Kendi başarı çerçevemizden başka başkalarının çerçevesini önemsediğimiz zaman başarısız sayılırız. Peki başarının bir sınırı, tanımı var mıdır? Ne zaman gerçekten başarmış sayılırız? Büyüklerimizin gözünde her zaman en iyisini yapsam da “O da bir şey mi?” algısını değiştiremez miyiz? Bu algıyı yıkmak çok zor.
Öncelikle kimseye başarılı olduğunuzu kabul ettirmek zorunda değilsiniz. Ayrı bir nokta ise sizi başarı konunda yargılayanların ne kadar başarılı olduğu. Bu yüzden bu hayatta sizin için gerçekten başarılı olmuş insanlardan “başarının sınırları var mıdır ve tanımı nedir?” Sorusuna cevaplarını derledik.
Stephen Covey:
‘Etkili İnsanların Yedi Alışkanlığı’ kitabıyla adından söz ettiren Covey, başarıyı bireyselliğe ve geriye bıraktıklarından söz ettirmeye bağlıyor.
“Öldüğünüzde cenazenizde ne söylenmesini istediğinizi dikkatlice düşündüğünüzde, kendi başarı tanımınızı bulacaksınız.” – Stephen Covey
Bill Gates:
Gates, başarının bir sınırı olmadığını, her zaman başarılacak bir şeyler olduğunu vurguluyor. Hep daha fazlasını, daha iyisini hayal edin ve bunu gerçekleştirmek için çalışın. Fırsatları kovalayın. Aklınızda yarışı bitirme fikri değil bu yarışı devam ettirme fikri olmalı.
“Kafamda bir bitiş çizgisi fikri olsa sizce de yıllar önce tamamlamış olmaz mıydım?” – Bill Gates
Dünyanın en büyük online perakende şirketi olan Amazon’u kurarak zenginler listesine adını yazdıran Bezos, işinizin sizden ne istediğini bilmeden, işinize odaklanmadan başarıyı elde etmenizin mümkün olmadığını söylüyor. Elinizden gelenin en iyisini yapıp, işinizde uzmanlaşmazsanız yaptığınız işin başarı ve sizi istediğiniz noktaya getirme konusunda pek bir işlerliği kalmıyor.
“Eğer işinizdeki detayları anlamazsanız başarısız olursunuz.” – Jeff Bezos
Bill Gates’ten sonra zenginler listesinde yer alan Buffet başarıyı, para ya da tanınmışlıkla değil kendisine değer veren, seven insanların sayısıyla tanımlıyor. Ona göre sevgi beraberinde getiriyor.
“Başarıyı, kaç kişinin beni sevdiği ile ölçüyorum.” – Warren Buffett
Barack Obama:
Obama, başarıyı maddiyattan çok insanlara kattığınız değişikler olarak adlandırıyor.
“Başarı ne kadar para kazandığınız değil. İnsanların hayatlarında nasıl değişiklikler yaptığınızdır.” – Barack Obama
Bir çok patenti bulunan Edison başarısının sırrını emek harcamaya, çok çalışmaya bağlıyor.
“Başarı %1 ilham, % 99 terlemedir.” – Thomas Edison
Richard Branson: “Çok fazla insan hayatta başarı gösteremiyor çünkü hayallerine ulaşmak için gerekli olan adımları atmaya korkuyor. Kimileri başarısızlıktan korunmak için korkarken kimileri yapabileceklerinin sınırlı olduğuna inanarak denemiyor bile. Böylece çoğu kişi mevcut duruma takılıp kalıyor. Tüm bu baskılarla büyüyen biri olarak kabullenmek yerine hepsini inkar ettim sınırlarımı zorladım. Böyle yapmasam bugün bulunduğum yerde olamazdım.”
Milyarder iş adamı Branson, başarıyı cesur olmak, risk almak ve korkmamak olarak tanımlıyor.
Talk show endüstrisinde hızlıca yükselen ve 1999’da kurucu ortaklığını yaptığı kadınlar için video, internet içerikleri üreten Oxygen şirketine katkılarıyla bilinen Winfrey, başarmanın sizin kendinize biçtiğiniz değerle belirlendiğini söylüyor.
“Kendinizi okyanusta bir dalga olarak da görebilirsiniz, okyanusun kendisi olarak da…” – Oprah Winfrey