Sınav kaygısı nedir? Yaklaşan bir sınav, öğrenci için stresli bir zaman oluşturur. Eğitim gören, üniversiteye hazırlanan öğrenciler için ders çalışmak inanılmaz derecede sarsıcı olabilir. Birçok öğrenci sınavlardan önce ve sınav sırasında bir miktar stres ve kaygı yaşar. Bununla birlikte, test kaygısı daha ciddidir ve aslında öğrenmeyi olumsuz etkileyebilir ve test performansına zarar verebilir.
Bu nedenle, çocuğunuzdaki test kaygısının nasıl tanımlanacağını bilmek önemlidir, böylece onunla nasıl başa çıkılacağını öğrenebilir. Sınav kaygısı ve öğrencileri nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Sınav Kaygısı Nedir?
Test kaygısı, bir testten önce biraz gergin hissetmekten daha fazlasıdır. Sınav kaygısı ile mücadele eden öğrenciler için, sınav öncesi sinirlilik, performansı olumsuz yönde etkileyebilecek endişe ve korku, başarı duygularını zayıflatır.
Öğrenciler her yaşta sınav kaygısı ile mücadele edebilirler. Birçok öğrenci için sınav kaygısı erken zamanlarda başlar. Öğrencilerde keskin bir şekilde yükselir ve ortaokuldan ve liseden geçerken yüksek kalır. Üniversite zamanı ise en üst seviyelerine çıkar. Peki öğrenciler üzerindeki etkileri nelerdir?
1. Sınav kaygısının öğrenciler üzerindeki etkileri
Sınav kaygısını sadece öğrenci olmanın bir parçası olarak reddetmek kolaydır. Bununla birlikte, kontrol edilmeden bırakıldığında, test kaygısının etkileri öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
Aslında, sınav kaygısı ile mücadele eden öğrenciler tipik olarak akranlarının yarısından daha düşük bir dereceye düşer. Akademik etkilere ek olarak, metin kaygısı, öğrencinin benlik saygısı, güven ve motivasyonunu da içeren zihinsel sağlığını etkileyebilir.
2. Sınav kaygısı gerçekleri
Kuzey Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin yaklaşık % 16-20’si yüksek sınav kaygısı taşımaktadır. Bu durum, ülkemizde daha da yüksek seviyelerde görülmektedir. Bir çok otorite tarafından defalarca dile getirilmiştir.
Zor Zamanlarınızda Sizi Ayakta Tutan Şey Bu! >>
3. Sınav kaygısının nedenleri
Sınav kaygısına neden olabilecek bir takım şeyler vardır. Genellikle, bu nedenler durumsal nedenlere ve zihinsel nedenlere ayrılabilir.
- Durumsal nedenler
- Zamanlı testlerin baskısı
- Kalabalık bir sınıfta sınavlara girmenin zorluğu
- Kötü çalışma becerileri veya hazırlık eksikliği
- Test olmaya ilişkin stres geçmişi
- Dersi anlama eksikliği
- Önceki düşük test performansı
- Zihinsel nedenler
- Düşük derece korkusu
- Kontrol eksikliği hissi
- Başkalarını hayal kırıklığına uğratma korkusu (ebeveynler, öğretmenler)
- Sınavlara çok fazla önem verilmesi
- Kendi performansından yüksek beklentiler
- Notları öz değerin bir yansıması olarak kullanma
- Zayıf benlik saygısı veya olumsuz benlik konuşması
4. Kimler sınav kaygısı yaşar?
En iyi öğrenciler bile sınav kaygısı ile mücadele edebilir. Test kaygısı ile ilgili problemleri olması muhtemel iki tip öğrenci vardır:
- Yüksek başarılı öğrenci: Kendilerinden yüksek beklentileri olan veya mükemmeliyetçi olan öğrencilerin sınav kaygısı ile mücadele etmesi muhtemeldir. Bu öğrenciler kendileri üzerinde çok baskı oluşturuyor ve hatalarla uğraşmakta zorlanıyorlar. Bu, bu öğrencilerin test sırasında bunalmasına ve zihinlerinin donmasına veya boşa gitmesine neden olabilir.
- Hazırlıksız öğrenci: Bir sınava düzgün bir şekilde hazırlanmayan öğrencilerin de sınav kaygısı yaşamaları muhtemeldir. Bu genellikle olur çünkü öğrenci çok uzun süre ders çalışmayı bıraktı ya da sadece materyali anlamamıştır. Bu, sınava girme zamanı geldiğinde güvenin düşük olmasına yol açabilir. Ve öğrenciler başarısız olacaklarını düşünerek bir teste girdiklerinde, bunun gerçekte olmasına yol açabilir.
Başarıyı Yakalamanız İçin 5 Mükemmel Ders >>
5. Sınav kaygısı belirtileri
- Testler sırasında donup kalma veya “boş bırakma”: Çocuğunuz materyali hazırlayıp incelediğinde bile donar ve sınava girme zamanı geldiğinde bilgileri hatırlayamaz.
- Çalışırken materyali unutmaktan endişe etmek: Çocuğunuz, materyali çalışıp tanıdığı halde hazırlanmadığından veya her şeyi unutacağından endişe edebilir.
- Hazırlanmak için yeterince bir şey yapmadığını hissetmek: Çocuğunuz aşırı çalışma saatleri geçirir ve ne kadar hazırlanırsa hazırlansın, başarısız olacağından endişe duyabilir.
- Sınavlar sırasında çok endişelenmek ya da başarısızlık korkusu: Çocuğunuz yaklaşan testler hakkında konuşurken stresli veya üzgün olur. Ya da başarısızlık düşünceleriyle meşgul olur.
- Yaklaşan testler için ders çalışırken konsantre olma zorluğu: Çocuğunuz çalışmak için oturduğunda görevde kalmakta zorlanır. Bunun yerine, yaklaşan testin düşüncesinden öfkelenir veya bunalır.
- Son dakikaya kadar sınavlara çalışmayı erteleme: Çocuğunuz testler için çalışmaktan kaçınır ve en son ana kadar (genellikle bir önceki gece) ertelenir.
- Sınıfta veya ödevde iyi performans sergilemek, ancak test edildiğinde başarılı olamamak: Çocuğunuz sınıfta veya ödev üzerinde çalışırken materyali bilir, ancak materyal üzerinde test edildiğinde kötü notlar alır.
- Güven eksikliği: Çocuğunuz olumsuz düşüncelerle testlere girer ve gerçekten denemeden vazgeçer. Çocuğunuz “ne anlama geliyor, ben yine de başarısız olacağım” diye düşünebilir, bu da düşük dereceli bir döngüye ve daha fazla strese neden olur.
- Testten önce fiziksel belirtiler: Test kaygısı, dengesiz kalp atışı, baş ağrısı, baş dönmesi ve hatta bulantı da dahil olmak üzere fiziksel semptomlara neden olabilir. Çocuğunuz mide bulantısı veya bir teste yol açan diğer semptomlardan herhangi birinden şikayet edebilir.
Sizler de sınav kaygısı yaşıyor musunuz? Sınav için endişe edenlere önerileriniz nelerdir? Öncesinde veya sonrasında neler yapsalar daha az endişe duyarlar? Öneri ve düşüncelerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.
Okul Ve Eğitim Konusunda Öğrencilerinizi Nasıl Motive Edersiniz? >>