İkna etmek nedir? 8 adımda insanları nasıl ikna ederiz? İkna ortaya atılan düşüncenin iyi ve mantığa uygun yanlarını açıklayarak karşıdakine kabul ettirme yeteneğidir. Karşımızdaki insanı ikna etmek kimi zaman sandığımız kadar kolay değildir. Eğer doğuştan çok iyi ikna edici özelliklere sahip değilseniz aşağıdaki adımlarla bu yönünüzü geliştirebilirsiniz.
8 Adımda İkna Etmek
8 adımda ikna etme tekniği, kendinizi geliştirebilirsiniz. Satış pazarlama alanında daha fazla kullanılan bu yöntemler, manipülasyon ile karıştırılmaktadır. Ancak manipülasyon tekniğini kullanan kişi uzman ise siz zaten bunu fark edemezsiniz. Her ne kadar etik olduğu düşünülmese de hayatımızın her anı, birilerinin karşısındakileri ikna etme çabasını içermektedir. 8 adımda ikna etme maddelerine geçmeden önce, en etkili ikna yönteminin dürüstlük olduğunu unutmamanızda fayda vardır.
Satış Konusunda 13 Maddede Süperstar Olun >>
1- Kendinizden, savunduğunuz fikirlerden emin olun.
İkna etmek konusunda ilk maddemiz, kendimizden emin olmaktır. Mesajı alıcıya ulaştırırken birçok kanal, yöntem kullanırız. Fakat asıl olan mesajdır. Karşınızdaki kişi sizden ve mesajından şüphe duymamalı. Açık, net ve kararlı olun.
2- Olumlu ve olumsuz yönleri ele alın.
İnsanları ikna ederken sürekli olumlu durumlardan bahsederseniz konunun inandırıcılığı azalır ve insanlar daha fazla sizi dinlemek istemezler. Olumsuz durumların, kuşkuların ve korkuların olabileceğini bildiğinize ve bunlara çözüm üreteceğinize insanları inandırdığınız taktirde insanları ikna etmeniz kolaylaşacaktır.
Satış Pazarlama İçin Etkili Film Önerileri >>
3- İnsanlara zaman tanıyın.
Hemen karar verilmesi istendiğinde insanlar yeteri karar düşünemedikleri için var olan kararlarını koruma eğiliminde bulunacaklardır. İletişime kapalı hale gelecektir. Onları zorlamadan sabırla beklemek, fikirlerine değer verdiğinizi onlara hissettirecek, size olumlu hissiyat duymalarını sağlayacaktır.
4- Kendiniz olun.
İkna etmek sürecinde dördüncü maddemiz, yapmacık tavırlar üzerinedir. Yapmacık tavırlar, gerçeklikten uzak olay ve tanımlar ciddiye alınma olasılığınızı düşürecektir. Lütfen kendiniz olun. Kendiniz olmak sizin davranışlarınızın samimiyetini artıracaktır.
Kişisel Gelişim İçin Kitap Önerileri >>
5- Konuşma hızınızı ikna edeceğiniz kişiye göre ayarlayın.
İkna olmamakta ısrarlı ise hızlı konuşarak kişiyi yönlendirebilirsiniz. Fakat ikna olmaya açık, sizi sakin şekilde dinleyen insanların karşısında hızlı konuşmanız anlamsızdır.
6- Beden dilinizi iyi kullanın.
İletişim halindeyken siz farkında olmadan kaşınız, ellerinizin duruşu ve hareketleri, oturuşunuz bir çok konuda karşıdakiler tarafından yanlış anlaşılmanıza sebebiyet verebilir. Bu konuda temkinli davranın.
7- Küçük adımlarla ilerleyin.
İkna etmek sanatında yedinci madde küçük ama emin adımlarla ilerlemektir. İnsanları direkt sonuca götürmekten, onlara ne olacağını göstermekten ziyade, onları sürece dahil edin. Kazanımlardan bahsederek, fikirlerini sorgulayan ifadeler kullanın. Kısa süreli sonucu görmelerindense, süreci yaşayarak ikna olmaları daha kalıcı olacaktır.
8- Güçlü ve dik durun.
Gözü kara ve tuttuğunu koparan insanlar olarak karşılarında durduğunuzda inandırıcılığınız artacaktır. “Bana göre, düşünüyorum ki” gibi kelime gruplarından kaçının. İleri sürdüğünüz düşünceler sadece sizin görüşünüz olsa bile gereksiz edat, bağlaç kullanmak yerine güçlü duruşunuzu sergileyin ve cümleyi direkt aktarın.