Renklerin Anlamları İle İnsan Psikolojisini Kontrol Edin

renklerin anlamlari

Renklerin anlamları, bulunduğumuz kültüre veya ortama göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle de renklerin psikolojisi incelenirken, bireyin bulunduğu kültür etmeni göz önünde bulundurulmalıdır.

Her rengin kendine göre bir dili vardır. ‘Renklerin Dili’ dediğimiz şey; renklerin verdiği mesajlardır. Verilen bu mesajlar da bulunduğumuz ortamda bizim psikolojimizi etkiler. Renklerin psikolojisi denilen olay da renklerin bizler üzerinde bıraktığı etkidir.

Yapılan araştırmalar sonucunda renklerin anlamlarının, karşı tarafta etki bıraktığı anlaşılmış. Etkinizin arttığı gözlemlenmiş. Örneğin; iş görüşmesine kahverengi bir ceket ile giderseniz, karşınızdaki kişi size güvenmeyebilir. Veya sosyal medyadan tanıştığınız biriyle ilk defa buluştuğunuzda sarı renkli bir kıyafet giydiğinizde geçici insan hissi verebilirsiniz. Örnekleri daha da arttırabiliriz fakat dilerseniz, ayrıntılı bir şekilde ‘renklerin anlamları’ konusunu işleyelim.

Contents

Kırmızı Rengin Anlamı

Kırmızı rengin psikolojisi daha çok ticaret alanında kullanılır. Çünkü, kırmızı renginin iştah açıcı bir etkisi vardır. Kan akışını hızlandırır ve alma isteği ortaya çıkartır. Bu nedenle de markaların genel olarak tercih ettiği renktir. Dikkat ederseniz, Coca Cola, Pizza Hut, Burger King ve Ülker gibi büyük markaların logolarında kırmızı renkler vardır. Ayrıca, kırmızı renginin tansiyonu arttırıcı bir etkisi de vardır.

Ayrıca kırmızı renk, neşenin, canlılığın, dinamizmin sembolüdür. İnsanların coşkularını arttırır, heyecanlandırır. İlgi çekicidir. Bir konunun önemi, kırmızı olarak işaretlenmesi ile aklımıza daha iyi kazınır.

Beyaz Rengin Anlamı

Beyaz rengin psikolojisi daha çok hijyen alanında kullanılır. Temiz anlamı verir. Verdiği ‘temiz’ hissiyle de güven yaratır. Dikkat ettiyseniz, sağlıklı yaşam ve yemek sektöründe ‘beyaz rengi’ sıkça kullanılmaktadır. Bunun nedeni ‘ biz temiziz’ anlamı vermektir. Renklerin, kültüre göre etkisinden bahsetmiştik. Buna bağlı olarak da ‘beyaz’ bazı ülkelerde dul kalmış kadınlar ile de özleştirilir. Japonya’da ise ölüm ile beyaz rengi özdeşleştirilmiştir.

Beyaz rengi, devamlılığı ve istikrarı da temsil etmektedir. Bu nedenle de iş görüşmelerinde beyaz giyinmek tercih edilebilir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde renklerin anlamları ile iş görüşmelerinde nasıl başarılı olabileceğiniz konusuna da değinilecektir.

Yeşil Rengin Anlamı

Yeşil rengin psikolojisi daha çok doğallık anlamında kullanılır. Yeşil doğa demektir, güven verir. Rahatlatıcı bir etkisi vardır. Ayrıca güven verir. Batı’da restoran ve otel mutfakları yeşil renklerle donatılmıştır. Sebebi ise aşçıların yaratıcılık seviyesini arttırmaktır.

Hastaneler gibi sağlık kuruluşlarında genellikle yeşil renk kullanılır. Sebebi ise hastalara verdiği rahatlama hissidir. Yapılan bir araştırmaya göre; yeşil rengin ağırlıklı olduğu ortamda yer alan kişilerin, daha az mide ağrısı çektiği tespit edilmiştir. Bu araştırma, yeşil rengin sağlığa etkisini net bir şekilde gösteriyor.

Kahverengi Rengin Anlamı

Kahverengi rengin psikolojisi daha çok kararlılık, doğallık anlamında kullanılmaktadır. Gücünü topraktan alır. Doğanın yapısıdır diyebiliriz. Sıcak bir renk olup, çevresinde sakinleştirici etki bırakır.

 Doğada yeşil renk ile birlikte en çok bulunan renk, olma özelliği taşımaktadır. Kahverengi, olgunlaşmanın, güven vermenin rengidir. Tutarlılığı simgeler. Kahverengi toprağa atıf yapar dedik, Toprağa da Aşık Veysel “Benim sadık yarim, kara topraktır!” diyerek gönderme yapar. Sizi samimi bir dinamizmin içerisine sürükler.

Ayrıca bir çok büyük fast-food kuruluşlarının sandalyelerini, duvarlarını kahverengi ve şampanya renkleri ile boyalı görebilirsiniz. Bunun da anlamı çabuk tüketme duygularımızı harekete geçirme özelliğine sahip olmasıdır.

Steve Jobs’ın İnanılmaz Başarı Hikayesi >>

Mavi Rengin Anlamı

Mavi rengin psikolojisi, güven ve özgürlük üzerinedir. Özgüveni gösterir. Geçmişten günümüze bir çok imparatorlukta insanları, sakinleştirip etki altına almak için mavi renkli mücevherat kullanıldığı tarihi kaynaklarda anlatılmaktadır.

Mavi renk, okyanusları, gökyüzünü temsil eder. Uzun uzun okyanusun veya gökyüzünün maviliğini seyredin. Rahatladığınızı, stresinizin azaldığını hissedeceksiniz. Ayrıca önemli bir konu üzerine düşüneceğiniz  zaman, gökyüzüne bakmanızı tavsiye ederiz. Zihninizin açıldığını göreceksiniz.

Sarı Rengin Anlamı

Sarı rengin psikolojisi, zekayı ve bilgiyi temsil eder. Cesur bir renktir. İnsan beyninin sol yanını harekete geçirir. Bu mantığın gücüdür. Sarı renk samimiyetin, iletişimin sembolüdür.

Sarı renk ilgi, dikkat çeker. İlk göze çarpan renklerdendir. İletişim ile ilgili ne kadar meslek varsa, girişimcilik, networker ya da gazetecelik olsun hepsi sarı renk içerisinde kendisini ifade eder. Özellikle taksi renklerine dikkat edin, sarı renktedir. Çünkü insan beyni farklı olanı anında seçer.

Vizyon Nedir? Misyon Nedir? >>

Siyah Rengin Anlamı

Siyah rengin psikolojisi, gücü ve tutkuyu temsil etmek üzerinedir. Özgüvenin en yüksek noktasıdır. Kapsayıcı özelliği ile etkileme özelliği inanılmazdır. Siyah renk, gizemli olmanın ve koruyuculuğun da anlamını taşır.

Siyah otoritenin sembolüdür, liderlik. Beyaz her şeyi ortaya çıkarırken, siyah saklayıcıdır. Gücü temsil ettiği için çevresine genel olarak korku hissi verir. Çevrenizi etkilemek istiyorsanız, siyah giyinmenizi öneririz. Ancak insanlar sizden çekinebilirler de. Siyah rengi seçerseniz, bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız.

Pembe Rengin Anlamı

Pembe rengin psikolojisi, duyarlılık, empati ve sevgi üzerine kuruludur. Koşulsuz bir sevgiye atıfta bulunur. Pembe renk özellikle, çocukluklarından itibaren genç kızların ilk tercihleri arasındadır. Samimiyetin temsilidir.

Gerçek aşkı simgeleyen pembe aynı zamanda, masumiyeti resmeder. Pembe gördüğünüz zaman, rahatladığınız hissedersiniz. Çünkü korkutucu bir renk değildir. Etrafını cıvıl cıvıl bir ortama dönüştürür. Motive eder. Olgunluğu gösterip, takdir edilmeyi beklemez. Pembe renk, aynı zamanda sağlığı temsil eder.

Motivasyonunuzu Tavan Yaptıracak Film Tavsiyeleri >>

Mor Rengin Anlamı

Mor rengin psikolojisi, maneviyat ve hayal gücü üzerinedir. Filozofların rengi olarak bilinen mor renk, derin bir bakış açısını temsil eder. Bu rengi tercih edenler, basit yaşayan insanlar değildir.

Mor renk, farkındalığın simgesidir aynı zamanda. Ruhani yönümüzü geliştirir. Bu sizin daha güçlü görünmenizi sağlar. Liderlik yetenekleri üzerinde iyileştirici bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Mor rengin bir diğer özelliği de kırmızı ve mavinin karışımı olup, gökkuşağının içerisindeki renklerden biri olmasıdır.

Turuncu Rengin Anlamı

Turuncu rengin psikolojisi, duygusal güç ve sosyal iletişim ile temsil edilir. Pazarlama içerisinde en çok tercih edilen renkler arasındadır. Çünkü insanların heveslerini arttırmak, ruhu canlandırmak gibi özelliği vardır.

Pazarlamanın yanında özellikle sportif alanlarda turuncu renklere daha çok önem verilir. Coşkuyu, dönüşümü ve pozitif duyguları canlandırır. Maceranın rengi olup, rekabet ve ilham ile de ilgilidir. Her zaman ilgi üzerindedir. Enerjiyi yansıtır.