Neden pazartesi sendromu yaşıyoruz? Yine Pazartesi oldu, yine bir sendrom yaşama zamanı… Sinir bozucu alarm çaldı, huzur bulduğumuz sessizliği bozdu. Ertelemeye devam ediyorsun ve yatağını terk etmek istemiyorsun. Saat ibresi 8’e geldiğinde, vücudunuzdaki her kasa ağrı girmeye başlar, sonra “bu akşam erken yatacağım” sözleri dökülür dudaklardan. Ama nafile. Gerçek ne peki? Gerçek şu ki işinizden sıkılıyorsunuz…
Neden Pazartesi Sendromu Yaşıyoruz?
İş yerinde sıkılmak size tanıdık geliyor mu? Eğer siz de bunu yaşıyorsanız, muhtemelen pazartesi sendromu yaşıyorsunuz. Ve yine muhtemelen bu korkunç durumdan kurtulmanın yollarını aramak için buradasınız. Can sıkıntısı, işinizde yaşadığınız olası sorunları ortaya koyuyor. Peki iş yerinde yaşadığınız bu can sıkıntılarının nedenleri neler?
1. İlginiz ve işiniz uyuşmuyor.
İşimizin ilgi alanımıza uymaması çok yaygındır ancak bazen farkına varamayabiliriz. Kurduğumuz işler ya da çalıştığımız işler bize göre değildir. Bu işe neden başvurduğunuzu ve işinize ilk başta neden başladığınızı düşünmeniz iyi olur. Bunlar ana kaygılarınızsa, bu işteki çıkarlarınızı yeniden düşünmeniz gerekir.
- Acaba maaşı çekici miydi?
- Yoksa bu iş görüşmesinden başka seçeneğiniz yok muydu?
- Yoksa yeni bir ortam mı istediniz?
2. Yeteneklerinizi tam olarak kullanmıyorsunuz.
Herkesin güçlü yanları ve yetenekleri vardır. Yetenekleriniz işinizde tam olarak kullanılmadığında, verilen görevleri hiç de kolay yapmayacaksınız. Aksine daha da zorlanacaksınız. Daha da kötüsü, şirketinizde değerinizi sorgulamaya başlayabilir ve işteki motivasyonunuzu yavaş yavaş kaybedebilirsiniz .
3. Büyüme ve öğrenme için çok az fırsatınız var.
Aynı görevleri iki hafta, iki ay veya iki yıl boyunca tekrar tekrar yaptığınızı düşünün. Nasıl hissederdiniz? Pazartesi sendromu yaşayanların en çok şikayet ettikleri noktadan biridir bu. Emin olun ki ölümüne sıkılacaksınız. Pazartesi sendromu yaşayanların, en çok şikayet ettikleri noktalardan biri de sürekli aynı şeyleri, aylarca hatta yıllarca yapıyor oluşlarıdır. Şirketiniz büyümek ve öğrenmek için yeterince fırsat sağlamazsa ve herhangi bir gelişme göremiyorsanız hayal kırıklığına uğramaya başlayacak ve muhtemelen işinizden sıkılmaya başlayacaksınız.
Hedefinize Ulaşmak İçin En Etkili 33 Söz >>
4. Çok fazla boş zamanınız var.
İş yerinde ara vermek önemlidir. Ama fazla özgür olduğunda, bu bir problem durumudur. Çok fazla boşta zamanınız olduğunda, aklınız başka bir yere gider:
- Nerede yemek yiyeceğinizi,
- ilişki problemlerinizi veya
- komşunuzun bu sabah ne dediğini düşünüyor musunuz?
Aklınız meşgul olsa da, sıkıldığınız için bu düşünceleri üretir.
5. Yorgun hissediyorsunuz.
Hayatta başarmak için birçok hedefiniz veya işin ötesinde yönetecek şeyleriniz var. Dikkatinizi ve enerjinizi işinizden uzaklaştırmak kolaydır, çünkü hayatınızın diğer bölümleriyle çok meşgul olursunuz. İş yerinde daha az çaba harcarken, işinizde daha az motive olmak sizi çok sıkar ve istemsiz yorulmanıza sebep olur.
İzlediğinizde Size İlham Verecek Film Önerileri >>
6. Net bir hedefiniz yok.
Uzun süre aynı pozisyonda kalan insanlar kendilerini kaybolmuş hissederler. İşten elde etmek istediklerinizle karıştırılmaya başlarsınız. Yinelenen günlük rutininize alışırsınız ve işinize olan tutkunuzu ve ilgilerinizi yavaş yavaş kaybedersiniz.
7. Sıkıntılarınızı Yok Saymanın Az Bilinen Sonuçları
Daha sonra sıkıntılarınızla başa çıkmanın sorun olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu sorunu ne kadar uzun süre bekletirseniz, o kadar çok sonuçla karşılaşırsınız. Nedir bu sorunlar
- Artan stres: Uzmanlar stres giderici atölye çalışması sonucu bir katılımcının yorumunu şöyle aktarmışlardır: Sıkıcı işler gerçekten stresli olabilir. Mevcut işinizde becerilerinizin boşa harcanacağını hissetmek stresli olabilir.
- Kötü alışkanlıklar geliştirmek: Uzmanlar, insanların alkol alarak, sağlıksız yiyeceklere maruz kalmak veya işte riskli eylemlerde bulunmakla sıkıntılarını hafiflettiğini düşünüyor. Sorununuzu çözümsüz bıraktığınızda, sıkıntınızı önlemek için başka bir yerde teselli bulmuş olabilirsiniz.
- Zayıf zihinsel sağlık: Bir çalışma, zayıf zihinsel sağlığı yüzünden, genç yetişkinlerin veya yeni mezunların, depresyona girebileceklerini veya karamsar ruh haline bürünebileceklerini ortaya koymuştur.
- Düşük verimlilik: Daha önce de bahsettiğimiz gibi, yaptıklarınızdan sıkıldığınız ve ilgisiz olduğunuzda verimliliğiniz ciddi şekilde düşecektir.
İş Yerinde Sıkıldığınızda Yapılacak 6 Şey
Siz harekete geçmediğiniz sürece can sıkıntısı kaybolmaz. Siz harekete geçmediğiniz sürece pazartesi sendromu geçmez. Sadece bekleyerek geçecek olan tek şey zamandır. Pazartesi sendromuna neden olan şeylere yukarıda göz attık. İş yerinde olan negatif durumlar bizim bu sendroma girmemize neden olmaktadır. Peki bu durumdan kurtulmanın yolları nelerdir? İş yerinde sıkıldığınız zaman yapabileceğiniz, kafanızı dağıtıp tekrar işinize odaklanabileceğiniz yöntemler bulunmaktadır.
Çalıştığın İş Sana Ne Kadar Uygun? >>
1. Patronunuza veya amirinize çalışma durumunuz hakkında bilgi verin.
Geri bildirimden memnuniyet duyarlarsa, patronunuzla veya amirinizle konuşmanız her zaman iyidir. Sizi anlayabilecekleri ve yardım edebilecekleri doğru konuşmaları gereken insanlar olmalılar. Daha zorlu görevler veya ilgi alanlarınıza uygun işler isteyebilirsiniz. Bu sizi yalnızca sıkıntıdan kurtaracak, patronunuz da geliştirme ve öğrenme konusundaki istekliliğinizi takdir edecektir.
2. Beklenenden fazlasını yapmayı deneyin.
Yeteneğinizi ve zamanınızı tam olarak kullanmak için, patronunuzun isteklerinden daha fazlasını yapmaya çalışın. Tekrarlayan veya zor olmayan görevleri tamamladıktan sonra, sorumluluklarınızın ötesindeki görevleri üstlenmeye biraz zaman ayırın. Zaman geçtikçe, patronunuz sizi fark edecek ve tanıyacaktır. Gelecekte sizi devam ettirmek için ilginç görevler için iyi teklifler alabilirsiniz.
Geleceğin Mesleklerine Hazırlanmak İçin Çocuğunuz Ne Yapmalı >>
3. Özgürken yeni beceriler öğrenin.
Boş zamanlarınızda ya da çalışırken bilginizi genişletin ve yeni bir şeyler öğrenin. Yeni bir şeyler öğrenmek sizi daha da motive eder. Motive olmanız, can sıkıntınızı, dolayısıyla pazartesi sendromu yaşamanızı engeller. İyi donanımlı bir kişi her zaman bir patronun gözündeki mücevherdir. Örneğin, tasarım ekibinde çalışıyorsanız ancak tasarım yazılımının kullanımına aşina değilseniz, bu durum biraz kendi kendine öğrenmek için iyi bir şans olabilir.
4. Mesleğinizden ne istediğinizi bilin.
Bu önemlidir – amacınızı bildiğinizde, amacınız sizi çalışmaya doğru motive edebilir! Amacınızı ve tutkunuzu keşfetmek için biraz zaman ayırmanız gerekir. Fakat lütfen notta not almayı unutmayınız ve masanıza bir hatırlatma olarak yapıştırınız. Bazı kariyer önerilerini de düşünebilirsiniz.
Liderler Ağır İş Yükü İle Nasıl Başa Çıkarlar >>
5. Tükenmişlik ile mücadele etmek için ara verin.
Dinlenmek, ileride daha uzun bir yolculuk için hazırlık aşamasıdır. Mola vermek için hiç tereddüt etmeyin. Daha fazlasını elde etmek istiyorsanız, sizin için dinlenmek çok önemlidir. Hazır hissettiğiniz zaman işe geri dönün. Pazartesi sendromu yaşamanın en önemli nedenlerinden biri de yorucu işlerdir. Yorucu bir işe gitmeyi kimse istemez. Bu yüzden kısa bir ara vermenin gücünü hafife almayın!
6. Seni engelliyorsa işinizden ayrılın.
Yukarıdaki her yöntemi denedikten sonra çalışmalarınızı hala sıkıcı buluyorsanız, şu anki işinizden ayrılmayı düşünmelisiniz. Hayatınız boyunca pazartesi sendromu çekmek yerine, başka fırsatları da değerlendirebilirsiniz.Belki de kendinizi ifade edebileceğiniz mükemmel bir iş bulacaksınız Fırsatlar her yerde, sizi bekleyen daha iyi bir iş olabilir. Hayatınızda bir değişiklik yapın ve kendinize daha iyi davranın!
İş yerinde sıkıldığınızı hissettiğiniz zaman, bu aslında göz ardı etmemeniz gereken bir uyarı işaretidir. Hayatta bir amacı kaçırdığınız anlamına da gelebilir. Sıkıntının devam etmesine izin verirseniz, zihinsel sağlığınızı ve mutluluğunuzu tehlikeye atarsınız. Her gün aynı şeyi yapmayı bırakın. Kariyeriniz ve hayatınızla ilgili kendinizi tekrar heyecanlandırmak için bir değişiklik yapmaya başlayın. Hayatınızda sendromsuz bir pazartesi yaşamanız dileğiyle…