Baskı altında çalışmak zordur. Ancak bu yeteneği edinmeniz, stres varlığında bile görevlerinizi iyi bir şekilde yerine getirebileceğiniz anlamına gelir. Peki baskı altında çalışma yeteneğinizi nasıl geliştirirsiniz? Buna öngörülemeyen durumlar ve kontrol edilemeyen değişkenler veya tahmin edilebilen faktörler neden olabilir.
Baskı altında etkili bir şekilde çalışmak için, bu stres faktörlerinin dikkatinizi dağıtmasına izin vermemelisiniz; kararlı kalmanız çok önemlidir. Baskı altında çalışmaya örnek olarak şunları düşünün:
- Son teslim tarihleri yaklaşan işler için ekstra zaman harcamak,
- Hasta olan iş arkadaşlarının yapacağı işleri yapmak,
- Aceleye getirilmiş bir siparişi hızla ulaştırmaya çalışmak,
- Yeni bir departmanın sorumluluğunu almak,
- Becerilerinizin veya performansınızın bir yönetici tarafından gözden geçirilmesi vb.
Eğer baskı altında çalışmayı öğrenirseniz, gerek özel hayatınızın gerekse iş hayatınızın iyiye gittiğini göreceksiniz. Bu durumda şu önemli noktalar ortaya çıkacak;
- Görevleri daha verimli bir şekilde tamamlayarak zamandan tasarruf edeceksiniz,
- Daha odaklanmış olacaksınız,
- Görevlerinize daha fazla enerji aktararak, işinizi daha iyi yapabileceksiniz.
Evden Çalışmak – Verimliliği En Üst Düzeye Nasıl Çıkartırsınız? >>
Baskı Altında Çalışma Yeteneğinizi Nasıl Geliştirirsiniz?
İş görüşmelerine mutlaka gitmişsinizdir. Birçok iş görüşmesinde size, baskı altında çalışabilme yeteneğinizi soracaklardır. Bu nedenle tatmin edici bir yanıt vermeniz önemli olacaktır. Bu sorunun işverenler için neden bu kadar önemli olduğuna ve baskı altında daha verimli çalışmak için neler yapabileceğinize bir göz atalım.
Potansiyel işverenler, esnekliğinizi ölçmek için genellikle size baskı ile başa çıkma yeteneğinizi soracaktır. Dünyanın en organize ve hazırlıklı insanı olsanız bile, beklenmedik değişiklikler ve olaylar yine de meydana gelir. Dolayısıyla, görüşme sürecinde ilerlemek istiyorsanız, stresli koşullara iyi adapte olduğunuz bir deneyimi paylaşmanız gerekebilir.
Başarılı İnsanlar Stres Altında Nasıl Sakin Kalırlar? >>
Baskı Altında Çalışmak – İzlenecek 5 Adım
Baskı altında çalışmak konusunda, doğuştan gelen yetenekleriniz olmayabilir. İyi haber, bu yeteneğin geliştirilebilir olmasıdır. Eğer, hala işyerinde stresle başa çıkma şeklinizi iyileştirmeye çalışıyorsanız, baskı altında daha iyi çalışma becerinizi geliştirmenin beş yolu vardır:
-
Önce Planlayın, Sonra Saldırıya Geçin
Planlamada başarısız olmak, başarısız olmayı planlamaktır. Belirli bir durumda ne kadar baskı ile karşı karşıya kalırsanız olun, hareket tarzınızı planlamak için zaman ayırmalısınız. Stresli durumlarla uğraşırken, önce plan yapın, sonra saldırıya geçin. Plansız ortalıkta dolanmak sizi daha çok strese sokacaktır.
- Planlama aynı zamanda durumu daha geniş bir perspektiften görmenizi sağlayarak gerçekte neyin tehlikede olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Planınızı geliştirdikten sonra, onu daha küçük, daha yönetilebilir adımlara bölün. Bu sizi bunalmış hissetmekten veya daha da geride kalmaktan alıkoyacaktır. Ardından, dirençli kalmaya, her seferinde tek bir adımda çalışmaya ve görevi sonuna kadar götürmeye çalışın.
İş Planınız Yoksa Yapmanız Gerekenler >>
-
Gelecek İçin Hazırlanın
Her olası durum için plan yapamayabilirsiniz. Ancak bilinen değişkenlere hazırlanabilirsiniz. Önemli işlerin son tarihleri, satış konuşmaları, sunumlar veya takviminizde planlanan diğer öğeler gibi durumları önceden planlayın. Onlar için hazırlanın. Zaman geçiyor. Siz o işi erteledikçe, daha da strese gireceksiniz. Başka işlere olan odaklanma süreniz de düşecektir.
- Öngörülemeyen koşullar tarafından hazırlıksız yakalanmaktan daha kötü olan tek şey, geleceğini bildiğiniz şeylere hazırlıksız olmaktır. Başınızı en çok belaya sokabilecek başarısızlıklar bunlardır. Bildiğiniz konuları ertelemeyi bırakın.
-
Mümkün Olduğunda İşlerinizi Bölün
Bir takımı yönetiyorsanız, her şeyi kendi başınıza üstlenmeye çalışmayın. Birlikleri toplayın ve işi etrafa dağıtın, böylece herkes görev yükünü ve beraberinde gelen baskıyı yönetmeye katkıda bulunsun.
- Bir takımı yönetmeseniz bile, yine de yardım isteyebilirsiniz. Projede yardımcı olup olamayacaklarını görmek için yöneticilerinize veya diğer iş arkadaşlarınıza bakın. Diğer sorumlulukları üzerinde çok fazla baskı oluşturmadığı sürece yükünüzü hafifletmekten onlar da mutlu olacaktır.
Takım Yönetimi İçin Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmler >>
-
“Yapmak, Mükemmeli Beklemekten Daha İyidir” Zihniyetini Benimseyin
Zaman, harekete geçme zamanı, mükemmeliyetçi olmanın zamanı değil. Bu durumlarda, sınırlı zamanınız ve kaynaklarınız olduğunu unutmayın. Yapmanız gereken her şey için gerekli görevleri veya öğeleri sunmaya odaklanın.
- Küçük ayrıntılara odaklanmak için çok fazla zaman harcamayın. Başkalarını da bunu yapmaları için yönetmeye çalışmayın. Sadece projenin teslim edilmesi için neyin başarılması gerektiğine odaklanın, ne daha fazla ne de eksik.
5. Mola Vermeyi Unutmayın
Karmaşık ve telaşlı bir ödev üzerinde çalışırken öğle yemeğini ve düzenli molaları atlamak kolaydır. Ancak bu molaları vermek, yükü hafifletmenize yardımcı olacaktır. Yürüyüşe çıkmak, su içmek için beş dakikanızı ayırın ve bir süreliğine zihninizi elinizdeki görevden kurtarın.
- Kısa aralıklarda dinlenmeyi unutmayın. Ara verdiğinizde zaman kaybınız olmayacaktır. Aksine işin inceliklerine karşı odağınız daha da artacaktır.
Sınırlarınızı Bilin
Baskı altında çalışmak için bu yeteneğinizi geliştirmeye vakit harcamalısınız. Bu yetenek, herhangi bir sektörde sahip olmak için iyi bir nitelik olsa da, sınırınıza ulaşmadan önce ne kadar baskıya dayanabileceğinizi bilin. İnsanlar bir seferde yalnızca, kaldırabilecekleri kadar baskıyla başa çıkabilir. Eşiğinizi aşmaya çalışmak fiziksel ve zihinsel sağlığınız için ciddi şekilde zararlı olabilir. Bu nedenle sınırlarınızı bilmelisiniz.