Stratejik düşünme becerilerinizi nasıl geliştirirsiniz? Stratejik derinlik, stratejik düşünce tarzı mümkün olacaktır. Girişimciler, yöneticiler ve işletme sahiplerinin benzer şekilde sürekli, yerinde kararlar vermesi gerekir. Peki bu nasıl mümkün olacak?
Bu kararların, tüm seçenekleri adil bir şekilde tartarak, rasyonel, dengeli bir zihin halinde verilmesi önemlidir. Dikkatlice bilenmiş stratejik düşünme becerileri, bir işletmenin karlılığı, büyümesi ve genel başarısı için zorunludur.
Bu becerileri geliştirmek için zaman ayırmak, kendiniz için iyi harcanan bir zaman dilimini ifade eder. Bu becerileri geliştirmek için yani bakış açınızı değiştirmek ve de geliştirmek konusunda Network Okulu Kampüs‘te sizler için benzersiz eğitimler bulabilirsiniz.
Stratejik Düşünme Becerilerinizi Geliştirmenin 5 Adımı
Stratejik düşünme belirtileri gösteren biri çok açık fikirlidir, bilgiyi sorgulayabilir ve değerlendirebilir. Eleştirel düşünme, kavrayışı geliştirir, genel kabul görmüş düşünce sistemlerine meydan okur ve yeniliğin yolunu açar. Bu niteliklere sahip bireyler değerli varlıklardır ve ileri görüşlü işverenler tarafından her zaman ön planda tutulurlar.
Eleştirel düşünme becerisini geliştirmek, yalnızca kişisel başarı için değil, bir bütün olarak toplum için de önemlidir. Dünyanın önde gelen liderleri ve yenilikçileri, kendi düşüncelerine meydan okumaktan ve yeni fikirler denemekten korkmayan eleştirel düşünürlerdi.
Eleştirel Düşünme Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz? >>
Stratejik Düşünme Becerileri Nasıl Geliştirilir?
Aşağıda, stratejik düşünme sürecinizi iyileştirme çabalarınıza rehberlik etmeye yardımcı olabilecek 5 adım bulunmaktadır. Bu adımlara şimdi birlikte bakalım:
-
İlerlemek İçin Zaman Ayırın
Dünya çapında otoriteler, herhangi bir organizasyonda ilerlemenin önündeki en büyük zorluklardan birinin, stratejik düşünmedeki eksiklik olduğunu buldular. Stratejik yöne odaklanabilmek, gereksiz iş görevleriyle boğulduğunuzda daha da zorlaşacaktır. Günlük problemlerle ilgilenmek önemlidir. Ancak ilerleme kaydedilecekse geleceğe de odaklanmak için zaman bulmanız gerekir. Günlük aktivitelerden uzaklaşmak için gereken zamanı, enerjiyi ve disiplini nasıl buluyorsunuz?
- Öncelikle, bunun kendiniz için harcanan iyi bir zaman olduğunu anlayın. Organizasyonun kalıcı gelişimine yatırım yapıyorsunuz.
- Görevlere öncelik verin ve hangisinin geçici olarak beklemeye alınabileceğini belirleyin.
- Sizi kişisel olarak engelleyebilecek herhangi bir endişeyi ortadan kaldırın.
Kendine Güven Nasıl Kazanılır? >>
-
Kendi Önyargılarınızın Farkında Olun
Rasyonel bir eleştirel düşünür olmanın önemli parçası, kendi düşüncelerinizi izleyip sorgulayacak kadar kendinizin farkında olmaktır. Daha stratejik düşünmek ne demektir? Kendi zihninizden sorumlu olmaktır. Düşüncelerinizin kusurlu olabileceğini kabul etmek, kendi güvenilirliğinizi düşürmez. Aksine güvenilirliğinizi artırır. Gerçekleri doğrulamaya ve yeni fikirler yaratmak için kutunun dışında düşünmeye açıksınız demektir. Ayrıca bu durumda şu noktaları da düşünmenizde fayda var;
- Şu an hangi durumdayım?
- Bakış açım gerçekçi mi?
- Başka düşünmediğim noktalar var mı?
- Benim bakış açım ne anlama geliyor?
-
Dinleme Becerilerini Geliştirin
Eleştirel bir düşünür, fikirlerinin kusurlu olabileceğini kabul eder. Bu nedenle başkalarının bakış açılarından daha fazlasını öğrenmek için başkalarını dikkatle dinler. Her ekip üyesi değerlidir ve duyulmalıdır. Keskin dinleme becerilerinin geliştirilmesi, başkalarını, fikirlerini dile getirmeye teşvik edecektir. Ve herkesin tutarlı bir şekilde, stratejik olarak katkıda bulunduğu bir atmosfer yaratacaktır.
Kötü Çalışma Alışkanlıkları Nelerdir? >>
-
Soru Sorma Becerilerinizi Geliştirin
Eleştirel düşünmek, her şeyi sorgulamanızı gerektirir. Alaycı bir bakış açısından değil, yapıcı bir şekilde fikirleri nesnel olarak görmenizi sağlayacak bir şekilde. Sırf bir düşünce veya fikir sisteminin genel olarak standart olarak kabul edilmesi, sorgulanmaması gerektiği anlamına gelmez. Bir şeyi sorgulamak için zaman ayırmak, farkındalığın ilk adımlarıdır.İşte eleştirel değerlendirme sürecinde sorulacak birkaç stratejik düşünme sorusu örneği:
- Fikir mantıklı mı?
- Kaynak güvenilir mi?
- Bilgi güvenilir bir uzmandan mı geldi? Yoksa söylenti miydi?
- Her seçeneğin varsayımları ve önyargıları nelerdir?
- Teoriyi desteklemek için var olan kanıtı belirledim mi?
-
Sonuçları Anlayın
Her seçimin sonuçları vardır. Farklı kaynakları ve bakış açılarını sorguladıktan sonra, her seçeneğin yansımalarını düşünün. Bu adım, nihai karar vermede önemlidir ve uygulama ile daha kolay hale gelecektir. Farklı senaryoların etkilerinin rasyonel olarak belirlenmesi, nihai karar verme için önemlidir. Kuruluşunuzun vizyonuna en uygun sonucun hangisi olduğunu ölçmek için kendinize bu soruları sorun;
- Her birinin artıları ve eksileri nelerdir?
- Her biri ne anlama geliyor?
- Hangisi hedeflerimize en iyi şekilde ulaşmamıza yardımcı olur?
- Uzun vadeli fırsatlar yaratacak bir seçenek var mı?
En güvenilir çözüm için açık fikirli bir şekilde yeni perspektifler arayın. Kişinin kendi benmerkezciliğinin üstesinden gelme yeteneği onu, yaratıcılığa, ilerlemeye ve yeniliğe götürür. Liderlik pozisyonlarında olan kişiler, eleştirel düşünme konusunda deneyimli olduklarında, toplantılar daha verimli hale gelir ve iş hedeflerine daha hızlı ulaşılır. Tüm bakış açılarına değer verilen bir ortamı teşvik etmek ve tüm çalışanları eleştirel düşünmeye teşvik etmek, gelecekteki başarıların yolunu açacaktır.
Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? İnsanların her şeyi sorgulaması iyi bir şey midir? Yoksa kötü bir şey midir? Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bizimle aşağıda paylaşabilirsiniz.