Konuşmadan Önce Nasıl Düşünmelisiniz? Yardımcı Olacak 7 Şey

Konuşmadan önce düşünmek, çok az insanın yapabildiği bir şeydir.

Konuşmadan önce düşünmek bize ne kazandırır? İletişim esnasında önce nasıl düşünmeliyiz? Daha etkili bir konuşma yapmak, iletişimimizi kuvvetlendirmek için gelişmeliyiz. Etkili konuşmak konusunda kendimizi nasıl geliştirebiliriz?

Birçok insan, çok fazla konuştuğu zaman unutulmaz bir an yaşamış olabilir. Herkes yanlış zamanda yanlış şeyi söylemekten utanç duyar. Bu hataları yapmak insanlığın doğasında var. Ancak yine de dikkat etmeye ve düzeltmeye ihtiyaçları vardır. Konuşmadan önce nasıl düşüneceğinizi öğrenmek, doğru bir şekilde gelişmek için zamana ihtiyaç duyan edinilmiş bir beceridir. Neyse ki, bugün kelimelerinizi seçme konusunda daha iyi olabilirsiniz. Kibar kelimeler size uzun bir yol aldırabilir. Kelimelerinizin ne kadar önemli olduğunu ve bunun nasıl iyi bir alışkanlık olabileceğini unutmamalısınız.

Konuşmadan Önce Nasıl Düşünmelisiniz?

Konuşmadan önce düşünmek, çok az insanın yapabildiği bir şeydir. Doğru bir şekilde gelişmek için zamana ihtiyaç duyan bu alışkanlık, önemli bir beceridir. Peki bu beceriyi nasıl edinebiliriz?

1. Karşınızdakini Konuşurken Dinleyin

Konuşmadan önce düşünmek konusunda ilk madde dinlemek üzerinedir.

Konuşmadan önce düşünmek konusunda ilk madde dinlemek üzerinedir. Diğer kişi hakkında bir şeyler öğrenmek için dinlemelisiniz. Daha sonra ne söyleyeceğinizi öğrenmek için, dinlemeyin. Bir daha ki sefere bir toplantıya, biriyle konuşmaya, hatta bir tartışmaya katıldığınızda sakin olun. Sizinle konuşan kişi hakkında neler yapabileceğinizi öğrenme fırsatını kullanmaya çalışın. Sakın kimsenin konuşmasına izin vermeyen kişi olmayın.

Konuşma sırası geldiğinde, doğal olarak anlamlı ve uygun bir şey söylemek isteyecek kadar meşgul olacaksınız. Bir şeyleri düşünmemiz gerekiyor ve acele etmemeliyiz. Söylemek istediğiniz şey gerekli mi? İyi bir konuşma ancak mükemmel dinleme becerileri ile başlayabilir. Devam et. Dinlemeye çalışın ve iyi bir konuşmacı olun.

Kendinize Her Zaman Hatırlatmanız Gereken 8 Nokta >>

2. Hangi Konuların Diğer Kişiler İçin Hassas Olduğunu Bilin

Başka biriyle konuşurken, hangi tartışma konularının belirli bir hassasiyet gerektirdiğini bilmeniz gerekir. Hassas konulardan her zaman kaçınılması gerekmez. Ancak kesinlikle sürekli olarak ele alınmaları gerekmez. Soru sorabilirsiniz. Konuşmaya girdiklerinde, bazen özel dikkat gerekir. Konuşmanızın çoğunu hava durumu, iyi yemek, bazen ziyaret etmek için güzel restoranlar veya hobiler etrafında odaklamaya çalışın.

Birisi sormadıkça, parayla ilgili konularda, zihinsel sağlık, politika, cinsiyet veya dine çok hevesle dalmamaya çalışın. Ailenizle ilgili konularda konuşurken biraz dikkatli olmak da önemlidir. Zor koşullarda büyüyen veya yakın zamanda bir aile üyesini gömenler, aile meselelerini tartışmakta zorlanabilirler.

3. Kendi Tetikleyicilerinizi Tanıyın

Konuşmadan önce düşünmek konusunda hazırlık önemlidir. İnsanların belirli konularda olağan dışı bir stres hissetmesi normaldir. Konuşmadan önce tetikleyicilerinizi ele almak için, hangi tartışma konularının kalp atışlarınızı hızlandırdığını ve ne söyleyeceğinizi düşünün. Belki de çocukluklarını anmaktan hoşlanan insanlardan değilsiniz. Sağlık veya hastalık ile ilgili tartışmalardan rahatsız olabilirsiniz.

Belki de korkunç bir patronla ya da bir işsizlik sezonuyla uğraşıyorsunuz. Sadece iş hakkında konuşmak sizi kötü hissettiriyor ve terlemeye başlıyorsunuz. Konuşmanızı daha derinlemesine kontrol etmek için sizi endişelendiren konuların bir listesini yapın. Onlarla nasıl konuşacağınızı düşünün ve derin nefesler alın. Hatta kendinizi değiştirmek ve uzun bir yürüyüş yapmak gibi konuyu değiştirmenin yollarını bulmak isteyebilirsiniz.

“Konuşmadan önce iki kez düşünün. Çünkü sözleriniz ve etkiniz başka birinin zihninde başarı ya da başarısızlık tohumunu ekecektir” – Napoleon Hill

4. Kötü Olduğunuzu Düşünmeyin

Savunmaya başlamak yerine, konuşmanın duygularını duymaya çalışın.

Diyelim ki eşiniz, her zaman iş ve ev işi yükümlülüklerinden dolayı baskı altında olduklarını belirtti. Aniden, tansiyonunuzun yükseldiğini hissetmeye başlarsınız. Bununla ne demek istediler? Yükü hafifletmek için yeterli şey yapmadığınızı mı söylüyorlar ? Tartışmak için bir arzu varmış gibi hissediyorsunuz. Olabildiğince yardım ettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz.

Savunmaya başlamak yerine, konuşmanın duygularını duymaya çalışın. Duymaya, anlamaya çalışın. Bunun doğru bir şey olduğunu düşünüyorsunuz. Muhtemelen, sizi suçlamak veya olay yerine koymak istemiyorlar. Belki de kendilerini baskı altında hissederler ve biraz olsun havalandırmaları gerekir. Diğer kişiyi yüksek alarma geçirecek şekilde konuşmadan önce düşünün. Sadece dikkatinize ve merhametinize ihtiyaç duyabilirler.

Bilinçaltınızın Gücünü Ortaya Çıkarın >>

5. Sağduyulu Ve Güvenilir Olun

Bu özelliği geliştirmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Çok az insan güvenilirlik veya takdir etme gibi nitelikler için altın madalya verir. Bu yüzden insanların sırlarını saklamak için kendilerini motive hissetmeleri kolay değildir. Dahası, bir dedikoduyu paylaşmak harika olabilir. Dedikodu, kendinizi alakalı ve ilginç hissetmenizi sağlayabilir. Eğer bir çember ya da çalışma kültüründen dışlanmış hissediyorsanız, dedikodu dahil etme biletiniz bile olabilir. Dedikodu ne kadar az olursa olsun, bir şey söylemek zamanla biriken güveni tamamen mahvedebilir.

Bir tanıdık veya sevilen bir kişiyi içeren utanç verici bir hikayeyi paylaşmadan önce, durup düşünmek için bir dakikanızı ayırmanız gerekir: eğer ben olsaydım, bu şekilde konuşmak ister miydim? Ortaya çıkmak acı verici bir şey mi? Sizi kötü davranışlarınızla yüzleşen incinmiş bir insanın yansımalarıyla uğraşmak istemezsiniz. Bu bir hayır gibi geliyor. Bazen, söyleyecek güzel bir şeyin yoksa sessiz kalmak en iyisidir.

6. Kültürel Farklılıkları Düzeltin

Yeni bir çevre veya kültürü öğrenirken bazı hatalar yapmak normaldir. Birçok insan masum yanlış anlamaları affedecek. Yine de gelecekte ziyaret edebileceğiniz ülkeleri okumanız yararlı olabilir. Farklı bir kültürden insanlarla bir eve gidecekseniz, nereden geldiklerini ve bunları en iyi şekilde nasıl anlayacağınızı düşünün.

Bu, konuşmanızı buna göre ayarlamanıza yardımcı olacaktır. Bazı kültürlerde sessizce konuşmak özellikle önemlidir. Beden dilinizin farkında olun. Diğer ülkelerde ne beklendiğini bilmek utanç ve yaralı duyguları önleyecektir.

7. Kendinize Nazik Olun Ve Gerektiğinde Özür Dileyin

Sadece kelimelerinizin üzerinden geçtiyseniz, sorunu çözmek için kısa ve hafif bir “özür dileriz” yeterli olabilir.

Kimse mükemmel değildir. Hatalar yapacaksınız çünkü insansınız. Bu dünyanın sonu değil. Yine de, başka bir hata yaptığınızda üzgün olduğunuzu söylemek iyi bir fikirdir. Sadece kelimelerinizin üzerinden geçtiyseniz, sorunu çözmek için kısa ve hafif bir “özür dileriz” yeterli olabilir. Bir suç olayı olduysanız, daha ciddi olmanız gerekir. Küstah olmayın. “Kötü hissettiğin için üzgünüm.” Gibi bir şey söyleme. Bu, diğer kişinin hatanıza tepki gösterdiği için önemsiz hissetmesini sağlar.

Söylediklerinizi tam sahiplenin. “_ Dememeliydim. Daha önce söylediğim için üzgünüm.” Bu samimiyet ve kişisel sorumluluk duygusu gösterir. Göz temasından emin olun ve net bir şekilde konuşun. Bu şekilde kendinizle daha iyi yaşayabilirsiniz.

Sonuç

Konuşmadan önce düşünmek hakkında makalemizi okudunuz. İyi düşünmenin ve konuşmanın öğrenilebilecek bir beceri olduğunu unutmayın. Doğal olarak pek çoğuna gelmez, ancak gelişmek isteyen herkes tarafından geliştirilebilir. Konuşmadan önce kendinize her zaman söylediğiniz şeyin doğru, yararlı, ilham verici, gerekli, nazik olup olmadığını sorun. Herkesin en iyi arkadaşınız veya anında değişimin olmasını beklemeyin. Sürekli bir çaba, etkileyici sonuçlar getirebilir. Bu yüzden konuşmadan önce durmayı ve düşünmeyi unutmayın. Ağzını kapatmak her zaman yanlış olanı söylemekten daha iyidir!

Başarıyı Yakalamak İçin Almanız Gereken 5 Ders >>