İşinizde Değişim Nasıl Başarılı Bir Şekilde Yönetilir?

Ünlü yazar, eğitmen de iş geliştirme uzmanı Stephen Covey, hayattaki değişmez ilkeler için şunları söylemiştir; "Hayatta üç sabit vardır; değişim, seçim ve ilkeler."

İşinizde değişim nasıl başarılı bir şekilde yönetilir? Değişim, geçmişten günümüze insanların başarısında son derece etkili bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki iş hayatınızda değişim nasıl başarılı bir şekilde yönetilir?

Ünlü yazar, eğitmen de iş geliştirme uzmanı Stephen Covey, hayattaki değişmez ilkeler için şunları söylemiştir; “Hayatta üç sabit vardır; değişim, seçim ve ilkeler.” Bir lider olarak, çalışanlarınızın işyerindeki değişiklikleri yönetmesine yardımcı olmak sizin sorumluluğunuzdadır.

Bunu yapmanın yollarından biri, değişim süreci boyunca birlikte çalışmak için etkili iletişim ilkelerini kullanmaktır. İşte değişim zamanlarında başkalarına başarılı bir şekilde liderlik etmenize yardımcı olacak üç fikir.

İşinizde Değişim Nasıl Başarılı Bir Şekilde Yönetilir?

Başarılı bir kariyer kovalıyorsanız, değişimin bir gereklilik olduğunun zaten farkındasınızdır. Bir lider olarak bunun farkında olsanız bile, organizasyonunuzdaki, takımınızdaki veya iş yerinizdeki insanlar bu sürecin yeterince farkında olmayabilirler. Peki bu durumda ne yapabilirsiniz? İşte size çözüm için mükemmel 3 rehber adım:

Kitap Önerileri – Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı >>

  1. İnsanlara değişimin gerekli ve de sürekli olacağını anlatın

Vizyonunuzdaki veya misyonunuzdaki değişiklikle ilgili bir şeyler olduğunda, takım arkadaşlarınızın da bunu bildiğinden emin olun.

Yeni iş arkadaşlarınızın, ilk görüşmeleri sırasında iş yerinde düzenli olarak değişiklik olacağını duyduklarından emin olun. Arada belirsiz bir şekilde olacak değişikliklerin olabileceğini veya farklı sorumluluklar üstlenmelerinin istenebileceğini belirtin.

Mevcut çalışanlarınıza ara sıra değişim mesajını da verebilirsiniz. Toplantılar sırasında gündeme getirin. Onlara yönetimin bazen değişiklikler yapması gerektiğini hatırlatarak, bunun, şirketin gelişen pazar ihtiyaçlarına esnek bir şekilde yanıt verebilmesi adına gerekli olduğunu anlatın.

Vizyonunuzdaki veya misyonunuzdaki değişiklikle ilgili bir şeyler olduğunda, takım arkadaşlarınızın da bunu bildiğinden emin olun. En önemlisi, çalışanınız için arada sırada yeni zorluklar belirleyin. Onlara yeni beceriler ve stratejiler konusunda sürekli eğitim verin. Hatta düzenli aralıklarla oturma düzenini değiştirmeyi bile düşünebilirsiniz.

Liderlikte Asla Söylenmeyecek 9 Şey >>

  1. Büyük değişikliklere karşı direncin üstesinden gelin

İşinizde değişim nasıl başarılı bir şekilde yönetilir? – Çalışanlar büyük bir değişime direnebilirler(işten çıkarmalar, yeni bir binaya taşınma, yeniden yapılanma, takım değiştirme, şirket içi değişim vb.). Bunun nedeni genellikle liderlerinin onlarla bu konuda çok iyi iletişim kuramamasıdır. Nasıl daha etkili bir diyalog yaratabilirsiniz?

Yapabildiğiniz kadar, erken ve büyük bir değişiklik olmadan önce, çalışanları aşağıdaki konularda bilgilendirerek potansiyel direncin üstesinden gelmeye başlayın:

  • Tam olarak değişecek olan ne?
  • Şirket neden buna karar verdi?
  • Değişimin şirket için çözeceği sorun ne?
  • Değişiklik nasıl uygulanacak?
  • Değişimin başarısı nasıl ölçülecek?

Çalışanlarınızla iletişiminiz, bilinmeyene karşı duydukları korkuyu hafifletmeye yardımcı olabilir. Değişikliğin özelliklerini anladıklarında yine de mutsuz olabilirler, ancak aynı zamanda geliştirilecek yönlerle birlikte diğer endişeleri giderilmiş olur.

Çalışanlarınızı, takım arkadaşlarınızı veya organizasyonunuzdaki insanları dinlemek de aynı derecede önemlidir. Hem sözlerini hem de sözlerinin ardındaki korkuları ve diğer duyguları dinleyin. Bu bilgi onlar için yeni olup, bu yüzden endişelerini dile getirmelerine izin verin. Ek olarak, değişiklik uygulamasının mümkün olduğunda nasıl iyileştirilebileceğine ilişkin önerilerini de gözardı etmeyin.

Her şeyden önce, iş arkadaşlarınıza özen gösterin ve onlara saygılı davranın. İşyerinin ötesinde, kendi değerleri olan insanlar olduklarını kabul edin. Onlara, sadece emekleri veya itaatleri için değil, nihayetinde onlar için en iyisini istediğinizi gösterin.

Büyük değişiklik başladığında, grup toplantıları, e-postalar, bire bir tartışmalar ve diğer yollar aracılığıyla çalışanlarla diyaloğunuza devam edin. Onlara aşağıdakiler gibi dürüst sorular sorun:

  • Değişimi sürecine dair endişeleriniz var mı?
  • Değişimin beklendiği gibi işlediğini düşünüyor musunuz?
  • Bu değişikliği nasıl daha yumuşak bir geçiş haline getirebiliriz?

Sorularını yanıtlamaya, endişelerini dinlemeye ve uygun olduğunda geri bildirimleriyle ilgili hızlı hareket etmeye devam edin.

Değişimin Bize Katkıları Nelerdir? >>

  1. Kurallarda değişiklikler olduğunda, çevrenize yol gösterin

Ayrıntıları onlara net bir şekilde iletin ve direnişlerini veya rahatsızlıklarını yönetin.

İşinizde değişim nasıl başarılı bir şekilde yönetilir? – Şirket politikalarında veya kurallarında yapılacak bir değişiklik, çalışanların günlük iş yaşamlarında ve düşünce kalıplarında bir kesinti anlamına gelebilir. Ayrıntıları onlara net bir şekilde iletin ve direnişlerini veya rahatsızlıklarını yönetin. Kurallar veya politikalar gerçekten değişmeden önce, tüm çalışanlara aşağıdakileri açıklayan bir plan gönderin:

  • Değişiklikler nasıl gerçekleşecek?
  • Liderlerin ve çalışanların sorumlulukları nelerdir?
  • Ulaşılabilir ve ölçülebilir hedefler ne olacak?

Kariyerinizde İlerlemek İçin Bu Beceri Listesinde Ustalaşın >>

Bu değişiklikleri kendiniz tam olarak anladığınızdan ve bunlarla ilgili soruları açıklamaya ve yanıtlamaya hazır olduğunuzdan emin olun. Varsa, değişikliklerin şirketi neden iyileştireceğini ve neden hemen olması gerektiğini açıklamak için kanıtlar kullanın. Ayrıca, değişiklikler hayata geçtiğinde başarılarını destekleyecek gerekli tüm eğitimi çalışanlara verin.

Bu değişikliklerin hem öncesinde hem de sırasında, çalışanlarla açık bir iletişim sürecini koruyun. Endişelerini ve önerilerini dinleyin ve yanıt olarak onlara iyi geribildirim verin. Ayrıca, liderlerin ve çalışanların değişim planında belirtilen hedeflere ulaşmaktan sorumlu olduklarından emin olun.

Çalışanlarınızla arkadaş olun

İşyerindeki değişiklikler büyük veya küçük olabilir. Ancak değişim süreklidir. Takım arkadaşlarınızın değişimle daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olmak için onları eğitin. Değişiklikler öncesinde ve sırasında onlarla açık ve net bir diyalog kurun. Her şeyden önce, onlara saygılı davranın ve güvenlerini kazanın.

İşinizde değişim konusu son derece önemlidir. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Değişim sürecinde iletişim nasıl olmalıdır? Düşüncelerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.