Daha Başarılı Olmak İçin Bu Kurala Uymalısınız

Dürüst olun, günün sonunda, günün neden bu kadar çabuk olmadığınızı merak ettiğini görün.

Daha başarılı olmak için neler yapmalıyız? Başarı yolunda püf noktalar nelerdir? Hayatımızda daha başarılı olmak için uymamız gereken bir kural bulunmaktadır. Bu kuralı uyguladığımız zaman yarışta bir adım öne geçeceğiniz kesindir. Peki nedir bu kural? Zaman hakkında ne biliyorsunuz? Bir an için düşünün. Zaman için kişisel farkındalığınızı öldürdünüz. Zamanınızı yönetememeyi çok uzun zamandır yapıyorsunuz. Peki hiç düşündünüz mü zaman sizin için nasıl çalışıyor?

Büyük olasılıkla sabahları kalktığınızda zamanlamanızı veya o gün yapılması gereken şeyleri düşünürsünüz. Listenizi gün planlayıcınızda önceliklendirdiniz ve çalışmaya hazırsınız. Gün başlar ve de biter. Dürüst olun, günün sonunda, gün içerisinde bazı işleri yetiştirmek için neden acele etmediğinizi sorguladınız mı? Cevap basit, hayır. Belki de zamanı yönetmekle ilgili öğrendiğiniz her şey tam bir zaman kaybıdır. Peki doğrusu nedir?

Zamanın anlamını öğrenin.

 

“Zaman bir yanılsamadır.” – Albert Einstein

Zaman yönetimi gurularının bir farkı olduğu kesindir. Yazar Tim Ferriss zaman yönetimi hakkında çok şey biliyor gibi görünüyor. Sizin bilmediğiniz ne biliyor? Her şeyden önce zamanı anlamaya çalışın. Özellikle şuanın anlamını bilmelisiniz. Şuana odaklanmalısınız. Basit bir ifadeyle zaman, olayların olduğu andır. Fakat bizler, zaman tanımımızı bir saat ile sınırlandırma eğilimindeyiz. Fakat zaman bundan daha sofistike. Sofistike olan zaman tipi gerçek zamandır.

Zamanımız, gün, saat, dakika, saniye vb. ile ölçülür. Saat süresinde, tüm zamanlar eşit olarak geçer. Biri 20 yaşına geldiğinde tam olarak 20 yaşındadır, daha fazla değil. Daha az da değil. Gerçek zamanlı olarak, tüm zamanlar bakış açınıza bağlı olarak değişebilir. Dişçide harcanan 2 saat 5 yıl gibi hissedebilir. Güzel bir plajda geçirilen 5 saat 10 dakika gibi hissedebilir.

Kişisel Gelişim İçin Kitap Önerileri >>

Gerçek zamanlı mı yaşıyorsun, yoksa saatlik mi?

Hangi zaman diliminde yaşıyorsunuz?

Hangi zaman diliminde yaşıyorsunuz? Eğer zaman yönetimi araçlarını ve aletlerini kullanıyorsanız, saatlerce yaşıyorsanız saatiniz önemli değil. Gerçek zamanda yaşıyorsundur. İyi haber, gerçek zaman zihinseldir ve siz yaratırsınız. Ve yarattığınız her şeyi yönetebilirsiniz.

Şimdi, “yeterli zamana sahip olmama” ya da “doğru zaman değil” gibi kendi getirdiğiniz sınırlamaları kaldıracak güce sahip olduğunuzu da bilmelisiniz. Bu yüzden, kendinize yaptırmanız gereken şey, her zaman saate bakmayı bıraktırmaktır.

“Zaman özünüzdür, onu akıllıca harcayın.”

Kendi zamanınızın efendisi olmak her şey demektir. Zaman geçirmenin üç yolunun anlaşılmasını gerektirir: düşünceler, konuşmalar ve eylemler. Hangi işte olursanız olun, ne iş yaparsanız yapın, işiniz her zaman bu üç şeyi kapsayacaktır.

Bu kavramı daha iyi anlamanız sizi daha da geliştirecektir. Zamanınızı yönetmek için normalde ne yaptığınızı düşünün. Görevlerinizi gün içinde zaman dilimlerinde planlamak işe yaramaz. Odak noktanız ilgisiz bir saat dilimi ise işiniz çok zordur. Muhtemelen çok fazla iş yapamayacaksınız. Çünkü kendinizi bir zaman dilimiyle sınırlıyorsunuz ve o zaman dilimi sizin için çok verimsizdir.

Yapmanız gereken şeylere zaman çizelgesi koymak yerine, gerçek zamanlı üretken düşüncelere, konuşmalara ve en fazla sonucu verecek eylemlere odaklanın. Örneğin, düşünceleriniz, yapmanız gereken görevler, konuşmalar, onları başarmak için oluşturduğunuz planlar ve onları tamamlamak için yapmanız gereken eylemler önceliğinizdir.

Etkili Öğrenme İçin Not Alma Teknikleri >>

İşte size zaman ayırmanıza yardımcı olacak bazı teknikler:

  • Bir not defteri taşıyın ve bir hafta boyunca düşüncelerinizi, sohbetlerinizi ve aktivitelerinizi yazın. Bu size gün boyunca ne kadar başarabileceğiniz ve zamanınızın nerede geçirildiği konusunda bir fikir verecektir.
  • Her gün gününüzü planlamak için 30 dakika harcayın, ancak zaman dilimi koymayın.
  • Kesintiler için zaman ayırın ve yaptığınız işten kendinizi uzaklaştırmak için zaman planlayın.
  • Zamanınızın yüzde 50’sini, sonuçlarınızın çoğunu üreten düşüncelere, konuşmalara ve etkinliklere adayarak geçirin.
  • Yalnızca başarınız için önemli olan herhangi bir konuşmaya veya etkinliğe zaman ayırın.
  • Her şeyin tamamlanmasının imkansız olduğunu anlayın.
  • Düşüncelerinizin, konuşmalarınızın ve faaliyetlerinizin yüzde 20’sinin sonuçlarınızın yüzde 80’ini oluşturduğunu unutmayın.

Zamanınıza hakim olmak, değerli bir çabadır. Düşüncelerinizi zaman çerçevelerinin sınırlayıcı etkisinden kaldırarak zamanınızı yaratıcı düşünceler, konuşmalar ve ölçülebilir sonuçlar üreten aktivitelerle yönetmekte özgürsünüz. Herkes yaratıcılığında farklıdır. Bu yüzden denemeye devam edin. Yaratıcı zihninizin neler ortaya çıkarabileceğini görün.

Kendini Geliştiren İnsanlardan 7 Tavsiye >>