Beyninizi geliştirmek için bir çok teknik bulunmaktadır. Açık havada yürümek, yabancı dil öğrenmek gibi daha bir çok egzersiz ile kendinizi geliştirebilirsiz. Odanızın penceresini açıp bolca oksijeni içinize çekerken bile beyninize iyilik yaptığınızı biliyor muydunuz? Einstein’in bile sadece %10’unu kullandığı öne sürülen beyin, kotası asla dolmayan uçsuz bucaksız bir ummandır.
Ne kadarının kullanılacağı, ne kadar geliştirilebileceği genetik, çevre gibi faktörler haricinde tamamen kişinin kendi elindedir. Egzersizler yaparak geliştirmek de elimizde, rutine takılarak köreltmek de…
Beyin Geliştirme Teknikleri
Bu yazımızda beyninizi geliştirmek için 11 tane basit püf noktadan bahsedeceğiz. Bu egzersizleri sürekli hale getirirseniz sonuç alacağınızdan şüpheniz olmasın.
1- Beyin açık havadayken ve ayaktayken daha iyi çalışır.
Beyin yormanız gereken ya da önemli bir karar almanız gereken noktadaysanız açık havayı tercih edin. Hatta ayakta ve yürüyerek düşünmek işlerinizi hayli kolaylaştıracaktır.
2- Yabancı dil öğrenerek hem yeni bir dil edinmeye hem beyninizi geliştirmeye ne dersiniz?
Beyin kapasitesinin genişliğinden bahsettik. Onu yeni kelimeler ekleyerek pratik yapmaya teşvik edebilirsiniz. Öğrendiğiniz kelimelerle cümleler kurup gündelik hayatta kullanarak beyim jimnastiği yapabilirsiniz.
Sahip Olduğumuz Şeylerin Değerini Biliyor Muyuz? – Kısa Hikayeler >>
3- Zihinsel antrenmana hayatınızda bolca yer açın.
Gazetelerinizde çıkan bulmacaları neden değerlendirmiyorsunuz? Satranç, dama gibi akıl oyunları da bu konuda en iyi destekçilerinizden. Bir çoğumuzun uzak durduğu meditasyon, yoga gibi zihni dinlendiren yöntemlere de yönelebilirsiniz.
4 –Rutinlerden uzaklaşın.
İşleri sıradanlaşarak yapmak yerine farklılıklara yönelin. Temizlik yaparken bugün sol elinizi kullanın mesela. Kahvenizi sol elinizle içmeyi deneyin. Monotonluk beyninizi daha çok yorar. Renkli ve neşeli yaşayın.
5 –Beyninizi kaliteli kelimelerle donatın.
Şiir kitaplarından, internetten özdeyişler, zihninizi rahatlatacak sözler okuyun. Hafızanızda bunlara yer açın.
6 –Sevdiğiniz bir müziği çimlere, sevdiğiniz koltuğunuza uzanarak, gözlerinizi kapatıp, beyninizi dinlendirerek dinleyin.
Klasik müziğin bu noktadaki değeri tartışmasızdır.
7 – Günde aklınızdan binlerce düşüne, hayal, tasarı geçer.
Hangi düşünce sizi daha fazla meşgul etti ve kendine çektiyse o konu üzerinde hayatınızı yoğunlaştırın. Çünkü kimse içinde ukde kalmayan ya da sevmediği ya da üzülmediği bir konu üzerinde bu kadar takılmaz. Sizi meşgul eden düşünceleri analiz edin.
Zor Kararlar Verirken Sizi Güçlendiren Alışkanlıklar >>
8 – Kaliteli bir uyku dingin bir beyne işarettir.
Her bünyenin yorgunluk, stres, hastalık gibi etmenlerden dolayı uyku ihtiyacı farklıdır. Uyku ihtiyacınızı belirleyin. Ve güzel bir uyku çekin.
9 – Farklı düşünce tarzlarına açık olun.
Unutmayın! Her yaştan bireylerden, hayvanlardan öğrenebileceğimiz şeyler var. Yadırgamayın, dinleyin, konuşun, iletişime geçin.
10 – Kimi insanlar kabul etmese de “ters çaba” diye adlandırılan bir gerçek var.
Beyin sürekli neyi düşünüyorsa, onu gerçekleştirme eylemindedir. Bu yüzden sürekli korktuğumuz başımıza gelir ya da kötü düşünen insanlara “şom ağızlı” deriz. Sabah kalkamayıp geç kalma eylemi ile beynimizi meşgul edersek geç kalmamız kaçınılmazdır.
11 – Sağlıklı bir vücudun beyin gelişimi ile doğrudan etkisi var.
Spor yapmak hem bedeninize hem zihninize iyi geliyor. Bol bol su içmek %78’i su olan beyin için çok iyi bir destekleyici.
Genel çerçeve ve uygulaması basit olan yöntemleri sıraladık. Bu hafta beyninizin nasıl kotasını arttırabileceğiniz üzerine daha fazla düşünün. Beyninizi bolca kullanın, yorun,egzersiz yaptırın. Körelmez, bozulmaz.