Oturma odanızda otururken kendinizi değiştirmekle ilgili yeni bir Tony Robbins motivasyonel belgeseli izliyorsunuz. Sonunda, en yakın kitapçınıza gitmek konusunda çok heyecanlısınız. Beş kolay adımda hayatınızı değiştirecek bir kitap veya sesli kitap setini aramak için kendi kendine yardım bölümünü tararsınız. Bu durum tanıdık geliyor mu?
Gerekli adımların bazılarını kapsayacak ve hatta tamamlamış olacak bir kitap kapağı okumuş olabilirsiniz. Ancak bu bilgiler beklediğiniz sonuçları hemen vermeyebilir. Hissettiğin hayal kırıklığı, elde ettiğiniz gelişmeleri göz ardı etmenizi sağlar. Bir süre sonra, eski alışkanlıklar yeniden canlanır ve üstlenirler ve değişim sürecini yeniden başlatmak için mücadele daha da zordur.
Sebebi Koyduğumuz Gerçekçi Olmayan Hedefler
Ne kadar parlak, yetenekli veya kararlı olduğunuz önemli değil. Kişisel dönüşüm uzun vadeli bir süreçtir ve kısa yollar tarifin bir parçası değildir. Sonuç konusunda heyecanlı ve iyimser olduğunuzda gerçekçi olmayan hedefler koymak kolaydır. Aslında bir girişimde başarıyı zorlamak için irade gücünü kendin kullanıyorsun. “Bu sefer yapacağım” veya “Yapana kadar devam edeceğim” diyorsunuz. Ne yazık ki, bunun olma ihtimali çok düşük.
Hedef belirleme söz konusu olduğunda, aşırı değişim fikri bir motivasyon katilidir. Araştırmalar beyinlerimizin aşırı değişime direnmek için bağlanmış olduğunu kanıtlıyor. Hızlı değişim bedenlerimizin ve zihinlerimizin direnen ve tanıdık bir rahatlık alanı aramasına neden olur. Ancak bu kendi kendimize yaptığımız kötü bir şeydir. Yaşamımızda değişmesi gereken amaçların türlerini, basitçe elde edilemez şekilde belirliyoruz.
Kaizen Yaklaşımı – Uzun Süreli Başarı İçin Planınız
Japon felsefesinde kök salmış Kaizen, küçük artışlardaki değişikliklerin uygulanmasına bağlı olarak değişime uzun vadeli bir yaklaşımdır. Üretim tesisleri gibi birçok farklı işletme tarafından kullanıldığında, küçük, artımlı proses değişiklikleri uygulayarak verimliliği ve kaliteyi arttırmaya çalışır. Sürekli artan iyileştirmeler uygulayarak, işletme büyüyecek ve gelişecektir.
“Kaizen” kelimesi değişim anlamına gelen “kai” kelimesinden, iyi anlamına “zen” kelimesinden gelir. Kaizen’in tarihi, Toyota’nın üretim konsepti sürecinde uyguladığı II. Dünya Savaşı’ndan sonra başladı. 1950’lerde Japonya’da çok popüler oldu ve bugün Kaizen grupları olarak uyglanmaya devam ediyor.
Kaizen, iş geliştirme için geliştirilse de, kişisel hedef belirlemeye de uygulanabilir. Benzer bir şekilde, her gün hedefinize yönelik kısa vadeli, artan başarılar uygularsanız, sonunda kendiniz için belirlediğiniz hedefe ulaşmak için uzun vadede daha iyi alışkanlıklar geliştirirsiniz.
Kaizen Yolu İle Hedeflerinizi Gerçekleştirmeye Başlayın
İyi alışkanlıklar, temel olarak etkili hedef belirleme ile bağlantılıdır. Kaizen yaklaşımı, her gün hedefimize doğru küçük bir adım atmamızı öğreterek iyi alışkanlıklar geliştirmemize yardımcı olmaktadır. Sonunda iyi alışkanlıklar, kötü olanları değiştirecek ve tutarlı kazançlar elde edeceksiniz.
Hedefinizi küçük parçalara bölerek başlayın. Her gün, her bir parçanın çok küçük bir yüzdesini gerçekleştirin. Örneğin, bir kitap yazıyorsanız, bir yazma programına karar verin ve her gün buna bağlı kalın. Her gün yazacağınız kelimelerin sayısını girin ve en azından her gün bu miktarda yazın. Bu küçük adımlar sizin için daha kolay yönetilebilir ve daha az korkutucu olacak.
Her gün küçük bir yüzde artış uygularsanız, sonunda büyük bir kazanç olduğunu fark edinceye kadar değişiklikler birbirine dayanacaktır. Kendin denemelisin. Kendiniz için 3 aylık bir hedef belirleyin. Her gün% 1 oranında başarı ile başlayın. Evet, küçük bir miktar ama yapılabilir. Performans yerine uygulamaya odaklanın. Her küçük yüzde sonunda yükselecek ve üç ay içinde başladığınız yerden ileriye doğru % 100 iyileşme göreceksiniz.