Bu nedenle doğru bir pazarlama stratejisi yapıp, ürünü son noktada kapatmalısınız.

Satış kapatma teknikleri, satış yapanların eksik olduğu noktalardan birisi. Türkiye’de pazarlamacıların ‘çekimser’ kalmaları ve satışı kapatamamalarını büyük bir sorun olarak görüyoruz. Bu bağlamda da satış kapatma taktikleri adındaki içeriğimizi, sizler için hazırladık.

Çoğu satıcının çekimser kalmasındaki en büyük neden Ya almazsa?’ sorusudur. Çünkü, pazarlama için ayırdıkları zamanın ve emeğin boşa çıkacağını düşünürler. Fakat, bu düşünce tarzı yanlıştır. Çünkü, hiçbir müşteri ‘Paramı al ürünü bana ver’ demez. Bu nedenle doğru bir pazarlama stratejisi yapıp, ürünü son noktada kapatmalısınız.

Bunun için de zamana ayak uydurmanız gerekmektir. Dünya her geçen gün değişiyor. Buna paralel olarak da tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Sizler, bu değişime ayak uydurmalısınız ve kendinizi sürekli olarak güncellemelisiniz. Eğer, çağınızın gerisinde kalırsanız hem de-mode olursunuz hem de başarısızlıkla karşı karşıya gelirsiniz. Dilerseniz, bu başarısızlıklar ile mücadelenin yolu olan satış kapatma taktikleri alt başlığımıza geçelim;

En Çok Kullanılan Pazarlama Yöntemleri >>

Satış Kapatma Teknikleri – Muhteşem Taktikler

Peki satış kapatma sürecinde değerlendirmemiz gereken noktalar nelerdir?

Satış kapatma teknikleri içerisinde size yardımcı olacak çok önemli taktikler bulunmaktadır. Satış kapatma taktikleri, pazarlamacılar için büyük bir nimet niteliği taşıyor. Çünkü, son nokta satışı kapatmak ile sağlanıyor. Bu nedenle de bir pazarlamacı fazla satış yapmak istiyorsa mutlaka bu tekniklerden faydalanmalıdır.

1) Varsayımsal satış taktiği

Varsayımsal satış taktiği, müşterinin emin olmadığı, kararsız kaldığı durumlarda kullanılır. Bu süreçte müşteriye bilinçaltından satışa yönlendirecek sorular sorulur. Sorulan bu sorular sonunda da müşteri fikrini değiştirip, ürünü alabilir.

2) Zaman duyarlı satış taktiği

Zaman duyarlı satış taktiği ile müşteriye zaman verirsiniz. Verilen bu zamanda satış gerçekleşir. Müşteri o an da almak zorunda değildir. Planlanan bir tarihte satış gerçekleşebilir. Satışın temelleri bu noktada atılabilir.

3) Doğrudan soru sorma satış taktiği

Doğrudan soru sorma satış taktiği, müşterinin aradığı ürünü bulma konusunda da yardımcı olabilir. Fakat asıl amaç; üstü kapalı bir şekilde ürünü alıp, almayacağını sormaktır. Bu teknik, en çok kullanılan tekniktir. Satış hakkında bir soru sorduğunuzda ‘hayır’ cevabını alabilirsiniz. Böyle durumlarda yapıcı olmaya çalışın ve bu cevabın nedenini anlamaya çalışın. Kendinizi ona göre düzenleyin.

8 Adımda Hipnotik Satış Tekniği >>

4) Doğrudan ifade etme satış taktiği

Doğrudan ifade etme satış taktiği, müşteriye güven verir. Örneğin; satışa dair sohbetlerde satışa karşı olan güveninizden bahsedin, ürüne güvenerek pazarlama yapın. Bu teknik, müşterinin ılımlı olduğu zamanlarda kullanılmalıdır. Son olarak da bu tekniği kullanırken, ısrarcı olmamanızda fayda var.

Satış Kapatma Stratejileri

Satış kapatma taktikleri, pazarlamacılar için büyük bir nimet niteliği taşıyor.

Satış kapatma taktikleri konusunu iyice kavradıysanız bu konudan devam edebiliriz. Satış kapatma stratejileri de bir pazarlama esnasında en önemli noktalardan biridir. Eğer bu stratejileri bilmezseniz, ya size satış yapılır ya da kendi satışınızı yapamazsınız. Elinizde bulunan ürünleri veya hizmeti doğru kişilere, çarpıcı şekilde sunmalısınız.

Peki satış kapatma sürecinde değerlendirmemiz gereken noktalar nelerdir? Bu noktalar satış pazarlama ile ilgilenen herkesin üzerinde çalışması gereken noktalardır. Profesyonel bir satış elemanı olmak veya işletmesini büyütmek isteyenlerin başlıca konularıdır. Peki nedir bu satış kapatma stratejileri? Dilerseniz gelin birlikte bakalım:

İşiniz Konusunda Nasıl Etkileyici Olursunuz? >>

1. Öncelikli olarak kitlenizi çok iyi bilmelisiniz.

Kitlenizi bilmek, hangi ürünü, kime satacağınız veya pazarlayacağınız konusunda size açık bir bilgi verir. Yanlış kitleye ürününüzü pazarlamaya çalıştığınız zaman zarar edeceğiniz aşikardır. Kitlenizi iyi tanıyın.

2. Bir pazarlama stratejisi belirlemelisiniz.

Daha sonra bu kitleye göre bir pazarlama stratejisi belirlemelisiniz. Kitlenizi belirlediyseniz, bu ürünleri nasıl satacağınızı öğrenmelisiniz. Reklamlarınızı ona göre ayarlamalısınız. Hangi kanalları kullanarak kitlenize ulaşacaksınız. Sosyal medya pazarlaması, tavsiye satışı veya klasik pazarlama olup olmadığı burada son derece önemlidir. Hangi yöntem sizi en iyi şekilde kitlenize götürecek?

3. Samimi olmalısınız.

Belirlediğiniz başarılı bir stratejiden sonra samimi olmalısınız. İnsanlar samimi kişilerden alışveriş yaparlar. Samimiyetsiz ve soğuk bir ortam, müşterilerin sizden kaçmasına neden olacaktır. Daha çok gülümseme, yalan konuşmama, insanları kazıklamama gibi etik konular, satış pazarlamanın temel kolonlarını oluşturmaktadır. Bir müşterin sizden ikinci defa alışveriş yapması için samimiyet şarttır.

Girişimciler İçin 5 Pazarlama Stratejisi >>

4. Aciliyet hissi uyandırmalısınız.

Satışınızın başarılı olması için aciliyet hissi uyandırmalısınız. İndirimin başlama ve bitiş tarihi gibi belirttiğiniz tarihler, müşteriyi aciliyete sürükler ve bu sayede satışı gerçekleştirebilirsiniz. Bu en güzel pazarlama stratejilerinden biridir. Alışveriş merkezlerinde ürünlerin nasıl kapış kapış satıldığını görebilirsiniz. Belirli indirim günlerinde çok işe yarayacaktır.

5. İtirazları ve şikayetleri iyi değerlendirmelisiniz.

Hiçbir zaman müşteri ile zıtlaşmayın. Müşteri her zaman haklıdır. Sizden alışveriş yapmazlarsa, para kazanamazsınız. Para kazanamazsanız da kira, maaş, vergi vb giderleriniz  karşılanamaz. Süreç sizin batışınıza kadar gidecektir. Bu nedenle müşterilerinizle asla zıtlaşmayın.

Network Marketingde Etkili Liderlik İçin Bilmeniz Gerekenler >>

6. Geri bildirimleri objektif değerlendirmelisiniz.

Size gelen geri bildirimleri objektif bir şekilde değerlendin. Geri bildirimler, işinizi geliştirmek ve yeni müşteri edinmek için sizin en önemli kaynaklarınızdır. Belki kendi düşüncenize göre çok iyi gidiyor olabilirsiniz. Ancak sizin gözden kaçırdığınız bazı noktalar uzun vadede size daha kötü sonuçlar getirebilir. Veya süreci daha da iyiye götürebileceğiniz fikirler size gelebilir. Bu nedenle geri bildirimleri mutlaka özenle inceleyin.

7. Yapıcı adımlar atmalısınız.

Değerlendirmeleriniz sonucunda da iyileştirici ve yapıcı adımlar atın. Olay, neleri iyi yaptığınız, nelerde eksik olduğunuzdur. İyi yaptığınız şeyleri daha iyiye götürmek için planınızı oluşturun. Eksik olduğunuz noktaları ise sadece belirlemek yetmez, çözüm için hemen harekete geçmelisiniz.

Satış pazarlama içerisinde, bu satış kapatma stratejileri sizin haritanızı şekillendirecektir.

Satış Pazarlama İle İlgili İzlenmesi Gereken Filmler >>