyografilerini okuyabilirsiniz. Size inanılmaz derecede özgüven ve karşılaştığınız sorunlarınız için farklı bir bakış açısı katacaktır.

Hayatınız için önemli kararlar alırken, herhangi bir konuda başarılı olmuş birisini örnek alabilirsiniz. Veya size yaşam koçluğu yapma konusunda başarılı biriyle irtibata geçebilirsiniz. Tüm hayatımız boyunca kararlar alıyoruz. Ancak aldığımız kararları, kimlere danıştığımız önemli bir konu değil mi? Danışacağınız kişinin (siz onu sevin veya sevmeyin, çünkü bu profesyonelliktir) şimdiye kadar nereye geldiğini, kişisel başarısını asla gözardı etmeyin.

“Öldürmeyen Allah öldürmez” mantığıyla hareket ettiğimiz için sağlığımız genelde son planda kalıyor. Ancak bu kadar emek, bu kadar plan, sağlığımız yerinde olmadan nasıl sonuçlanacak? Sağlığınızla ilgili planı her şeyin öncesine koyun. Dinç olmalısınız, çünkü “eski siz ile savaşacaksınız”. Zararlı bir alışkanlığınızı bırakabiliriz; sigara, alkol veya sürekli negatif düşünmek vb. Kendimize yararlı alışkanlıklar edinebiliriz; güne 30 dk bir spor ile başlangıç yapmak, yatmadan önce kitap okumak, olumlu düşünmek, güne planlı başlamak vb.

Ve hepsinin yanında kaçamak yapmayı kenara atmayın. Vücudumuz kadar düşüncelerimizin de rahatlamaya ihtiyacı var. Bir enstrüman, folklor veya başka bir dans kursuna hemen kaydolun. Arkadaşlarınızla ayda bir defa bir kamp yapın. Ertelemeyin hemen planlayın. Ya da ayda bir defa ortak bir kitap okuyun ve arkadaşlarınızla üzerine bir çay sohbeti yapın. Kesinlikle çok zevk alacaksınız.

Kendinizi, hayallerinizi, kısacası hayatınızı ertelemekten vazgeçin. Ertelemek diye bir kavram olmasaydı, “ŞUAN”ımız farklı olur muydu? Cevabınız “Evet” ise kendinize şans verme zamanınız gelmiş demektir. Olumlamalarda yaptığımız gibi, “planlı olacağım,” yerine “ben planlı biriyim” diyerek hemen bir plan oluşturun. 2019 sizin seneniz olsun.

Networkokulu ailesi olarak size hep destek olacağımızın sözünü veriyoruz. Daha mutlu, daha sağlıklı ve de hedeflerinize “tik” attığınız bir yıl geçirmeniz dileğiyle, mutlu yıllar….