İnsanoğlu problem çözmek, bilgi almak-vermek, duygu ve düşüncelerini aktarmak, sosyalleşmek, başkalarını etkilemek, vakit geçirmek ve sayamadığımız bir sürü sebeplerden dolayı iletişim kurar. Kimileri bu konuda çok etkiliyken kimileri ise pasif kalmaktadır. Pasif kalan kişiler bazı yöntemlerden yararlanarak kendilerini bu alanda geliştirebilirler.
-
Kendi fikirlerini açıkça belirtmek.
Karşınızdaki kişilerle iletişim kurarken fikirlerinizi çekinmeden belirtmelisiniz. Hem kendinizi dinletme, hem karşıdaki insanlara güven vermek adına fikirlerinizin arkasında durarak kendinizi ifade etmek iletişim altın kuralıdır.
-
İnsanlarla ilişkilerini geliştirmek:
İletişim kurarken alıcı, kanal gibi ögelere ihtiyacımız var. En önemli ögelerden olan alıcı iletişimde karşımızdaki insandır İnsani ilişkilerimiz ne kadar güçlü olursa anlayıp, anlaşılmamız o kadar kuvvetlenir.
-
Konuşmalarda dönütlerde bulunmak:
Karşınızdaki kişileri dinlediğinizi belirten hareketlerde bulunmalısınız. Baş ile onaylamak, jest ve mimik kullanmak, gözlerine bakmak bu konuda size yardımcı olacaktır.
-
Diğerlerinin geri dönüşlerine karşı açık olmak (diğerlerinin görüşlerini hoş karşılamak)
-
Farklı adet ve kültürlere açık olmak
Her bireyin tek ve farklı olduğunu kabul etmek gerekir. Bireylerin yaşadığı ortam, kültür, gelenek ve göreneklerini hayatlarının bir çoğunu etkilediği gibi iletişim becerilerini ve iletişim yöntemlerini etkilemektedir. Her bireyi bu özellikleriyle baz alarak yadırgamamalıyız.
-
Sizinle konuşan kişiyi dinleyin.
O esnada dikkatiniz başka yönlere verip, karşınızdakine dinlenmediğini hissettirirseniz kişi iletişimi sonlandırmak isteyebilir.
İletişime kapalı, heyecanlı kişilerle karşılaşırsanız onları teşvik edici, heyecanını yatıştırıcı sorular sorun. Bu onları rahatlatacak ve iletişime açık hale getirecektir.
-
Diğer insanlar bakış açısını anlasınlar diye fikirlerini sunmak;
İş birliğini içinde olduğunu unutmayın. Bu süreçte tek değilsiniz. Diğer insanlarla bir bütünsünüz ve dengeyi iyi kurmalısınız.
-
Diğer insanları anlamaya çalışmak;
Empati kurmak sizlerin ve karşınızdaki insanların anlaşılırlığını arttıracaktır. İnsanların güvenini ve saygısını kazanmak iletişimin devamlılığı için şarttır. Tabi ki güveni devam ettirmek de kazanmak kadar önemlidir.
-
İnsanların size anlatmak istediğinden emin olduktan sonra tepki verin.
Anlamadan ani çıkışlar iletişiminizi olumsuz etkileyecektir.
-
Ön yargılarınızdan kurtulun.
Ön yargılarınız çoğu zaman olduğu gibi iletişim esnasında da sizleri olumsuz etkiler.
-
Verdiğiniz sözler konusunda hassas olun.
Mesela insanların size karşı olan güvenlerini zedelemeyin. Söylediğiniz saatte orada olun. Önceki konuşmada söylediklerinizle tutarlı olun.
-
Karşınızdakini dinlemiş gibi yapmayın
Zorluklar yaşadığın insanlara karşı olumsuz ve agresif olmadan, önceki yaşananları bir kenara bırakarak iletişime geçmeyi deneyin.
-
Vücut dili sizi olumlu, olumsuz etkileyen faktörlerdendir.
Göz kontağı kurmak, el kol hareketlerini doğru kullanmak sizler yardımcı olacaktır.
-
Konuşmacıyı sözünü kesmeden dinleyin.
İletişimin kopuk olmasının, etkinizin düşmesinin en büyük eksikliklerinden biridir bu. Karşınızdaki kişinin sözünü bitirmesini beklemelisiniz. Böylece ne anlatmak istediğini daha iyi anlayabilirsiniz.
-
Eleştirilere karşı açık olmak.
Günümüz şartlarında değil sadece, tüm insanlık tarihi boyunca yakınılmış bir davranış biçimidir. Eleştirilere açık insanların daha mutlu, daha enerjik ve iletişimlerinin daha güçlü olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
-
Dikkatini karşısındaki kişiye vermek.
Bir kişinin sizin sohbetinizden zevk almasını istiyorsanız atlamamanız gereken temel kuraldır, dikkatli dinlemek. Satır aralarını daha iyi okumanızı, insanların ne istediklerini ne istemediklerini daha iyi anlamanızı da sağlar. Siz dinlerseniz, onlar da sizi dinleyecektir.