Yaratıcı düşünme, sorunları çözmek için çok önemli olan fikirleri, olasılıkları, alternatifleri tanıma ve iyileştirme sürecidir. Başkalarını birbirine bağlama ve birbirlerini eğlendirme yeteneği veya eğilimi olan yaratıcılık, insanların kendilerini ifade edebilmelerini sağlar.

Kendinize hiç baktınız mı ya da hayatta önemli bir şeyi asla başaramayacağınızı düşündünüz mü? Bu küçümseyen düşünce modeli, en yüksek performansa ulaşmanızı ve yaşamda ve ilişkilerde üretken olmanızı önler. Ayrıca, hayatınızı değiştirebilecek daha büyük olasılıklara açılmanızı önler. Yaratıcı olmayı öğrenmek için ihtiyaç duyduğunuz sebep budur aslında.

Contents

Beethoven’dan Steve Jobs’a kadar bu yaratıcı insanların çoğunun olağan dışı şeyler yapan sıradan insanlar olduğunu bilmek ilginç. Bu nedenle, kişisel gelişim sonucunda ortaya çıkan faydalardan biri olan yaratıcılığı öğrenmek istiyorsanız, kalıplaşmış düşüncelerinizi bir kenara bırakmanızda fayda var.

Yaratıcılığın nasıl çalıştığını tartışırken bunun büyük bir yanılgı olduğu ortaya çıktı. Yaratıcılık sadece yeni bir şey icat etmekle ilgili değildir. Yeni veya orijinal hiçbir şey yoktur. Dünyanın yüzünde şimdiye kadar çalışan her deha, yalnızca anlamlı bir değer üretmek için fikirleri ve şeyleri nasıl birleştireceğini öğrendi.

Yaratıcı Düşünme Teknikleri

Yaratıcı düşünme teknikleri arasından en önemli 10 tanesini sizler için araştırdık. İnsanlar gerek kariyerlerinde fark yaratmak için, gerekse sosyal hayatlarında farklı bir çizgi yakalayabilmek için bu yöntemleri öğrenmek istiyorlar. Ancak tek bu sebeplerden dolayı değil, bazı nedenleri de şunlardır;

Değerleri Etkileme İhtiyacı: Dünyayı değiştirmek için buradayız. Hayatta kayda değer bir fark yaratmak istiyorsanız, doğuştan gelen yaratıcı yetenekleri içinizde kullanma potansiyeline sahipsiniz. Burada  bahsettiğimiz konu insanlara kötü değerleri anlatmak değildir. Her toplum için genel geçer konularda, duygusal ve düşünsel olarak insanları etkilemektir.

Sorunları Çözme İhtiyacı: Küresel ısınma gibi varlığımızı tehdit eden konularla karşı karşıya kalmazsak, dünya yaratıcı insanlardan mahrum kalır. Dünyada karanlık var mı? Bir dahi, ışığı icat eder. Işık çevre dostu değil mi? Başka bir yaratıcı insan, dünyayı aydınlatmak için güneş enerjisinden nasıl yararlanılacağını tasarlayacak ve zincir sonsuza doğru gidecektir.

Karmaşık, Değişken ve Yeni Uyarım İhtiyacı: Yaratıcı bireyler hayata nasıl bakılacağını diğer açılardan öğrenir. Akış ile paralel gitmezler. Aksine yol alırlar. Bilirler ki fikirlerin muhakemesinden binalar yükselir. Hayata anlamlı bir değer katabilecek alternatifleri değerlendirip, gerek varsa insanları uyarmayı düşünürler.

Yaratıcı Problem Çözme Tekniği

Yaratıcı problem çözme yöntemi, geleneksel düşünce süreçlerinin sonuç veremediği durumlarda ortaya çıkar. Sorunları ele alma veya fırsatları belirleme aracıdır. Bu yöntem, yeni bakış açıları keşfetmenizi sağlar. Göz korkutucu bir meydan okumayı aşmak için yenilikçi fikirler veya çözümler geliştirmenizi teşvik eder.

Beyin Fırtınası Tekniği

Yaratıcı düşünme teknikleri deyince akla ilk gelen, beyin fırtınası tekniğidir. Beyin fırtınası teknik bir tasarım problemi ile baş etmek için konuşlandırılmıştır. Genellikle bir kolaylaştırıcı tarafından yönlendirilen bir grup vardır. Her oturumun kabiliyeti, katılımcıların dış dünya ile yeni fikirleri arasında bir bağlantı kurma yeteneklerini geliştirme üzerinedir.

1953’te yazılmış Applied Imagination adlı kitabında beyin fırtınasının mucidi Alex Osborn, şunları doğruladı; “Belli bir tasarım problemini hedef alıyoruz ve olası çözümlerden oluşan bir cephanelik üretiyoruz. Sadece fikirlerimizi toplamakla kalmayarak, meslektaşlarımızın konseptini de dikkate alarak, konuyu akla gelebilecek her açıdan ele alıyoruz.”

Daha İyi Bir Öğrenci Olmanın 10 Yolu Adlı Çok okunan içeriğimiz için >>

Charette Tekniği

Tasarımcıları, vatandaşları ve diğer polimatları gelişimsel bir neden üzerinde işbirliği yapmak için birleştiren kapsamlı bir planlama oturumudur. Fikirleri paylaşmak için bir fırsat sunar ve geri bildirimleri anında tasarımcılara iletme konusunda nadir bir ayrıcalık sağlar. Katılımı kolaylaştırır ve herkesi gelişimin ortak yazarı yapar.

Eleştirel Düşünme Tekniği

Eleştirel düşünme tekniği, bir sonuca varabilmek için gerçeklerin objektif bir analizidir. Kendi kendini disiplinli, kendi kendine yöneten, kendi kendine düzelten düşünme olan bu teknik, kendi kendine rehberlik eder. Problem çözme yeteneklerini, pratik iletişim becerilerini ve yerel sosyo-merkezciliğinizi (dünyayı kültürel veya sosyal bakış açınızdan görme eğilimi) ve bencillik (kendinizi başkalarından ayırt edememe eğilimi) ile üstlenme yeteneğini içerir.

Etkileşimli Planlama Tekniği

Russell L. Ackoff, etkileşimli planma tekniği için “arzu edilen bir hediye yaratarak bir gelecek oluşturmak” şeklinde yorum yapmıştır. Etkileşimli planlama veya IAP, proje uzmanları tarafından ilgili paydaşların yanı sıra konu uzmanlarının ilgisini çekmek için kullanılan bir tekniktir. Katılım süreci, proje planının toplu tartışılmasını ve güvenilir, bütünsel ve aktif bir proje takvimi tasarlama stratejisini içerir.

Bu yöntemin kayda değer bir yararı, herkesin proje kapsamını anlamasına ve gerçekçi bir program tasarlamasına yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda, etkili iletişimin akması için kullanılan bir boru borusudur. Kritik kilometre taşlarını, kısıtlamaları ve varsayımları belirlemede önemlidir.

Bireysel Zaman Planlama Teknikleri İçin >>

Kuvvet Alanı Analizi Tekniği

Kuvvet analizi, bir sorunu çevreleyen rakip güçleri saptar ve çözümleri keşfetmek için beyin fırtınasını kullanır. 1940’larda Kurt Lewin tarafından icat edildi. Başlangıçta projesindeki tekniği “sosyal psikolog” olarak kullandı. Ancak, iş ortamında gerçek anlamını buldu. Gitme veya gitmeme kararlarını oluşturmada, paylaşmada yararlıdır.

Kuvvet alanı analizi tekniğinin konsepti, koşulların bozulmasına veya değişmesine neden olan kuvvetler ile buna karşı koyanlar arasında bir denge kurmasıdır.

KJ Tekniği

KJ tekniği, yaratıcı düşünme teknikleri arasında en farklı olanlardandır. Aadını mucit Jiro Kawakita’dan alan bir tekniktir. Katılımcıların önceliklerini bir kart üzerinde vurguladıkları, hepsini topladıkları ve bireysel oylama yoluyla ilişki kurarak düzenledikleri kolay bir oturumdur. KJ yönteminin amacı, özellikle bireylerin aynı fikirde olmaya zorlandığı bir grupta, geçerli bir bilgi konusunda fikir birliğine varmaktır.

Burada KJ tekniğinin nasıl uygulanacağını kısaca anlatalım:

  • İletken bir odada 90 dakika boyunca beş veya daha fazla kişiyi toplayın. Onlara belirteçler ve yapışkan notlar verin.
  • Projenin ihtiyacını zedeleyen ve alıştırmayı denetlemek için bir kolaylaştırıcı atayan odaklanmış bir soru oluşturun.
  • Notlardaki öğelere üç cevap yazmak için 5 dakika ayırın.
  • Cevaplarını tahtaya yapıştırmak, başkalarının yanıtlarını okumak ve eklemek için katılımcılara 15 dakika ayırın. Bunları tartışmadan benzer çözümleri bir araya getirme konusunda yönlendirin.
  • Katılımcılardan her kümeyi ayrı ayrı etiketlemelerini isteyin. Bunu zorunlu kılın. Ayrıca kümeleri ayırabilirler.
  • Her adı tahtaya kümeye koyun. Çift kelimeleri izole edin.
  • Grup benzer olduklarını kabul ettiği sürece yinelenen yanıtları birleştirin.
  • Üç veya dört takım diğerlerine göre genellikle daha yüksek rütbeli olur; bu cevaplar soru ile ilgilidir.

Yanal Düşünme Tekniği

Yaratıcı düşünme teknikleri arasında sıra yanal düşünme tekniğinde. Yanal düşünme tekniği, bir konsepte farklı açılardan bakmakla ilgilidir. Bu kasıtlı ve sistematik bir süreçtir. Her görüşe açık olmayı ve çoklu düşünebilmeyi gerektirir.

Bakış Açınızı Değiştirecek Muhteşem Film Önerilerimiz İçin >>

Yenilik Yöntemini Oynamak Tekniği

Bireyler ve ekipler etkileyici, oyun benzeri bir teknikten geçerek doğuştan gelen potansiyellerini ortaya çıkarır. Yenilik yöntemini oynamak tekniği, insanların oyunculuk yeteneklerini kullanarak beynin yaratıcı gücünü kullanır.

SWOT Analizi Tekniği

SWOT analizi tekniği, güç, zayıflık, fırsatlar ve tehditler anlamına gelen bir kısaltmadır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamanıza, fırsatların farkına varmanıza ve karşılaşabileceğiniz tehditleri görmenize yardımcı olacak faydalı bir tekniktir.

Doğal Olarak Yaratıcı Değilseniz Nasıl Daha Yaratıcı Olursunuz?

Kimse doğuştan yetenekler ile dünyaya gelmez. Ancak farklı farklı insanlarız ve hepimizin ilgi alanları karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenledir ki bazılarımızın yaratıcılık konusunda doğal, daha çabuk geliştirilebilir yetenekleri bulunmaktadır. Yukarıdaki düşünme yöntemlerinin yanı sıra, daha yaratıcı olmak için aşağıdaki yolları denemeye başlayın:

  • Problem Çözmedeki Ayrımı Fark Edin

Yaratıcı düşünme tekniğinizi geliştirmek için problem çözmedeki başarınızı artırmalısınız. Bir zorluğun üstesinden gelmenize yardımcı olacak yaklaşımlar hakkında düşünmek faydalı olacaktır. Ancak acınızı kaldıramadığınızı düşünmek daha az verimlidir. Ne zaman bir konuyu tartışıyorsanız, problem çözüp çözmediğinizi veya sadece olayı daha da karmaşık hale getirip getirmediğinizi değerlendirin.

Eğer çözme yolunda ilerliyorsanız, süreci sürdürün. Fakat kontrol edemediğiniz veya meydana gelen şeyleri düşünüyorsanız, bu sadece bir zaman kaybıdır. Aklınızı yumuşatın. Beyninizin anlamlı ve üretken faaliyetlere odaklanmasına izin verin.

Problem Çözme Teknikleri Ve İpuçları Adlı Çok Okunan Makalemiz İçin >>

  • Kendinize Vereceğiniz Tavsiyeyi Uygulayın

Birçok insan kendini eleştirmeyi kolay buluyor. Zayıf noktalarınızı büyütmenin yalnızca sizi sınırlandırıp aşağı sürükleyeceğini biliyor musunuz?

Araştırmalar, kendine merhamet düşüncesi ile duygusal refahın birbiri ile bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. NCBI araştırması, kendinize duyduğunuz şefkatin, mutluluğun her boyutunu etkilediğini göstermiştir. Benlik saygınızı arttırır ve ruhunuzu harekete geçirir. Bu nedenle, bir arkadaşınızla konuşacağınız gibi kendinizle konuşun.

  • Duygularınızı Etiketleyin

Çoğu insan, özellikle erkekler, nadiren duygularından bahsederler. Birçok insan, duygularını sakladığı için kendileri ve duyguları arasında bir boşluk yaratır. Bu sadece herhangi bir zamanda nasıl hissettiğinizi tespit etmenizi zorlaştıracaktır. Çoğu zaman, duygularınızı yetişkinler olarak adlandırırken, dolaylı bir yaklaşım kullanarak bunu yaparsınız. Mutlu ve heyecanlı olduğunuzda “midemde kelebekler var” gibi bir şey söylemekten neden geri durur insan?

Hislerinizi kabul etmek suç değildir. Bu duyguların isimlerini verin ve kararlarınızı nasıl etkileyebileceklerini belirleyin. Minnet duygunuzu sık sık dile getirin, bu sizi rahatlatacaktır. Her gün duygusal onay alıştırması yapmak için zaman ayırın. Bir şey sizi rahatsız ediyorsa, başkalarına saldırganlık (duygularınızı kontrol etmeme sonucu) aktarmak yerine not edin.

Gizli Yaratıcılığınıza Dokunmanın Gücü >>

  • Hislerinizi Mantıkla Dengeleyin

Kronik bir hastalıkla mücadele ediyor veya zor bir finansal durumla karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda duygu ve mantığınız arasında bir denge kurabildiğiniz zaman bilinçli kararlar alacaksınız. Duygularınız zirveye ulaştığında, rasyonel tarafınızın önderlik etmesine izin verin. Duygularınızı azaltmanız için bir başka yaklaşım, eylemlerinizin sonuçlarını belirlemektir. Listeyi incelemek, duygularınızın kararınız üzerindeki etkisini en aza indirmenizi sağlayacaktır.

  • Sağlıklı Bir Zihinsel Gelişim Planlayın

Yaratıcı düşünme ile sağlıklı yaşam birlikte düşünülmelidir. Hayatta zirveye ulaşmak istiyorsanız, beyninizi sürekli eğitmek zorundasınız. Eğitmek için de zihninizi temizlemelisiniz. Olumlu ve anlamlı kelimeler söyleyerek beyninizi başarı için eğitmeniz gerekir.

Bill Stainton’a göre, kendimizi garip insanlardan ayırmak veya ‘kozamızın içinde kalmak’ olarak adlandırdığımız şey için çok önemli bir tanım yapmıştır. Bizi en büyük zorluklarımızı çözme yeteneğine sahip yaratıcı fikirlerden geri bırakıyor… Kozalarınızı kırdığınız zaman, garip deneyimleri benimseyerek, çığır açan fikirlere yol açan bağlantıyı keşfedeceksiniz.

“Yaratıcılık bir büyüklük tohumudur. Beyninizi yeni fikirler için eğitme sorumluluğunu üstlenirseniz, büyük ve önemli olabilirsiniz.”

Doğuştan gelen yaratıcılığınızı meyve vermeye teşvik etmek için adapte edilecek birçok teknik var. Sizin için neyin işe yaradığını bulun ve kozanızı kırın.

Başarısızlıklarınızdan Ders Çıkarıyor Musunuz? >>