Girişimci becerileri hakkında neler biliyorsunuz? Özgüven, duygusal zeka, etkili iletişim ve daha birçoğu. Girişimcilerin 21. yüzyılda başarılı olmaları gereken beceriler hakkında bilmeniz gerekenleri bu içeriğimizde sizlerle buluşturuyoruz.
“Girişimcilikle ilgili iyi haber, kaderin senin elinde. Kötü haber, kaderin senin ellerinde! ” – Guy Kawasaki – Amerikalı Yazar ve Pazarlama Uzmanı
Yukarıdaki alıntı günümüzde hangi ikilem arz eden girişimcilerin içinden geçtiğini açık bir şekilde anlatmaktadır. Geleceklerinin kendi ellerinde olması, hem bir nimet hem de bir lanettir. Kariyerlerimizde mükemmel olmak ve profesyonel yaşamlarımızı mükemmel hale getirmek için hepimizin bazı becerilere ihtiyacımız var. Geriye kalanın kendi kendine bakacağını varsayarak, tüm enerjimizi işi yapmaya odaklanıyoruz, büyük bir hatadır. Bekle, hepimiz hayatımızda bu ana kadar takip etmedik mi? Evet, ama ne yazık ki, bu doğru değil.
Girişimcilerin 21. Yüzyılda Başarılı Olmaları Gereken 9 Beceri
Girişimci becerileri, girişimciliği düşünen insanların öğrenmesi gereken yeteneklerdir. Her işte başarılı olmak için de geçerli becerilerdir diyebiliriz. Ancak işiniz sizin her şeyinizse, kesinlikle bu dönüş noktalarına hakim olmalısınız. Peki nedir bu beceriler?
Öğrenmeyi asla bırakmayın
Stanford Üniversitesi’nden Carol Dweck ve meslektaşları tarafından nasıl bir şeyler öğrenebileceğimiz üzerine yapılan yeni bir araştırma, hatalarımızdan öğrenme hakkındaki tüm efsaneleri ve teorileri parçaladı.
- Bir gruba göre, rastgele seçilen öğrenciler iki gruba ayrıldı. Bir gruba, daha önce kötü performans gösterdikleri bir görevde daha iyi performans göstermesi öğretildi. Diğer gruba tamamen farklı bir tedavi uygulandı ve performanslarını iyileştirmek için yapabilecekleri bir seçim olduğu için kendilerine inanmaları söylendi.
- Her iki grubun performansının kontrol edildiği bir süre sonra, görevi daha iyi yerine getirmesi öğretilen grup daha da kötüleşti. Öte yandan, beynini değiştirme gücüne sahip oldukları öğretilen grup, olağanüstü derecede başarılı oldu. Bu araştırmadan uzaklaşabileceğimiz bir özellik; öğrenmeyi asla bırakmamalıyız. Her şeyi öğrendiğimizi düşündüğümüz an, gerçekleşmemiş potansiyelimizi gözden çıkardığımız andır.
Neden Sürekli Öğrenme, Başarının Anahtarıdır?
Girişimci becerileri arasında yer alan sürekli öğrenme konusu, başarının da anahtarıdır. Kendinizi geliştirebileceğiniz ve gelecekte mevcut olasılıklarınızın ötesinde bir şeyler yapabileceğinizin yeterince heyecan verici olduğuna inanmalısınız. Sınırlı zamanımız olduğu için, kendimizi en büyük faydayı sağlayacak öğrenme becerilerine adamalıyız.
Şimdi, en büyük getiriyi sağlayabilecek ve hem yeni şeyler nasıl öğreneceğiniz hem de öğrenme becerinizi nasıl canlı tutabileceğiniz konusunda geleceğinizi daha iyi hale getirebilecek 9 beceriyi kısaca açıklamaya çalışacağız.
1. Duygusal zekaya önem verin (EQ)
Duygusal Zeka (EQ), kendinizdeki ve başkalarındaki duyguları tanıma ve anlama yeteneğinizdir. Ayrıca, bu farkındalığı davranışlarınızı ve ilişkilerinizi yönetmek için kullanma yeteneğinizi de açıklar. EQ, muazzam sonuçlarla enerjinizi bir yöne odaklamanın en iyi yollarından biridir.
2. Zaman yönetimi becerinizi geliştirin
En iyi sonuçlar için zamanı etkili ve verimli bir şekilde yönetmeyi öğrenin. En üst düzeyde performans göstermeniz gerekiyorsa, tamamlamanız gereken görevlerin başında olduğunuzdan ve günün sonunda hiçbir zaman fazladan saat çalışmak zorunda olmadığınızdan emin olmak için optimum zaman yönetimine ihtiyacınız vardır. İstisnalar olsa da, ilk önceliğiniz öncelikleri organize etme ve yürütme zamanınızı yönetebilmelidir.
3. Dinleme sanatını öğrenin
Düzgün dinlemek pek çok insanın sahip olmadığı bir sanattır. Her zaman konuşmayı seviyoruz ve dinlemek için sabrımız yok. Bir kişi sadece konuştuğumuzda zaten bildiğimizi tekrarladığımız gibi dinleyerek çok şey öğrenebilir. Dinleyerek her zaman yeni şeyler öğreniriz ve bir durumu veya kişiyi daha iyi anlayabiliriz.
4. Hayır demeyi bilin
İnsanlar genellikle hayır demeyi çok zor buluyor ve zamanla tamamlayamadıkları belirli görevleri sıklıkla kabul ediyorlar. Bu performanslarına olumsuz bir faktör olarak yansır. Girişimci becerileri konusunu geliştirmek istiyorsanız, öğrenmeniz gereken bir kelimedir. Çünkü gerçek dünyada genellikle başka biri için bir görev yapmak veya eldeki bir işi başka bir şeyden daha önemli bir şekilde tamamlamak arasında seçim yapmanız gereken bir durumla karşılaşırsınız.
Sizi gereksiz kısıtlamalardan kurtaracağından kibar bir şekilde hayır demeyi öğrenin. Sizin için daha önemli görevleri yerine getirmeniz için bol zaman ve enerji verecektir.
20’li Yaşlar İçin Kişisel Gelişim Hedefleri >>
5. Yardım istemeyi ihmal etmeyin
Asla utangaç olmayın veya yardım istemekten korkmayın. Zeka veya bir şeyler yapma yeteneğiniz hakkında başkalarının algılarının ne olacağını düşünmeyin. Bir işi yanlış bir şekilde yapacağınız ve korkunç sonuçlarla karşılaşacağınız senaryoları düşünün. Biraz yardım istemede yanlış bir şey yoktur, çünkü sadece bu şekilde bir görevi doğru şekilde yapmak için açık ve doğru yolu bileceksiniz.
6. Kaliteli uyku çekin
Rochester Üniversitesi’nden yakın zamanda yapılan bir araştırmanın sonuçlanması, sağlam bir uykunun sağlığımız için tam olarak ne kadar iyi olduğu hakkında geniş bilgi sağlıyor. Araştırmaya göre, uyurken beynimiz uyanıkken nöral aktivitenin ürünleri olan toksik proteinleri yok ediyor. Beynimiz bu toksik atıkları ancak yaş grubumuza göre sağlam ve yeterli bir uykuya sahip olduğumuzda temizleyebilir. Aksi takdirde görevlerinizi tamamlamada zorluk yaşayacaksınız ve yaratıcılık yeteneğiniz körelecek.
7. Dilinizi uygun durumlarda ısırın
İlginç girişimci becerileri arasında yer alır. Herhangi bir profesyonel çalışma ortamında yapılması en zor şeylerden biridir. Tıpkı düzgün dinleme, sessiz kalma ve patronunuzla veya şirket yönetiminizle hararetli bir tartışmaya girmekten kaçınmak gibi beceriler de zor. Haklarınız için konuşmanız gerekirken, bazen sessiz kalmak durumları çok kolaylaştırabilir. Her zaman çok fazla argüman yapmak sizi kaçınmak isteyecek bir kişi yapar, bu yüzden sadece mutlak bir zorunluluk olduğunda konuşmaya çalışın.
8. İnisiyatif alın
Kararınızı verebiliyorsanız, inisiyatif kullanmak uzun bir yol kat edebilir. Şirketiniz için elverişli bir duruma yol açabilecek bir görevden veya bir işlemden eminseniz, lütfen inisiyatif alın. Buluş aynı zamanda bir tür girişimdir ve şirketinizin iyileştirilmesi veya kişisel düzeyde doğru seçimi yaptığınızı biliyorsanız hemen devam edin. Ya da bir başkası inisiyatif alacak ve üstünlük şansınızı kaybedeceksiniz.
Bugün Başlamanız Gereken Finansal Alışkanlıklar Nelerdir? >>
9. Olumlu kalın
Umudunu kaybettiğimizde ve kötümser hale geldiğimizde günlük hayatımızda sayısız durum yaşarız. Yarısı boş değil, bardağın dolu tarafını görenler arasındaysanız, başarılı olmak zorundasınız. Gelecek vaat eden bir girişimci için iyimser olmalısınız ve başarılı olmak için hesaplanmış riskler almalısınız. İş dünyası, ne pahasına olursa olsun başarılı olmanız gereken acımasız bir pazardır. Bu bitiş için bir yarış ve sadece üstünlük arzusu olan ve ışığı tünelin sonunda görebilenlerdir, başarılı olanlar.
Son söz
Üniversiteden yeni mezunlar ve benzersiz ve parlak bir fikri olan herkes, kendi şirketini kurmak istiyor. Ancak bilmedikleri şey, girişimci olmanın bir ya da iki yıl içinde başarabileceğiniz kolay bir iş olmadığıdır.Bir işe başlamak kolaydır, ancak uzun vadede sürdürmek zor bir iştir.
Umarız bu blog aracılığıyla bazı yaşam boyu dersler öğrenir ve modern çağ için gerekli becerileri kazanırsınız. İş ortamı her geçen gün daha da zorlaşıyor ve en uygun olanın hayatta kalması da aynı durumda. Yarışı kazanmak için burada belirtilen becerileri öğrenmeniz gerekiyor, yoksa geride kalacaksınız.
Gelecekte bu blogu daha da iyi hale getirmek için görüşlerinizi almak isteriz. Lütfen bu konuda aşağıdaki yorumlar bölümünü kullanın.