Kötü Çalışma Alışkanlıkları Nelerdir?

Kötü Çalışma Alışkanlıkları - Çalışma alışkanlığınızı verimli yönde değiştirmezseniz istediğiniz başarıyı elde etmeniz zorlaşacaktır.

Kötü çalışma alışkanlıkları, yerine yararlı alışkanlıklar edinmelisiniz. İşyeri verimliliği, üretkenlik, zaman yönetimi gibi konularda uzman olmak iyi alışkanlıklar arasındadır. Peki kötü çalışma alışkanlıkları nelerdir? Bunlardan nasıl kurtulabiliriz?

Hepimizin beynimizi, düşüncelerimizi ve de eylemlerimizi etkileyen kötü alışkanlıkları var. Ve çalışma tarzımız da inanılmaz derecede amatör görünmemize neden oluyor. Meslektaşınızı deneyimlemiş olabilirsiniz veya arkadaşınız fazla mesai yapmaktan şikayet edebilir. Yaptıkları iş izlenimlerinden çok fazla uzaklaşmayın. Kötü çalışma alışkanlıklarınız varsa, bunları olumlu çalışma alışkanlıkları ile değiştirme zamanı gelmiştir.

Görevlerin çok sıkıcı olduğunu veya daha fazla zaman gerektirdiğini yargılayamazsınız. Daha ziyade kendi alışkanlıkları hakkında daha fazla araştırma yapılmasını ve gerçekten kötü çalışma alışkanlıkları olup olmadığını öğrenmelerini gerektirir.

Kötü Çalışma Alışkanlıkları Nelerdir?

Kötü kabul edilirse, o zaman kalbinizi koyarsanız. Ve iş o zaman onları değiştirmek mümkündür! İster iş yerinde çalışın, ister evden çalışıyor olun. Çalışma alışkanlığınızı verimli yönde değiştirmezseniz istediğiniz başarıyı elde etmeniz zorlaşacaktır. İyi alışkanlıklar hem sizin hem de işletmenizin yararına olacaktır. Peki kötü çalışma alışkanlıkları beynimizi nasıl etkiler ve çalışma tarzımızı nasıl sonuçlar doğurur?

Nasıl Profesyonel Olunur? >>

Kötü bir alışkanlığın arkasındaki mekanizma

Labirentin içinden sıçramak ve çikolata yerine gitmek üzere labirentte koşmak gibi bilimsel deneyler, alışkanlık hakkında daha fazla ayrıntı getirdi. Sıçanlar ilk aşamalarda çikolataya ulaşmak için daha fazla zaman harcasa da, aynı labirent modeline sık sık maruz kalmakla, sıçanlar daha az zaman harcarlar.

Ayrıca beynin nörolojik aktivitesinin başlangıçta yüksek olduğu ve daha sonra yavaşlamaya başladığı açıklandı. Bununla, beynimizi otomatikleştirerek zihinsel aktivitenin yavaşladığı veya düştüğü açıktır. Ama daha sonrasını düşündüğümüzde,  bu durum gerçekten kötü mü? Belki her zaman değil.

  • Örneğin, dişlerinizi fırçalamak veya duş almak veya sabah görevlerinizi tamamlamak alışkanlıktan kaynaklanır ve kesinlikle düşünmenizi gerektirmez. Bu alışkanlıklar ‘iyi’ çünkü yaratıcılığınıza ve gününüzü planlamanıza zaman ayırmanızı sağlıyor.

1. Düşünce sürecimizi saptırmak

Ancak bunun yerine, sosyal medya sayfanıza ne gireceğinizi düşünüyorsunuz.

Tam tersini düşünün. Girilecek büyük bir dosya ile masanızda oturduğunuzu düşünün. Ancak bunun yerine, sosyal medya sayfanıza ne gireceğinizi düşünüyorsunuz. Ya da bir gece önce eşinizle kavga hakkında kasvetli bir şekilde düşündünüz. Bu, çalışmanızı engeller ve sizi fazla mesai yapmaya iten girişleri geciktirir.

2. Sık sık ara vermek

Kahve zamanı mola zamanı! Bazen, öğleden sonra saat 3.30’da kahve molası vermek, koltuğunuzdan kalkmak ve koridordan kafeteryaya inmek alışkanlığınız olabilir. Bu molalar çoğunlukla sadece 10 dakika sürmez, yarım saatten fazla sürer. Kesinlikle bu tür molalara bağımlısınız ve kuralınızı kıramazsınız!

Karar Verme Becerilerinizi Geliştirmenin Yolları >>

3. Küçük şeylerde zaman kaybetmek

Size büyük bir proje atandı, ancak çalışmanızı zamanlamaya göre tamamlayamadınız. Projenin her bölümü için ne kadar zamanın gerekli olduğunun farkında olmadığınız halde küçük şeylere bakmak gibi bir alışkanlığınız olabilir. Önemsiz konulara dikkat ederek, büyük resmin sizin tarafınızdan doğru bir şekilde deşifre edilmemesi mümkündür.

4. Olumsuz konuşmak

Bazı insanlar hiçbir zaman yaptıkları iş konusunda iyimser hissetmezler. Bu tür kişiliklerin her görev için her zaman bir yorumu vardır veya işi yavaşlatan bir açıklama iletir. Bu insanlar olumsuz yorumlar verme alışkanlığına sahipler ya da meslektaşlarının moralini düşürüyorlar.

5. İnterneti kötüye kullanmak

Kötü Çalışma Alışkanlıkları - Her masaüstündeki her kişisel bilgisayara verilen internet tarayıcısıyla, kişisel okuma veya kişisel konular için internette sörf yapmak her zaman caziptir.

Her masaüstündeki her kişisel bilgisayara verilen internet tarayıcısıyla, kişisel okuma veya kişisel konular için internette sörf yapmak her zaman caziptir. İş yeriniz tam erişim sağlıyorsa, ilgilendiğiniz konuları indirmek için sık sık internette arama yapma alışkanlığınız olabilir.

6. Son teslim tarihlerini kaçırmak

Bir işyerindeki çeşitli görevler üzerinde çalışmak zorunda kalmak, son teslim tarihini kaçırmak organizasyona olan bağlılığınızı gösterir. Kötü çalışma alışkanlıklarının tuzağına düştüğünüzde, son tarihler hakkında yanlış bir beyanda bulunuyorsunuz ve onları kaçırıyorsunuz.

Hedeflere Ulaşmak İçin Yapmanız Gerekenler >>

7. İşe geç gelmek

Bu tür işler için işe gelip suçu dış kuvvetlere koymak için her zaman geç kalırsanız, yeteneğinize güvensizliğe neden olur. İşe geç gelmek , geç kalkma ya da sabah işinize öncelik vermeme alışkanlığından kaynaklanır ya da ertesi gün ne yapmanız gerektiğini planlamamanız olabilir. Ayrıca, geç kalmak normal programınızı bozar ve sizi gelişigüzel yapmaya zorlar.

8. Uygunsuz mizah yapmak

İşteyken esprili olmayı seven bazı insanlar var. Ama denize girip girmediğini görmelisin. Yanlış zamanda mizah yanlış çalışmanın bozulmasına ve zaman kaybına neden olabilir.

9. Postaları kontrol etmek

Kötü Çalışma Alışkanlıkları - Ancak, sabit bir kalıp veya sabit bir zamanınız olmadan, postaları okuyarak çalışma zamanınızı boşa harcarsınız.

İnternet erişimi ile, sık sık postaları kontrol provoke olur. Ancak, sabit bir kalıp veya sabit bir zamanınız olmadan, postaları okuyarak çalışma zamanınızı boşa harcarsınız.

10. Sigara içmek

Bazı kötü alışkanlıklara bağımlılık kişinin hastalanmasına ve üretken zamanını kaybetmesine neden olur. Bazıları için, bir işyerinde sigara içmek, birbirine katılan diğer işçilerden kaynaklanır.

Hayatınızı Daha İyiye Doğru Nasıl Değiştirirsiniz? >>

Hayatınızda Kurtulmanız Gereken Diğer 20 Kötü Çalışma Alışkanlığı

Kötü çalışma kültürü, kötü çalışma alışkanlıkları geliştiren çalışanların en büyük nedenlerinden biridir. Tek sebep bu olmasa da, olasılığı göz ardı edilemez. Birkaç uzmana göre, rutin ve ilginç iş rolleri çalışanlarda kötü çalışma alışkanlıklarına neden olabilir ve bu da bir şekilde kariyer büyüme ve gelişme yollarını engelleyebilir. Kötü çalışma alışkanlıkları da çalışma performansınızı etkileyebilir ve terfi etme şansınızı ortadan kaldırır.

Kötü iş alışkanlıklarının büyük ihlaller olmasına gerek yoktur, basit kural ihlalleri bile kötü iş alışkanlıkları olarak kabul edilir. Yapabileceğiniz en iyi şey, o kötü iş alışkanlıklarınızı tanımlamak ve mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırmaktır. Bu kesinlikle kariyerinizi artıracak ve aynı zamanda kendiniz için belirlediğiniz hedeflere kolayca ulaşacaktır. Burada kötü çalışma alışkanlıklarının bir listesini sunuyoruz:

  • İşyerinde çok fazla kişisel bilgi paylaşmak
  • İş yerinde arkadaşlarınızla sürekli konuşmak
  • Küfürleri denemek
  • İyi bir ekip üyesi olmamak
  • Öfkeli ve kötü huylu olmak
  • Görgüsüz olmak
  • Zayıf dilbilgisi kullanmak
  • Sosyal medya bağımlısı olmak
  • Temel e-posta görgü kurallarını uygulamamak
  • Dağınık masaya sahip olmak
  • Erteleme alışkanlığı
  • Kötü beden dili
  • Hijyenik olmamak
  • Her zaman şikayet etmek
  • Sinirli ve dikkati dağılmış olmak
  • Her zaman geç kalmak
  • Hazırlıksız olmak
  • Hasta olduğunda işe gelmek
  • Profesyonel giyinmemek 
  • İhmalkar olmak

Bunlar, sizi yavaşlatan ve çalışma saatlerinin veya fazla mesailerin ötesinde çalışmanızı sağlayan kötü alışkanlıklardan bazılarıdır. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Başka hangi maddeleri ekleyebiliriz? Düşüncelerinizi ve tecrübelerinizi bizimle yorum kısmından paylaşmayı unutmayın. 

Instagramda Satış Yapmak – İşletme Hesabı İçin Püf Noktalar >>