Bir özür iletirken bu hataları yaparak yaptıklarınıza bir de hakaret eklemeyin.

Özür dilemek asla kolay değildir, ancak bazen gerekli olabilir. Bir özür iletirken bu hataları yaparak yaptıklarınıza bir de hakaret eklemeyin. Özür dilemek, almaktan ve vermekten nefret ettiğimiz bir şey. Ve özellikle bir lider olan insanları çok zorlayabilir. Gururunuza ve egoya meydan okur, çok alçakgönüllülük gerektirir. Açık bir başarısızlık ve yanlışlık kabulüdür özür dilemek. Ancak samimiyetle teslim eden insanları gönüllerde liderlik makamına oturtur.

Kimse mükemmel değildir. Liderler istisna değildir.  Maalesef, birçok lider bahaneler ve suçlamalarla yüzeysel özürler diliyorlar. Bu insanlar savunmaz hale gelirler veya eylemlerini haklı çıkarmaya çalışırlar. Özür dileme uğruna özür dilemek, haksızlığa uğramış bir kişiye hakarettir. Şirketinizde, işinizde, çevrenizde ciddiye alınmak istiyorsanız, bir özrün neden gerekli olduğunu bilmek ve onu yürekten ve dürüst bir şekilde sunmak önemlidir.

İşte bir dahaki sefere yanlış bir şekilde özür dilememeniz için sekiz yol;

Hatanıza sahip olun.

Suçu üstlenmemek ya da eylemlerinizi haklı çıkarmaya çalışmak, özrünüzün gücünü azaltır ve güvenilirliğinize zarar verir. Hatalarınızı haklı çıkarmak için bahaneler kullanmak yalnızca reddetme, düşmanlık, öfke ve acı duygularını yoğunlaştıracaktır. Sadece kendi hatanızı düşünün. Farklı olarak ne yapmanız gerektiğini kabul edin ve gelecekte bir değişiklik yapmayı taahhüt edin.

Özür dileyen ilk kişi olun.

Hata veya yanlış yapma, ortak bir çabanın veya insanların işbirliğinin bir sonucuysa, ilk özür dileyen siz olun. Buzu kırdığınızda, başkalarına da aynı şeyi yapma izni verirsiniz. Ayrıca hata yapan diğer kişilerin hata yaptıklarında özür dilemesi gerektiği beklentisini yaratırsınız. Kararınız, cesaretiniz ve güveniniz olduğunu gösteriyor. Son olarak, bir özrün nasıl algılanabileceğinden korkan insanlara da cesaret vermiş olursunuz.

Sözlerinizi düşünün.

Özür dilemeden önce, alıcının ne söylediğini ve nasıl söylediğini, nasıl yorumlayacağını düşünün. Bir hata kabul ederken söylediklerimiz, ilerleyen ilişkilerde kurduğumuz güveni etkileyebilir. Sözlerimizi dikkatlice düşünmezsek, yaralanmaya hakaret ekleyebilir ve bağlantımızı daha da tehlikeye atabiliriz.

Basit bir “özür dilerim” demek yerine, yürekten, anlamlı bir şekilde söylediğinizde, ekibinizle sizi birleştirir, özrünüzdeki gerçekliği hissedebilirler.

Açık olun.

Yapmadan önce ne için özür dilediğinizi bilin. Tam olarak ne için yapacağınızı bilmeden özür dilemek konusunda acele etmeyin. Etkilenen kişinin, neden özür dilediğinizi tam olarak anladığınızı bilmesi gerekir. Tüm gerçeklere sahip olmak, daha fazla etki oluşturmanızı ve başkaları tarafından onaylanmanızı sağlar. Aksi halde, alıcılar özrünüzü yarı kalpli ve özgün olmayan bir davranış olarak göreceklerdir.

Etkili İletişim Kurarken Atlanmaması Gereken 16 Kural yazımız için >>

Kişisel olarak özür dileyin.

Özür yöntemi, mesajın kendisi kadar önemlidir. Bir hatanın yüz yüze kabul gerektirdiğini, teknolojiyi araya sokmamanız gerektiğinin farkında olmalısınız. Gözlerinin içine bak ve özür dile. Yüz yüze etkileşimler mümkün değilse, telefon açın. Suçlu kişinin sesini duymasına izin verin ve samimiyetini kabul edin. Ekranın arkasına saklanmayın.

Geciktirmeyin.

Bazen bir hata yaptığımızda, utandığımızdan ve ortamın durulması için zaman verdiğimizden dolayı özrümüzü geciktiririz. Bunu çok az insan nadiren planladığı için yapar. Bir şey varsa, özür dilemek için çok fazla zaman geçmesi demek, daha fazla acı ve hüsran demektir. Yüz yüze özür dileyemiyorsan, beklemeyin. Telefonu açın ve hemen iletişim kurun. Eğer diğerleri başarısız olursa, elle yazılmış bir mektup hazırlayın.

Güvenilirlik önemlidir.

Hata yapma veya geçiştirme alışkanlığınız varsa, çabuk affedilmeyeceğiniz muhtemeldir. Sabırlı olun ve zaman içinde tutarlı davranışlar sergileyin. Güven ve güvenilirliği yeniden inşa etmenin tek yolu budur. Tercih edilebilirliğe geri dönmenin bir yolu alçakgönüllülükle başlar. Mütevazi kalın ve insanların kendi duygularını ve yanılmalarını sizle paylaşırlarken onları da dinleyin.

Döngüyü kırın.

Bazen liderler, pişman oldukları birisini kırdıklarını kabul ederler. Sorun şu ki, eylemlerinin nasıl saldırgan olduğunu bilmiyorlar, daha kötüsü de, tekrar olmasını nasıl önleyebileceklerini bilmiyorlar. Geri bildirim en iyi araç olabilir. Rahatsız edilenlerin bakış açısından daha iyi anlamanıza yardımcı olacak birinden geri bildirim alın. Belki de hatanız, hemen açıklanamayacak istenmeyen sonuçlara yol açtı. Başka biri bunu, başkalarının bakış açısından görmenize yardımcı olabilir.

Hepimiz hata yaparız.

Hataların kabul edilmesi, lider olarak sorumluluk ve olgunluk gösterir. Özür dilemek, öncülük ettiğimiz kişilerle daha güçlü ve güvenilir bir ilişki kurmamızı sağlıyor. Profesyoneller olarak ve liderler olarak rollerimizde büyümemize yardım ediyorlar. Özür dilemek, insanlara etkilemek istediklerimizin daha hoş yanlarını göstermek için fırsatlar sunar. Hata sahibi olmak ve sonrasında özür dilemek, ekibimiz için harika bir örnek teşkil eder ve aynı şeyi yapmaları için onlara güvenli bir alan yaratır.