Sağlıklı beslenme nedir? 2020 yılında sağlıklı beslenme trendleri neler? Probiyotikler, glutensiz yiyecekler, vejetaryen ve vegan beslenme, aralıklı oruç (intermittent fasting) ve daha fazlası…
Her yıl olduğu gibi bu yıl da yepyeni sağlıklı beslenme şekillerinin trend olacağı aşikar. Bilim hızla gelişiyor, değişiyor ve ilerliyor. Hal böyle olunca bu durum tabi ki de çok normal. Bunun yanı sıra her trend, doğru ve sağlıklı bir yöntem olmayabilir. Bazı trend yöntemlerin bilimsellikten çok uzak olduğunu üzülerek belirtmek zorundayım.
Bu nedenle özellikle beslenme konusunda yeni bir yöntemi benimseyip yaşam tarzınız haline getirmek istiyorsanız bunu mutlaka uzmanından fikir alarak yapın. Bu konuda uzman olan beslenme uzmanı ve diyetisyenler, o beslenme yönteminin sizin sağlığınıza uygun olup olmayacağı konusunda en detaylı bilgiyi size sunacaktır.
Bazı moda diyetler ve zayıflama ürünleri, bilimsel çalışmalar sonucunda kabul görmeyen yöntemler bile olabiliyor. Buna rağmen piyasaya sürülüp, insanlar üzerinde denenebiliyor. Şunu ısrarla belirtmek istiyorum, hiçbirimizin bedeni deneme tahtası değildir. Her şeyden daha önemli olan konu; ruh ve beden sağlımızdır. Bilinçsizce yapılan yöntemlerle bir çok insan sağlığını ya da hayatını kaybedebiliyor. Bu nedenle bir diyetisyen olarak sağlığınızla ilgili olan her konuda çok daha özenli olmanızı tavsiye ederim.
İş Performansınızı Artıracak Beslenme Trendleri >>
2020 Yılının Beslenme Trendleri
Bu yıl da genel olarak son zamanlarda olduğu gibi daha çok bitkisel ağırlıklı beslenme hakim olacağa benziyor. Vejeteryan ve vegan beslenme trendinin daha fazla yaygınlaşacağı düşünülüyor. Bununla birlikte ketojenik diyete olan ilgi de bir hayli artacağa benziyor.
Vejetaryan Ve Vegan Beslenme
Düzenli Spor Yapmak İçin 13 Neden >>
Bu yıl daha çok bitkisel besin, daha az hayvansal besin tüketiminin olduğu esnek vejeteryan bir beslenmenin yaygınlaşacağı bir dönem olacak. Sebzelerin, sağlıklı beslenmenin en önemli parçalarından biri olduğunu herkes biliyor. Bu yıl özellikle organik tarım ürünlerine olan ilgi bir hayli artacak.
Dünyanın yeni diyetinde olduğu gibi sürdürülebilir bir dünya ve daha sağlıklı bir yaşam için esnek vejeteryan beslenme dediğimiz; daha fazla bitkisel kaynaklı, daha az hayvansal kaynaklı beslenmenin hakimiyeti artacak. Ayrıca bitkisel protein açısından zengin olan çok daha fazla vegan ürünlerini raflarda görmek mümkün olacak.
Probiyotik Ve Prebiyotikler
Son yıllarda olduğu gibi bu sene de bağırsak sağlığı üzerinde çok konuşulacak. Probiyotikler açısından zengin besinler, probiyotik bakteri ilave edilmiş içecekler ve yiyecekler bu yıl da favori olmaya devam ediyor. Ayrıca bağırsaktaki probiyotik (yararlı) bakterilerin büyümesini sağlayan prebiyotiklere de daha çok önem verilecek.
Hayvansal Kaynaklı Olmayan Sütler
Özellikle vegan beslenme ve bazı vejeteryan beslenenlerin tercih ettiği badem sütü, Hindistan cevizi sütü, soya sütü gibi bitkisel süt alternatiflerinin , inek sütü hakkındaki suçlamalardan sonra daha çok ön plana çıkacağı düşünülüyor.
Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir? >>
Glutensiz Beslenme
2020’de de glutensiz beslenme moda olmaya devam ediyor. Bu yıl çok daha fazla glutensiz alternatif ve tarif bulmanız mümkün olacak. Gluten içermeyen tahıllar; karabuğday, kinoa, teff, pirinç ve basmati pirinci gibi besinlerin tüketimi yaygınlaşacak. Ayrıca karakılçık ve siyez buğdayı gibi ata tohumlara olan ilgi de bir hayli artış gösterecek.
Düşük Karbonhidratlı Diyetler
Son yıllarda düşük karbonhidratlı farklı diyet modelleri modaydı. Bu yıl içinde de bu diyet modellerinden özellikle ketojenik diyet ilgi toplamaya devam ediyor. Sağlık üzerine etkileri hala tartışılıyor olsa da kısa sürede hızlı etki gösterdiği için bir çok kişinin gözde diyeti olmaya devam ediyor.
Bir diyetisyen olarak naçizane tavsiyem uzun süreli uygulanmaması yönündedir. Ruh ve beden sağlığı üzerindeki uzun dönem etkileri hala bilinmemektedir. Bu nedenle kilo verme hızınız yavaşladığında, 1 haftalık kısa periyotlarla arada bir vücudun direncini kırmak için uygulanabilir.
Ruhunuzu Besleyecek Top 7 Besin >>
Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç)
Son yıllarda az az sık sık beslenmenin yerini daha az öğünle beslenme almaya başlamıştı. Daha az öğünle ve belirli saat aralıklarında beslenmeye izin veren aralıklı oruç, diğer adıyla İntermittent Fasting diyeti son zamanlarda moda olan diyetlerden biridir. 2020 yılında da modasının devam edeceği aşikardır.
Aralıklı oruç (IF) diyetinde en sık tercih edilen ve en uygun görülen yöntem; 16/8 ‘dir. 24 saatin 16 saati açlık, 8 saati yeme süreci olan model, uygulanabilirlik açısından yine en çok tercih edilecek IF diyeti gibi görünüyor.
Yazımızı sonlandırırken şunu tekrar belirtmek istiyorum, su içmeyi asla ihmal etmeyin. Bunun yanında her yıl bir çok farklı trend görüyoruz. Her beslenme şekli herkes için çok iyi olmayabilir. Sizin için en iyi beslenme şekli; yaşam tarzınıza, sağlık durumunuza, yaşadığınız bölgedeki beslenme kültürüne en uygun ve sürdürülebilir olan beslenme biçimidir. Besinlerinizin ilacınız olduğu, sağlıkla dolu bir yıl diliyorum.