Belirli bir dönüm noktasına ulaştığımızda, belirli bir yaşa çarptığımızda, zam aldıklarında veya çocuklar dışarı çıktıkça kendimize tasarruf edeceğimizi söyleriz.

Para tasarrufu konusunda hepimizin iyi niyetleri var, değil mi? Belirli bir dönüm noktasına ulaştığımızda, belirli bir yaşa çarptığımızda, zam aldıklarında veya çocuklar dışarı çıktıkça kendimize tasarruf edeceğimizi söyleriz.

Ancak gerçekte, sadece sağlıklı para alışkanlıkları geliştirdiğinizde ve gelecekteki ihtiyaçlarınız mevcut isteklerinizden daha önemli hale geldiğinde para biriktirmeye başlayacaksınız.

Endişelenmeyin, göründüğü kadar zor değil. Harcama öncelikleri konusunda birkaç değişiklikle, zaman kaybetmeden paradan tasarruf etmek için hızlı bir yol izleyeceksiniz.

İnsanlar Neden Para Kazanmıyor?

Hepimiz tasarruf yapmamız gerektiğini biliyoruz, ancak çoğu insan bilmesi gerektiği gibi tasarruf etmiyor. Mesela Amerika’da, Federal Rezerv tarafından yayınlanan bir raporda, ankete katılan Amerikalıların yaklaşık% 40’ının 400 dolarlık bir acil durum için zorluk çekeceği ortaya çıktı (1) Neden? Çünkü rakip hedefleri var.

Çoğu zaman, paradan tasarruf etme hedefi, yeni akıllı telefonun, mutfak masasının veya TV’nin satın alınmasını geciktirmek için yeterince büyük bir öncelik değildir. Bu yüzden, en son istediklerimizi almak için dolarlarımızı harcarız ya da daha kötüsü borç alırız. Bu borç daha sonra maaşlarımızı ve hayatlarımızı kontrol eden aylık ödemelere dönüşür.

Peki, Para Tasarrufunun Sırrı Nedir?

Basit bir sır ile maaş çekini yapmak için canlı maaş döngüsünü durdurabilirsiniz: ay başlamadan önce sıfır tabanlı bir bütçe hazırlayın. Bir bütçe tamamen odaklı olmakla ilgilidir. Paranızın nereye gittiğini ve her ay ne kadar tasarruf edebileceğinizi görmek için bir plan oluşturmanıza yardımcı olur. Paranızı kontrol altına almak için asla geç değildir, zararın neresinden dönülse kar olur.

Sıfır Bazlı Bütçe ile Para Tasarrufu

Sıfır temelli bir bütçe basitçe geliriniz eksi gideriniz sıfıra eşittir. Kaydetmeden veya harcamadan önce her dolara bir ad veriyorsunuz (ya da yapması için bir iş veriyorsunuz). Ve son kuruşuna kadar yap!

İlk önce en önemli kategorilerinizle başlayın. Bunlara Dört Duvar diyoruz:

Gıda

Barınak

Araçlar

Taşımacılık

Tasarruf (ve vererek!) bütçenizde Dört Duvar ile birlikte bir satır öğesi olmalıdır. Tasarruflarınız ve temel ihtiyaçlarınız için para ayırdıktan sonra bütçenizin kalanını kalanlarınızla doldurun. Bu şekilde planladığınızda, tasarruf etmeye başlamadan önce para bitmesini önler!

Tasarruf için 14 Pratik Yol

Birden bire aylık bütçenizde para kaldığında hayatınızın nasıl değişeceğini hayal edin. Zaman içinde bu parayla ne yapardın? Acil durum fonunuzu arttırır mısınız? Arabanızın kredisini mi ödersiniz? Sonunda hep hayalini kurduğun tatile mi çıkarsınız?

Olabilir! Harcamalarınızın stokunu alın ve tasarruf edebileceğiniz alanları belirleyin. Harcamalarınızı birkaç kez yaptığınızda, bütçenizde ne kadar para kaldığına şaşırabilirsiniz.

  1. Borcunuzdan kurtulun.

Aylık borç ödemeleri, para tasarrufu için en büyük engeldir. Sizi gelirinizden çalıyor! Yani, o borçtan kurtul. Borç ödemenin en hızlı yolu borç kartopu yöntemiyledir. En küçükten en büyüğe sırayla borçlarınızı ödediğiniz yerdir. Yoğun geliyor, ancak sayılardan ziyade davranış değişikliği ile ilgili. Geliriniz aylık borç ödemelerine bağlı değilse, nihayet tasarruf hedeflerinize doğru ilerlemek için kullanabilirsiniz.

  1. Yiyecekleri azaltın.

Çoğu kişi kendisi için tasarruf planı hazırladığı zaman, her ay markette ne kadar harcadıklarını öğrenince şok oluyor. Her hafta kendi yemeklerinizi planlayarak ve mağazaya gitmeden önce kilerinizin envanterini alarak yiyeceklerden tasarruf edin. Bu, yiyecekleri fazla harcamanıza ve israf etmenize engel olacaktır. Ve bütçenizi aşabilecek atıştırmalıkları ve abur cuburları geri almayı düşünün!

Para Yönetimi Yapamıyor Musunuz? İşte Endişelerinizi Azaltacak 9 İpucu adlı makelemiz için >>

  1. Abonelikleri ve üyelikleri iptal edin.

Muhtemelen Netflix, Spotify, spor salonu üyelikleri, popüler abonelik kutuları veya Amazon Prime gibi birden fazla abonelik için ödeme yapıyorsunuz. Düzenli olarak kullanmadığınız abonelikleri iptal edin. Birini gerçekten özlüyorsanız, tekrar abone olun; ancak yalnızca yeni bütçenize uyuyorsa.

  1. Ortalama fiyatta satın alın.

Çoğu durumda, markalı ürünler hakkında daha iyi olan tek şey pazarlamadır. Genel ilaçlar, temel gıda maddeleri, temizlik malzemeleri ve kâğıt ürünler markaları, markalanmış rakiplerinden çok daha düşük maliyetlidir.

  1. Bağları kabloyla kesin.

Kablo fiyatlarının artmaya devam ettiği bir sır değil. Kabloyu kesin, ağ uygulamaları ve akış servisleri gibi kablo seçenekleriyle büyük tasarruf yapmayı öğrenin. Filmlerinizi internetten izlemek çok daha düşük maliyetlidir.

  1. Tasarruflarınızı otomatikleştirin.

Düşünmeden paradan tasarruf edin. Banka hesabınızı, çek hesabınızdan otomatik olarak her ay bir tasarruf hesabına para aktarmak için ayarlayın. Veya, doğrudan para yatırma işleminizi her maaşın% 10’unu otomatik olarak tasarruf hesabınıza aktarmak için ayarlayın.

  1. Ekstra veya beklenmedik bir geliri akıllıca harcayın.

İş bonusu, miras veya vergi iadesi aldığınızda, iyi bir şekilde kullanın. Öğrenci kredilerinizi veya kredi kartı bakiyenizi ödemek için ayırmak için bu fonları kullanmaktan daha iyi olursunuz. Borçsuzsanız, acil durum fonunuzu oluşturmak için bu ekstraları kullanın.

Bonus ipucu: Düzenli olarak büyük miktarda vergi iadesi alıyorsanız, her ay maaşınıza daha fazla para kazandırmak için maaş stopajınızı ayarlayın.

Büyük Tasarruf Eşittir, Küçük Kesintiler adlı makalemiz için >>

  1. Enerji maliyetlerini düşürün.

Para tasarrufu konusunda ciddiyseniz, enerji tüketiminize daha fazla dikkat edin. Daha kısa süreli duş almak, sızdıran boruları sabitlemek, çamaşırlarınızı soğuk suyla yıkamak ve dimmer anahtarları veya LED ampulleri kurmak gibi basit şeyler kolay kazanır. Yeni, daha enerji verimli cihazlar için ilk yatırım olabilir; ancak bütçeniz dahilinde çalışırsanız, bu iyileştirmeler için nakit ödeme yapabilirsiniz.

  1. E-posta listesinden çıkmak.

E-posta pazarlamacıları yaptıkları işte gerçekten iyidir. Bir flash satışın veya münhasır kuponun karşı konulmaz cazibesini biliyorlar! Özel bir teklif gördüğünüzde alışverişe direnemezseniz, e-postanın altındaki aboneliği iptal et bağlantısını tıklayın. Harcama konusunda daha az cazip olacaksınız ve gelen kutunuz çok daha az karmaşık olacak. Bu bir kazan-kazan!

  1. Ödünç al, satın alma.

Haftasonu bahçelerinde çalışmak için bir ağaç düzelticiye mi, yoksa bir grup çorba yapmak için elde kullanılan bir el blendere mi ihtiyacınız var? Mağazayı gezmek yerine bir arkadaşınızdan veya komşunuzdan ödünç alın.

  1. Öğle yemeği hazırlayın.

Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, Amerika’da ortalama bir hane her yıl ev dışında yemek için yaklaşık 3,154 dolar harcıyor. (4) Haftada birkaç kez öğle yemeği satın almak şu anda zararsız görünebilir, ancak ileride sizi daha zorlayabillir.

  1. İndirimler hakkında bilgi isteyin.

Sormadıkça asla bilemeyeceksin. Bir dahaki sefere sinema salonu, müze veya spor etkinliğinde bilet alıyorsanız, yaşlılar, öğrenciler, askeri personel için özel indirimler olup olmadığını sorun.

  1. Cep telefonu faturanızı düşürün.

Aylık cep telefonu faturanız aylık bakkal bütçenizi rakip ediyorsa, geri almanın yollarını bulma zamanı. Pahalı veri planları, telefon sigortası ve gereksiz garantiler gibi ekstralardan kurtularak cep hizmetinizden tasarruf edin. Ve sağlayıcınızla pazarlık etmek veya tamamen yer değiştirmekten korkmayın! Biraz sebat ve araştırma gerektirebilir, ancak tasarruf buna değer.

  1. Bir harcama dondurması deneyin.

Önemli olmayan eşyaları bir hafta, hatta bir ay boyunca satın almayın! Sahip olduğunuz yiyeceklerle yemek hazırlayarak, satın alma eğiliminde olduğunuz mağazalardan kaçınarak ve temel bir zorunluluk olmayan her şeye hayır diyerek çalışmasını sağlayın.

Neden Bütçe Planı Yapmak, Para Kazanmak İçin Bir İpucudur?

Unutmayın, para biriktirmek, hedeflerinizle gerçek bir çekiş kazanmadan önce önceliklerinizin (ve bütçenizin en üstünde) olmalı. Sıfır temelli bir bütçe yaptığınızda, “Gelecek ihtiyaçlarımı şimdiki isteğimden önce koymayı tercih ediyorum” diyorsunuz. Gerçekten ne kadar para kazandığınızın önemi yok – ne kadar para harcadığınız ve paradan tasarruf ettiğiniz önemli. Artık sır çıktı, şimdi tasarruf etme ve para hedeflerinize ulaşma zamanı.