Bugün hızlı ve başarılı bir öğrenme için en önemli 7 beceri üzerinde duracağız. Kendinizi geliştirmek için aldığınız eğitimi hemen uygulamaya koymak çok önemlidir. Ancak geleneksel eğitim ile karıştırılmamalıdır. Çünkü geleneksel eğitim modeliyle ilgili en büyük sorunlardan biri, deyim yerindeyse tek bir beden ölçüsü ile herkese aynı kıyafeti giydirmeye çalışmaktır.
Şimdi bildiğimiz gibi, tek bir beden herkese uymaz. Evrensel bir eğitim sistemi de iyi çalışmaz. Ancak bu, eğitim önemli değil demek değildir. Zira herkes, farklı öğrenir. Temel düzeyde, 4 öğrenme türü vardır: görsel, işitsel, okuma / yazma ve kinestetik. Ve her birimiz bu türlerden bir veya daha fazlasında egemeniz.
- Görsel öğreniciler, çok fazla görsel uyaranın olduğu bir ortamda daha iyi öğrenirler. Bu insanlar genellikle bir resim veya bir metin sayfası gördükleri ve görsel ipuçlarından gördükleri her şeyi ezberlerler. Bu insanlara genellikle “fotoğraf zekalı” denir.
- İşitsel öğreniciler, öğrendikleri konuyu duyabildikleri ve dinleyebildiklerinde en iyi öğrenirler. Bu insanlar podcast ve sesli kitap kullanarak konferans salonlarında büyür.
- Okuma / yazma öğrenenler, öğrendiklerini daha iyi öğrenmenin yolu okuyarak ve yazarak geçirmeleridir.
- Kinestetik öğrenenlerin, yapması gerekir. Öğretme veya ders kitaplarının beyninin öğrenme merkezlerini teşvik etmediğini söyleyin. Bunun yerine ne öğreniyorlarsa yapmaları gerekir. Bu insanlar okul bilim laboratuarlarında veya sanat veya ahşap işlerinde iyi çalışırlar. Burada gerçek zamanlı olarak öğrendiklerini uygulayabilirler.
Zihninizi Temizlemek İçin Yöntemler >>
Bununla birlikte, bu temel öğrenme türlerinin yanı sıra, beynimizin bilgiyi işleme biçimiyle ilgili bilişsel beceriler de vardır. 5 temel bilişsel beceri vardır: okuma, öğrenme, hatırlama, mantıksal akıl yürütme ve dikkat etme. Bunların her biri, yeni beceriler öğrenmede ve kendimizi geliştirmede daha iyi olmamıza yardımcı olacak şekilde kullanılabilir.
Nerede güçlü olduğumuzu ve nerede zayıf olduğumuzu anlamak, öğrendiklerimizi ve nasıl öğrendiğimizi geliştirmemize yardımcı olur. Örneğin, çoğu insan bir atölyede yeni bir şey öğrendiğinde ve öğrenmeyi atölyeden hemen sonra gerçek bir duruma uygulamadıklarında, öğrendiklerinin kısa sürede unutulduğunu fark eder. Bu, öğrendiklerinizi pratik bir duruma (mantıksal akıl yürütme) çevirme ve hatırlama becerisinin bir parçasıdır.
Hızlı Öğrenme İçin En Önemli 7 Beceri
Atalarımıza göre sahip olduğumuz avantajlardan biri ücretsiz eğitime neredeyse sınırsız erişimdir. Ayakkabıları cilalamaktan ve evinizi düzeltmeye, kuantum fiziğine ve uygulamalı matematiğe kadar her şeyi öğrenebilirsiniz. Öğrenmek istediğin ne olursa olsun, öğrenebilirsin. Ancak, neredeyse sınırsız olan olanaklarla, ne tür bir öğrenci olduğunuzu bilmeden ve anlamadığınız sürece etkili bir şey öğrenemezsiniz.
Sağlam Ağaçlar En Sert Rüzgarlada Yetişir – Kısa Hikayeler >>
Yani, öğrenmede daha etkili olmanıza yardımcı olmak için, doğal öğrenme türünüzü bilişsel becerilerle kullanmanın 7 yolu burada:
Baskın öğrenme stilinizi keşfedin
Doğal olarak öğrenme şeklinizi düşünmeye başladığınızda, bu açıkça görülecektir. Örneğin, çok görsel bir insan olabilirsiniz ve bir şeyi nasıl yapacağınızı görmeniz gerekiyor. Kıyafet katlamayı öğrenmek istediniz. Yapacağınız şey, doğal olarak baskın olan görsel ve kinestetik öğrenme tarzımı benimsemek ve kıyafet katlama için en iyi yöntemi öğrenmek için bilişsel mantıksal akıl yürütme becerisini uygulamak. Hemen YouTube’dan öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Farklı öğrenme kanalları ile deneme
Öğrenmek istediğiniz konuyu alın ve konuyu okuyarak başlayın. Sonra konuyla ilgili bir video izleyin ya da ders verin. Bundan sonra, öğrendiğiniz bilgiyi uygulayın. Örneğin, sunum becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, sunum becerilerinizi geliştirmek için en iyi on yol hakkında bir makale için basit bir Google araması yapabilir, onu okuyabilir ve ardından YouTube’da benzer bir arama yapabilirsiniz.
Makaleyi okuduktan ve videoyu izledikten sonra, yeni bilginizi bir sonraki sunumunuza uygulayın. Bu şekilde öğrendiğiniz bilgiyi pekiştirir ve yeni becerilerinizi içselleştirir ve hangi öğrenim noktalarını daha kolay hatırladığınızı keşfedersiniz.
Geleceğiniz Hakkında Olumsuz Hissediyorsanız Bunları Yapın >>
Odaklanmış çalışma
Çoğu insan için en zayıf bilişsel becerilerden biri de dikkatini verebilme yeteneğidir. Günde birkaç kez dikkatimizin dağıldığı ve kesintiye uğradığımız bir dünyada, odaklanmak için ihtiyaç duyduğumuz şeye odaklanmak çok zor. Telefonlarımız kapalıyken kendimizi rahat hissetmeyi öğrenmek ve bilgisayarlarımızla ilgili tüm bildirimleri kapatmak, dikkat becerilerinizi güçlendirmenin en iyi yollarından biridir. Tüm günü telefonunuz ve bildirimleriniz kapalıyken gitmek zorunda değilsiniz.
Yapmanız gereken tek şey, her gün belirli bir süre için her şeyi kapatmak. Aynı şekilde, bir toplantı veya eğitim kursundaysanız, bir oturumdayken telefonunuzu tamamen kapatın. Bu günlerde, kolaylaştırıcılar insanların dış dünyayla iletişim kurma gereksinimini anlarlar. Böylece mesajlarınızı ve önemli e-postalarınızı yakalamanız için düzenli aralar verilir.
Tercih edilen öğrenme stilinizden yararlanabileceğiniz farklı yöntemler arayın
Yeni bilginizi güçlendirmeye yardımcı olmak için, yeni becerilerinizi geliştirmek için tek bir yönteme güvenmeyin. Örneğin, daha iyi e-postalar yazmayı öğrenmek için biraz zaman harcadıysanız, yeni öğrenmenizi bir günlük yazarak veya bir blog yazarak uygulayın. Hem dergi hem de blog yayınlanmasına gerek yoktur, onları gizli tutabilirsiniz.
Yaptığınız şey, yeni yazma becerilerinizi, beyninizin esneklik kapasitesini güçlendiren ve yeni becerilerinizin uygulanabileceği daha geniş bir kapsam için mümkün kılan çeşitli şekillerde uygulamaktır.
Daha az baskın öğrenme stilinizde öğrendiklerinizi gözden geçirerek bilginizi güçlendirin
Hepimizin tercih ettiği bir öğrenme stiline sahip olsak da, yeni becerilerinizi farklı bir şekilde gözden geçirmeniz akıllıca olacaktır. Görsel bir insansanız ve yeni yeteneğiniz hakkında yapabileceğiniz her çizelgeyi, resmi ve infografik bilgiyi yendiyseniz, konuyla ilgili yazılı bir makale veya kitap bulun ve bunu okuyun.
Yeni becerinizi ne kadar çok okursanız, becerinin kendisini o kadar hızlı içselleştirirsiniz. Bunu yapmak beyninizin öğrendiklerinizin ‘eksik boşlukları doldurmasını’ sağlar ve bilginizi güçlendirir. Baskın öğrenme tarzımız her zaman öğrenmenin en iyi yolu olacak olsa da, gerçekten bir ustalık için gereken tutma ve derinlemesine öğrenmeye yardımcı olmak için daha az baskın bir öğrenme yöntemine ihtiyacımız var.
İnsanların Servet Sahibi Olamamasının 30 Nedeni >>
Yeni bilgilerinizi pratik bir şekilde uygulayın
Bu, onu kullanmazsanız, kaybettiğiniz anlamına çıkar. Okuldaki yabancı dil derslerine geri dönün. Çoğu insan, öğrendikten sonra sürekli kullanmazsa, yeni dili çok çabuk unutur. Kendi anadilinizde bile, yeni bir kelime veya kelime öbeği öğrenebilirsiniz. Ancak bu kelimeyi kullanmaya hiç ihtiyaç duymazsanız, yakında hatırlayamayacağınızı anlarsınız. Bizim beyin nöronlarımız düzenli egzersize ihtiyaç duyar. Egzersiz olmadan, kas gibi, buruşup ölürler.
Yeni becerinizi mümkün olduğunca çabuk kullanın
Bir satış eğitimi atölyesine katıldığınızı hayal edin. İlk gün, tanışmayı ve selamlamayı ve soru sormayı öğrenirsiniz. İlk günün sonunda, öğrendiklerinizi uygulayın. Eve giderken otobüste veya trende bir yabancıyla sohbet etmeye başlayın. Alternatif olarak, eve giderken süpermarketi ararsanız, kasiyere konuşun ve onlara soru sorma pratiği yapın.
Bunu yapmanın önemli kısmı, öğrenme sürecini güçlendirmektir. Beyninizin şimdi yaptığı şey teoride öğrendiğiniz bir şeyi alıp bunu pratik bir şekilde gerçek bir duruma uyguladı. Teorisini kişiliğinize daha iyi uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz ve çok hızlı bir şekilde soru sormak neredeyse doğal hale gelir.