Karar Verme Becerilerinizi Geliştirmenin 18 Yolu

Karar verme sürecinizi iyi yapılandırmak ve karar verme sürecinizi geliştirmenin en iyi yollarını bilmek istiyorsanız, aşağıdaki maddeleri kontrol edin.

Karar verme becerisi nasıl geliştirilir? Kişisel gelişim konuları içerisinde en önemli yetkinliklerden biridir. İş hayatında ve normal hayatta başarı için etkili kararlar vermeniz gerekebilir. İnsanları etkilemeniz, bir lider olmanız veya bir şirketi yönetmeniz için etkili karar verme becerisi geliştirmeniz gerekecektir.

İyi karar verme becerilerine sahip olmak gereklidir. Karar verme sürecinizi iyi yapılandırmak ve karar verme sürecinizi geliştirmenin en iyi yollarını bilmek istiyorsanız, aşağıdaki maddeleri kontrol edin.

Etkili Karar Verme Becerilerinizi Geliştirmenin 18 Yolu

Etkili karar verme becerisi geliştirmek, öğrenilebilirdir. Doğuştan gelen yeteneklere sahip olmanız gerekmez. Bir kararlılık süreci oluşturarak, hız kesmeden üzerinde çalışmalısınız. İnsanların sizi takip etmesi, kendinize olan güveninizden kaynaklanacaktır.

Tüm bunları anlatmak ve de dinlemek gayet güzeldir. Dünyanın önde gelen başarılı iş geliştirme uzmanlarının ortak görüşlerine göre, etkili karar verme becerisi geliştirmek için şunlara dikkat etmelisiniz:

  1. Bir Karar Vermeden Önce Kesinlikleri Dikkatle Düşünün

Karar verme becerinizi geliştirin

Seçenekler değişebilir. Kararınızın kesinliğini belirlemek karar vermede destek olabilir. Bir karar vermeden önce çok araştırma yapın ve onunla ilişkili kesinlikleri dikkatlice düşünün. Alınacak karar daha küçük bir şeyle ilgiliyse, her zaman bağırsak hislerinizi düşünebilirsiniz. Bu şekilde çoğu zaman doğru kararları alırsınız.

  1. Karar Verme Sebebini Analiz Edin

Bir karar vermeniz gerekiyorsa, özellikle önemli bir şey için, önce neden karar vermeniz gerektiğini analiz etmelisiniz. Sonunda kararınızı etkileyebilecek belirli nedenler ve gündemler olabilir. Kararınızdan kaynaklanacak sonuçları belirleyin. Bu nedenle, bu kararın kim için olduğunu ve kimin bundan yararlanacağını analiz edin. Bu tür bilgiler, karar vermeniz için bir neden gerçekleştirmenize ve uygun bir seçim yapmanıza yardımcı olabilir.

Özgüveninizi Nasıl Geliştirirsiniz? >>

  1. Sahip Olduğunuz Seçim Sayısını Belirleyin

Çoğu durumda, ikiden fazla seçeneğiniz olacaktır. Bu, uygun bir karar almanızı karıştırır. Bazen seçenekler gizlidir. Bu nedenle, nihai bir karar vermeden önce çeşitli seçenekleri arayın ve en iyi neyin işe yarayacağına, sonuçların ne olacağına ve daha fazlasına göre düzenleyin.

  1. Bilgilendirilmiş Bir Karar Vermeyi Deneyin

Bir karar vermeden önce, bununla ilgili soruları sormanız önemlidir. Karar kendiniz veya başka biri için olabilir, ancak en iyi ilgiyi çeken kararı verdiğinizden emin olun. Mükemmel bir yol, bir karar vermeden önce mümkün olduğunca fazla bilgi elde etmektir. Kararınızdan kimler yararlanacak? Sorusunu da içinde barındırır. Kararın sonuçları ne olacak? Sıralı bir seçim yapmadan önce bu tür şeyleri analiz etmeye çalışın.

  1. Kararınızın Mantıklı Olduğundan Emin Olun

Sağduyu, karar vermede bağırsak hissinden daha önemli bir rol oynar. Doğru seçimi yapıp yapmadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir. Ne zaman bir karar verirseniz, bunun mantıklı olduğundan emin olun. Belki olumlu bir sonuca yol açmayan bir karar veremezsiniz, ancak mantıklıysa, asla kimseye zarar vermez. Sağduyunuzu dinleyin ve denemek için mantığınızı kullanın. Sağduyunuz iyi kararlar vermenize yardımcı olur ve hatta her şey başarısız olduğunda verimli kararlar verebilirsiniz.

  1. Duygusal Değil, Mantıksal Bir Karar Verin

Kapana kısılmış hissettiğiniz ve öfke, üzüntü ve gurur nedeniyle döküntü kararları verme eğiliminde olduğunuz bazı durumlar olabilir.

Kapana kısılmış hissettiğiniz ve öfke, üzüntü ve gurur nedeniyle döküntü kararları verme eğiliminde olduğunuz bazı durumlar olabilir. Bu, duyguların tehlikeli olabileceğini açıkça göstermektedir. Daha dürtüseldirler ve sizi yanlış kararlarla indirebilirler. Karar vermeden hemen önce rahatlatıcı bir zihinle düşünün. Duygularınızı kontrol edin ve uygun kararlar verin. Daha sonra, tek ihtiyacınız olan mantık ve akıllıca düşünmek.

  1. Geçmiş Deneyimlerinizden Öğrenin

Kimse en başından beri mükemmel değil. Hepimiz bir anda ya da diğerinde yanlış kararlar verme eğilimindeyiz. Ancak bu, bir sonraki kararımız hakkında titizlikle düşünmemizi engellemiyor. Neredeyse her gün karar vermek zorundayız. Bu nedenle, bundan korkmamalıyız. En iyi çıkış yolu geçmiş deneyimlerimizden bir şeyler öğrenmektir. Bir sonraki sefer doğru kararı verebilmemiz için geçmiş hatalarımızı nazikçe kabul etmeli ve uygun karar vermeyi incelemeliyiz.

  1. Fayda – Maliyet Analizi Yapın

Nihai bir karara varmadan önce, tüm artıları ve eksileri ölçmeniz önemlidir. Bu, en iyi kararı vermenizi sağlayacaktır. Maliyet-fayda analizi ile, kararınızdaki nihai sonuçları inceleyebileceksiniz. Sadece olumlu olanları değil, olumsuz olanları da tahmin edin. Bu şekilde, bir karar verirken kaçırdığınız masrafları veya şeyleri tahmin edebileceksiniz.

Kararlarımızı Nasıl Veriyoruz? | Oytun Erbaş >>

  1. Seçeneklerinizi Daraltın

Etkili karar verme becerisi geliştirmek için diğer bir yol, seçenekleri daraltmaktır. Maliyet-fayda analizi sürecinizi basitleştirmek için, kullanabileceğiniz seçeneklerin seçeneklerini daraltmak akıllıca olacaktır. Daha fazla seçeneğiniz olduğunda, uygun bir karar almak zorlaşır. Ayrıca, herhangi bir karlı fırsatı kaçırabileceğiniz için daha fazla seçenek daha fazla başarısızlığa neden olabilir. Daha az seçenekle, daha fazla gönül rahatlığı elde edersiniz ve daha kısa sürede uygun bir karar verebilirsiniz.

  1. Önemini Değerlendirin

Karar vermek için harcayacağınız zaman, durumun önemine bağlıdır. Bazı durumlar sadece 10 dakikada bir karar almayı gerektirse de, onaylanması birkaç gün sürebilecek başka kararlar da olabilir. Bütün bunlar durumun önemine bağlıdır. Acı veren kararsızlığı azaltmak için karar vermenin önemini ve yaşamınız, işiniz ve bununla ilgili diğer önemli şeyler üzerinde ne kadar etkisi olacağını belirleyin.

  1. Uygun Bir Karar Vermek İçin Perspektif Tutun

Karar verme süresinin yanı sıra her şeye uygun bir perspektifiniz varsa, karar vermeyi sizin için daha kolay hale getirecektir.

Bir durumla panik yapmayın. Karar verme süresinin yanı sıra her şeye uygun bir perspektifiniz varsa, karar vermeyi sizin için daha kolay hale getirecektir. Bu, bir kararın önemini analiz etmekle yakından bağlantılıdır. Kararınız sizi ve başkalarını etkilemezse, o zaman ilerleyebilir ve karar verebilirsiniz. Geçerli bir karar değilse, zamanınızı boşa harcamamanın bir anlamı yoktur. En iyi yol, diğer seçenekleri aramaktır.

  1. Grup Kararı Alırken Çatışmaları Yönetmeyi Öğrenin

Etkili karar verme becerisi geliştirirken, grupça alınan kararlarda dikkatli olmanız gerekir. Bazen grup kararları vermeniz gerekebilir. Bu, bireysel kararlar almaktan daha karmaşıktır. Bunun nedeni, farklı bakış açıları ve ideolojileri olan çeşitli bireylerin fikirlerini ve düşüncelerini içermesidir.

Böyle bir durumda, her zaman yalnızca çatışmaları verimli bir şekilde yönetme yeteneğiniz olduğunda olumlu bir sonuç elde edebilirsiniz. Pratik çatışma yönetimini bir kazanma ve kaybetme durumuna arasındaki farkları tespit yardımcı olacaktır. Böyle bir durumda, iyi bir karar, her yönüyle bir kazan-kazan durumu içeren bir karardır.

  1. Önceden Plan Yapın

Bu yine grup kararları ile ilgilidir. Özellikle grup kararları verirken ayrıntılara önceden karar vermek en iyisidir. Bu, ekip üyeleri arasındaki çatışmaları önlemeye yardımcı olacaktır. Grup tartışmaları bir etkinlik planlamak veya bir partiye çıkmak veya ofiste bir şenlik planlamakla ilgili olabilir. Karar verme becerilerini geliştirir ve üyeler arasında sorun olma olasılığını azaltır.

  1. Gerektiğinde Ücret Alın

İddialı olmanız gereken bir zaman var. Takımdaki hiç kimse kesin bir karar veremezse, sorumluluğu üstlenebilirsiniz. Aksi takdirde, zaman kaybetmeye ve duruma göre uygun bir karar almamaya başlayacaksınız. Üretken ve katılımcı olabileceğiniz zaman, o zaman devam edin. Bu, başkalarının öne çıkmasını beklemek yerine lider olarak durup karar vermek için mükemmel bir yoldur.

Yeni Yılda Kararlarınızı Gözden Geçirin >>

  1. Hataları Tekrar Etmeyin

Karar vermeyi iyileştirmenin en büyük yollarından biri, sorunları geçmiş hatalarınızdan tekrar etmediğinizden emin olmaktır. Pişmanlık verici bir kararla yaşamak, kendi potansiyellerinize zarar vermek gibidir. Bu, gelecekte şeylere hızlı ve verimli bir şekilde karar verme yeteneğinizi mahvedecektir. Bu nedenle geçmiş hatalarınızdan ders alın ve doğru karar vermeye çalışın.

  1. Karar Vermek Çok Uzun Sürmesin

Basit kararlar almanız gerekiyorsa, bunları daha kısa sürede de eğlenceli bir şekilde vermelisiniz.

Basit kararlar almanız gerekiyorsa, bunları daha kısa sürede de eğlenceli bir şekilde vermelisiniz. Ancak kararın önemli bir konuda verilmesi gerekiyorsa, düşünmek için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olun.

Zaman dilimi arttığında, bu durum genel durumu daha kritik hale getirebilir. Bunun iyi bir yolu, karardaki artıları, eksileri, olumluları ve olumsuzları analiz etmek için her gün odaklanmış bir zaman çerçevesi ayırmaktır. Tüm sorunları taramak da daha iyi bir karar vermenize yardımcı olacaktır.

  1. Gerçeklere Daha Fazla Odaklanın

Özellikle profesyonel cephede karar vermeniz gerektiğinde, gerçeklere odaklanmak da en iyisidir. Bir kararın sizi ne hissettirip bakacağını belirlemek için oraya zaman ayırın. Sorunu objektif olarak çözmek mümkün müdür? Eğer EVET cevabi veriyorsanız, daha sonra tüm potansiyel nedenleri listelemelisiniz.

Buna ek olarak, gerçeklere bakmak tüm kişisel eksikliklerin giderilmesine yardımcı olacaktır. İşletmenizle ilgili bir konuda yardım istiyorsanız, o zaman her zaman bunu istemelisiniz. Bu başarısız bir kararla sonuçlanmaktan daha iyidir.

  1. Kararınızı Sorgulayın

Etkili karar verme becerisi geliştirme konusunda sonuncu ama önemli olan bir diğer nokta kendinizi sorgulamaktır. Son bir karar verdiğinizde bunu sorgulamak her zaman en iyisidir. Başkalarının görüş ve tercihlerine veya herhangi bir dış desteğe veya başkalarının tavsiyelerine dayanarak bir karar almış olabilirsiniz. Tüm bu durumlarda, uygun olmayan bir karar verebilme olasılığınız vardır.

Bu nedenle, bir karar vermeden önce her zaman kendinize sorular sorun. Kararlarınızın her zaman nitel olduğundan ve yalnızca nicel olmadığından emin olun. Bir gereksinim varsa, en son endüstri trendlerini bile kontrol edebilirsiniz. Bu nedenle, karar verme sürecinizin girdileri konusunda dikkatli olun.

Etkili Karar Vermeyi Ne Önleyebilir?

Burada etkili karar verme sürecini engelleyen birkaç faktör kaydettik. Bu faktörler şunlardır:

  1. Bilgi Eksikliği
  2. Çok Fazla Bilgiye Sahip Olmak
  3. Çok Fazla Kişiye Sormak
  4. Kazanılmış Çıkarlar
  5. Duygusal Bağlılıklar
  6. Duygusal Bağlılıkların Olmaması

Sonuç olarak, karar vermek her gün yaşadığınız önemli bir süreçtir. Bazı kararlar küçük ve daha az önemliyken, diğerleri büyük ve son derece önemlidir. Bir kararın önemi ne olursa olsun, öğrenmeniz gereken tek şey doğru seçimler yapmak ve karar verme becerinizi sonuna kadar geliştirmektir.

Kendine Güven Nasıl Kazanılır? İşte 30 İpucu >>