Karar verme becerisi, özellikle bir takımda veya bir organizasyonda çalışırken önemli bir konuda hayati bir seçim veya eylem yapma süreci olarak tanımlanabilir. Yaşamınızda dönüm noktaları için hayati önem taşıyan bir süreçtir.
Yemek istediğimiz yiyeceklerden, kiralamak istediğimiz araçlara kadar tüm bunlar hayatımızda neredeyse her gün aldığımız kararlardır. Kararlarımız eylemlerimizi büyük ölçüde etkiler ve bu nedenle hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır.
Evde veya özel hayatta kişisel olarak verdiğimiz kararlar, başkalarını neredeyse hiç etkilemezler. Ancak iş yerinde, işte veya grupların dahil olduğu herhangi bir alanda kararlar alındığında, diğerleri üzerinde de büyük bir etki yaratabilir. Bu nedenle, bu gibi durumlarda, mükemmel karar verme becerisi gibi bir beceriye sahip olmak zorunlu hale gelir.
Etkili Karar Verme Becerisi Nedir?
Karar alma, iş yerinde önemli bir beceridir ve lider olmak istiyorsanız son derece önemlidir. Birisini işe alma kararı ya da bir projeyi tamamlamak için adapte olma süreci ya da takip edilecek herhangi bir strateji olsun, iyi karar verme becerisi edinmişseniz, onlarla asla yanlış gitmeyeceksinizdir.
Karar verme süreci: Bir durumu analiz ederek, bilgileri birleştirerek ve benzer diğer kararları değerlendirerek doğru seçimler yapma sürecidir. Bu karar verme süreci, tüm bilgileri ve alternatif çözümleri değerlendirerek en iyi kararları vermenize yardımcı olur. Bu, alınan kararın en iyi ve tatmin edici karar olmasını sağlayacaktır.
-
Kararı belirleyin
Bir karar vermeye ihtiyaç varsa, o zaman kararın doğasını açıkça tanımlamak çok önemlidir.
-
İlgili bilgileri toplayın
Doğru kararı vermek için gerekli tüm bilgileri toplayın. Şimdi bu iki kısımda yapılmalıdır
- Dahili – öz değerlendirme yoluyla ayrıntılı bilgi toplayın
- Harici – kitaplar, çevrimiçi vb. aracılığıyla ayrıntılı bilgi toplayın
-
Alternatifleri belirleyin
Bilgi toplama sürecinde, kesinlikle birçok yol veya alternatifle karşılaşacaksınız. Hayal gücünüzü yeni alternatifler oluşturmak için bile kullanabilirsiniz.
-
Kanıtları tartın
Olası tüm alternatifler listesini aldıktan sonra, her seçeneği analiz etmeniz ve sonucunu değerlendirmeniz gerekir. İlk adım için uygun olup olmadıklarını kontrol edin. Tüm alternatifleri öncelikli olarak listeleyin.
-
Alternatifler arasından seçim yapın
Tüm değerlendirmelerden sonra, size en uygun alternatifi seçmeniz gerekir. Ayrıca 2 veya daha fazla alternatif birleştirmeyi de kullanabilirsiniz.
-
Harekete geçin
Şimdi, yukarıdaki adımda seçilen alternatifi uygulamaya veya kullanmaya başlayarak eylemi gerçekleştirmenin zamanı geldi.
-
Kararınızı ve etkilerini gözden geçirin
Kararınızın sonucunu veya sonucunu gözden geçirin ve 1. adımda belirlediğiniz ihtiyacın çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Değilse, yeni bir karar vermek için birkaç adımı tekrarlamanız gerekir.
Hipnotik Dil Kalıpları İle İnsanları Etkileme Becerisi Edinin >>
İyi Karar Verme Becerisi Neden Önemlidir?
‘Bir formül tüm sorunlara cevap vermeyebilir.’ Bu gerçek hayatta da geçerlidir. Her durum kendi zorlukları ve sorunları ile farklıdır. Sonuç olarak, bu tür durumlara yaklaşmanın ve tüm sorunlarla mücadele etmenin farklı yollarını benimsememiz gerekir.
Yanlış bir karar alırsanız, işler size karşı gidecektir, ancak uygun kararlar alırsanız, işler sizin lehinize çalışacaktır. Ancak unutmamanız gereken bir şey, karar vermede sistematik bir yaklaşım izlemektir, böylece kararınızdan olumlu sonuç alacağınızdan emin olabilirsiniz. Son olarak, bir durumda daha fazla sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, iyi kararlar almak zorunludur.
Karar verme süreci her işletme için çok önemlidir. Doğru kararlar vermeden hiçbir şey olamaz. Dahası, bir kuruluş veya iş ile ilgili olduğunda, karar vermeden önce düşünmeniz gereken birkaç şey vardır.
Ayrıca bazı durumlarda, bazı önemli kararlar almanız gerekir. Bazen, dün kararınız doğru görünüyor olabilir, ancak yarın yanlış görünebilir. Eğer bir takımda karar alırsanız, o zaman çok fikir alacağınız açıktır. Bunlardan herhangi birini atmak tamamen yanlış olacaktır. Böylece en uygun kararı vermek için, belirtilen son adımdan başlayarak daha yüksek bir seviyeye çıkıp ilerleyebilirsiniz.
- Karar verin ve nihayet beyan edin.
- Karar verin ve başkalarıyla iletişim kurun.
- Kararı sunun ve yorum isteyin.
- Bir karar önerin ve tartışmaya itiraz edin.
- Girdi ve ortak karar için durumu sunun.
- Durumu açıklayın ve ekipten karar vermesini isteyin.
- Ekipten sorunu tanımlaması ve karar vermesini isteyin.
İşyerinde Karar Verme Becerisi Nasıl Geliştirilir?
Baskı ve stres zamanlarında, karar verme süreci çok önemli bir rol oynar. Karar verme zor olsa da, herhangi bir zamanda karar vermeye hazır olmanız gerekir. Burada, karar verme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak bazı en iyi yolları listeledik.
- Hayatınıza küçük sanat ve kültür ekleyin
- Programlama veya dil becerilerinizi geliştirin
- Her yaştan insanla takılın
- Egzersiz yapın
- Yemek pişirirken farklı bir şeyler deneyin
- Çevrimiçi takılın ve sosyal olun
- Profesyonel olduğunuz ve eksik olduğunuz alanları listeleyin. Bunlar üzerinde çalışın.