Başlangıçlar hemen her zaman bizi heyecanlandırır. Değişmesini istediğimiz konular ve alışkanlıklar için beklenen bir fırsat gibidir. Çoğunluklu yeni yıl hedeflerimiz arasında sağlıklı bir yaşam kararı da yer alır. Peki daha sağlıklı, uzun ve başarılı bir hayat için beslenme konusunda yapabileceklerimiz nelerdir? Neleri değiştirmeliyiz?
Farkındalıklar kararlarımızı etkiler. Kararların pratiği dönüşmesi için ise iç disipline ihtiyacımız vardır. Motivasyon değildir bu. Çünkü motivasyon, Alman yazar Goethe’nin de dediği gibi; “İçi boş bir sabun köpüğüne benzer. Gelip geçicidir. Bu yüzden motivasyonun ipiyle kuyuya inilmez.”
Bizim ihtiyacımız olan sağlam bir iç disiplindir. Yeme içme konusunda da alacağımız kararları pratikte uygulayabilmek bu konuya temas ediyor. Ancak konu iç disipline gelmeden önce yeme içmede çözmemiz gereken bazı başlıklar var.
Mevsim Geçişlerinde Kendinizi Daha Dinç Hissetmenin 3 Altın Kuralı >>
2021’de Daha Sağlıklı Bir Yaşam İçin Ne Yapmalıyım?
Kaç kez diyete ya da sağlıklı beslenmeye karar verip vazgeçtiniz? Kaç kez verdiğiniz kiloları, belki de fazlasıyla birlikte geri aldınız? Bu durumu kontrol etmek neden bu kadar zor hiç düşündünüz mü? Gelin bu yazıda bunu anlamaya çalışalım.
Beslenme sadece fiziksel açlıkla gerçekleşmez. Duygularımız da beynimize açlık sinyali göndererek bizi yemeye yönlendirir. Bunda bir anormallik de yoktur esasında. Ama bizler beslenme konusunda içgüdülerimizden kopalı çok oldu. Sorun da bu oluyor. Bu konuda çok fazla uyarana maruz kaldık.
Çocukken aldığımız birçok telkin beslenme konusunda var olan içsel denetimimizi bozdu. Süreç içinde açlık ve tokluğu ayırt edemez hale geldik. Nerede doyduğumuzu ve nerede acıktığımızı cevaplayamaz olduk. İşte bu durum, açlık-tokluk hislerini ayırt edip yönetemediğimiz için bu kadar kontrol dışı bir alana dönüşmeye başlıyor.
Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir? >>
Sağlıklı Besinleri De Unutmamak Lazım
Hayatımıza fazladan dahil olan rafine şekeri ve sağlıksız yağları da unutmamak lazım. Bu iki unsuru fazlaca içeren paketli ürünler lezzet algımızla oynayıp bizi daha da çıkmaza sürüklüyor. İş hayatının getirip hayatımızın orta yerine bıraktığı hareketsiz yaşam da bunlara eklenince döngü tamam oluyor. Kendimizi sağlıksız yaşam çemberinin içinde buluyoruz. Çeşitli hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyoruz.
Bu döngüyü kırıp kendiniz için adım atmak için ilk ihtiyacınız olan farkındalıktı. Bu kısım tamam. Şimdi önemli olan bu farkındalıkla ne yapacağınız. Her şey var olan düzendeki haliyle devam mı edecek yoksa sizi harekete mi geçirecek?
Eğer harekete geçmeye karar verdiyseniz; sağlıklı bir hayat konusunda verebileceğim 5 önemli tavsiye aşağıdaki gibi:
- Mümkün olabildiğince renkli beslenin. Sloganımız belli: Ne kadar renk o kadar sağlık! Bir gün içinde sarı-yeşil-turunu-kırmızı-mor rengin hepsinden yemiş olmaya özen gösterin.
- Mevsim sebzelerini sofranızda muhakkak bulundurun. Ne kadar çok sebze o kadar alkali yaşam demek. Alkali yaşam ise sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı diyebiliriz.
- İçtiğiniz su miktarına önem verin. Vücudumuzun %70’i sadece sudan oluşur. Ve hücrelerimizin sağlıklı kalabilmesi için bu suyun tazelenmesine ihtiyacı vardır. Lütfen, su için.
- Hareket edin. Günde en az 20 dakika fiziksel egzersiz yapın. Sizi yormayan, vücudunuza iyi gelecek hareketlerle sürdürebildiğiniz bir egzersiz planınız olsun.
- İyi düşünün. İyi hissedin. İyi uyuyun. Olumlu bir sonuca ancak olumlu şeylerin olduğu bir yoldan ulaşabileceğinizi unutmayın. Stres sizi yenmesin, siz stresi yenin.
Bir hedef planı oluşturup bir an önce uygulamaya başlamamıza engel ne olabilir ki; kendimizden başka.
Çok sevgiler.