Finansal alışkanlık, yararlıdır ve servet elde etmenizi sağlar. Mali durumunuzu kontrol etmek, sadece nasıl yapılacağını bildiğimiz bir şey değildir. Bu öğrenmemiz gereken bir beceri ve uygulamamız gereken bir alışkanlıktır. Günlük faaliyetlerinize dahil edebileceğiniz bu finansal alışkanlıkları yaratmak, mali durumunuzun kontrolünü elinizde tutmanıza yardımcı olacak ve daha fazla finansal özgürlük elde etmenize ve mümkün olduğunu düşünmenize yardımcı olacaktır.
Bu finansal alışkanlıkların pratik yapmanız ve üzerinde çalışmanız gerekenler olduğunu ve zamanla gelişeceğini unutmayın. Bunları bugün uygulamaya başlayabilirsiniz, ancak onlarda mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Pek çok insan, bir bütçe oluşturmaktan vazgeçecek. İşe yaramadığını hisseder hissetmez veya bunlardan birine ulaştıklarında finansal hedefler oluşturmayı bırakırlar…
Bugün Başlamanız Gereken 11 Finansal Alışkanlık
Bu finansal alışkanlıklar, mali durumunuza yaklaşma ve yönetme şeklinizi tamamen değiştirecek! Birkaçını uygulamaya başlayın ve diğerlerini yapabildiğiniz kadar ekleyin. Ve onunla eğlenin! Para eğlencelidir! İşte sizi hayatınızda başarıya götürecek 11 finansal alışkanlık:
1 – Gelirinizi Takip Edin
İnsanların mali durumlarında yaptıkları en büyük iki hata, gelirlerini takip etmemeleri ve harcamalarını takip etmemeleridir (sonraki bölüme bakın). “Ama her ödemede aynı miktarda para kazanıyorum, neden takip etmem gerekiyor? “diye düşünüyor olabilirsiniz. Gelirinizi takip etmek sadece ne kadar kazandığınızı bildiğiniz anlamına gelmez, aynı zamanda mali durumunuzu aktif olarak izlediğiniz ve aktif olarak takip ettiğiniz anlamına gelir.
Oraya ek gelir eklemek de motive edici olabilir. Parça her şeyi. Artık ihtiyaç duymadığınız eski bir mobilya parçasını sattınız mı? Bu gelir! Ekle! Belki de büyük bir dağınıklığı azaltma ve satış misyonuna girmişsinizdir – ne kadar kazandığınızı takip edin. Bunları yaparken ne kadar para kazanılabileceğine şaşıracaksınız. Gelirinizi ve giderlerinizi takip etmek için her şeyi düşünmenize gerek yok. Takip etmek için basit bir basılı sayfa veya hatta bir elektronik tablo kullanabilirsiniz.
Kariyerinizde İlerlemenize Yardımcı 15 Beceri >>
2 – Giderlerinizi Takip Edin
Geçen ay bakkaliye için ne kadar harcadınız? Çamaşırlar? Dışarıda yemek? Harcamalarınızı takip etmediğiniz sürece her şeye ayak uydurmak imkansızdır. Buradaki ve oradaki bakkala yapılan hızlı yolculuk, bir ayda yüzlerce doları bulabilir, özellikle de akşam yemeği için bir şey alıp marketin 5. koridorunun yarısıyla eve döndüğünüzde.
Paranızın tam olarak nereye gittiğini bilmek çok önemlidir. Neyin girip çıktığını tam olarak bilmiyorsanız, asla mali durumunuzun kontrolü sizde olmayacak. Bir işletme, harcamalarını takip etmeselerdi asla hayatta kalamaz. Öyleyse neden mali durumunuzu daha az ciddiye alasınız?
3 – Borçlarınızı Bilin
Bu sadece ne kadar borcunuz olduğunu bilmekle ilgili değil, aynı zamanda bu parayı borçlu olmanın size ne kadara mal olduğunu bilmekle de ilgili. Borçlarınızın gerçek maliyetini bilmelisiniz.
- Şu örneğe bir göz atın: Diyelim ki 5000 TL kredi kartınız var ve yalnızca minimum ödemeyi ödüyorsunuz. % 18’lik bir faiz oranıyla (oldukça standart) 17.000 TL ‘in üzerinde ödeme yapacaksınız. Ama bu tek saçma kısım değil. Ödemeniz 33 yıldan fazla sürecek !!! Ve bu yalnızca satın alımlar için kullanmaya devam etmezseniz!
Kredi kartınızı ödemeniz ne kadar sürer?
Birçok insanın para zihniyetinin aksine, borcunuz, özellikle de kredi kartı borcunuz olması gerekmez. Borcunuzun olduğu bir konumdaysanız, odaklanmanız gereken en kısa sürede borcunuzu ödemek olmalıdır. Borç size düşündüğünüzden çok daha fazla paraya mal oluyor. Borçlarınızı bilin, size ne kadara mal olduklarını bilin ve bunları mümkün olan en kısa sürede ödemek için bir plan yapın.
4 – Genel Servetinizi Bilin
Bu, keşke yirmili yaşlarımızın başlarında takip etmeye başlamış olmayı dilediğimiz bir şey olmalı. Genel servetinizi biliyor musunuz? Bu sizin varlıklarınız eksi detblarınızdır. Son rakam, genel servetinizdir.
- Tüm varlıklarınızı, banka hesabınızdaki parayı, sahip olduğunuz hisse veya yatırımları, yarın satacak olsanız sahip olduğunuz malların değerini ekleyin ve sahip olduğunuz diğer tüm finansal pozitifler.
- Sonra tüm borçlarınızı, yani borçlarınızı hesaplayın. Hepsini toplayın ve farkı hesaplayın.
Zenginliğinizin zaman içinde nasıl büyüdüğünü izlemek için bir hesap tablosu (veya eski bir kalem ve kağıt) bile kullanabilirsiniz. Bilmek cidden ilginç gelecektir.
Yirmili Yaşlar İçin Kişisel Gelişim Hedefleri >>
5 – Finansal Hedefler Belirleyin
Büyük ya da küçük, kendinize finansal hedefler belirlemek (ve bunlara ulaşmak için bir plan oluşturmak), geliştirmek için çok önemli bir alışkanlıktır. Daha küçük finansal hedefleri unutmaya ve yalnızca büyüklere odaklanma eğilimindeyiz.
- Bir ev için depozito biriktirmek,
- Bir borcu ödemek. Ancak bununla ilgili sorun şu ki, bunlar çok büyük hedefler olduğu için, kolayca cesaretimiz kırılabilir ve izimizi kaybedebiliriz.
Kendinize daha küçük hedefler koyun ve bunları başardığınızda kutlayın:
- Belki hedefiniz önümüzdeki 10 hafta boyunca haftada 100 TL tasarruf etmek olabilir. Veya kredi kartı borcunuzu belirli bir süre için 5000 TL ‘den 3000 TL’ye düşürmek için. Ya da belki de ‘sıfır harcama’ ayına sahip olmak ve bütün bir ay boyunca gerekli olmayan öğelere para harcamamak istiyorsunuz.
Bu büyük finansal hedeflere hala sahip olmak önemlidir. Ancak motive olmanıza yardımcı olmak ve kendinize mali durumunuzla harika bir iş çıkardığınızı hatırlatmak için hızlı bir şekilde başarabileceğiniz daha küçük hedefler oluşturmak da önemlidir.
6 – Gelirinizi Çeşitlendirin
Çoğu milyonerin birden çok gelir akışı olduğunu biliyor muydunuz? En sık atılan sayı ‘7 gelir akışı’dır ve doğruluğundan emin olmasak da mantıklı geliyor. Bu, 7 işte çalışmanız veya 7 işletmenizin olması gerektiği anlamına gelmez. Birden fazla gelir kaynağınız olması gerektiği anlamına gelir.
Bu gelir akışlarının ne kadar önemli olabileceğini Küresel Mali Kriz sırasında sadece birkaç yıl önce görmüştük. Güvende olduğunu düşündükleri işler de dahil olmak üzere birçok insan işini kaybetti ve birdenbire para kaynakları ortadan kalktı.
- Çoğu insan için, bir yan gelir başlatmak, gelirlerini çeşitlendirmenin harika bir yoludur. İkinci bir işiniz olabilir, kendi işinizi kurabilir veya becerilerinizi serbest çalışmak için kullanabilirsiniz.
- Diğerleri için, yatırımlar, hisseler veya emlak gibi pasif gelir kaynakları gitmenin yolu olabilir.
Gelirinizi nasıl çeşitlendirebileceğinizi düşünün ve nakit akışınıza yeni akışlar eklemek için çalışmaya başlayın.
30 Yaşın Altındaki Milyonerlerin Ortak Özellikleri >>
7 – Ani Satın Alımları Durdurun
Her alışverişe gittiğinizde bir şey satın almak zorunda olan türden bir insan mısınız? Finansal alışkanlık edinmek zordur. Ancak bu alışkanlıklar için kendinizi frenlemelisiniz. Belki farkında bile olmadan yaparsınız. Bir şey satın almadan (veya mağazanın yarısını mı?) Target üzerinden yürüyebilir misiniz? Bu, sahip olduğunuz herhangi bir finansal hedefe ulaşmak ve tamamen fazla harcamak için garantili bir yoldur.
- İkinci maddeye göz atın, harcamalarınızı takip edin ve son birkaç ayda ‘gerekli olmayan’ öğelere ne kadar harcadığınızı takip edin.
- Satın almak istediğiniz bir ürününüz varsa, gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünmek için bir hafta ayırın. Hala bir hafta sonra satın almanız gerektiğini düşünüyorsanız, o zaman bütçenize uygun olup olmadığına bakın.
Para biriktirmeye çalışıyorsanız, alışveriş merkezlerinden kaçınmanıza da yardımcı olur. Sizi içeri çekmek ve satmak için tasarlandılar, işi para harcamak istemenizi sağlayan bir ortam yaratmak olan insanlardan oluşan ekipler var. Günahtan kaçının ve uzak durun. Yerel kafenizde arkadaşlarınızla sohbet edin veya daha iyisi, birbirinizin evlerinde sohbet edin ve öğle yemeği pişirin veya biraz kek pişirin ve bir servet biriktirin.
8 – Bir Bütçe Oluşturun ve Buna Bağlı Kalın
Bütçe kirli bir kelime değildir. Finansal alışkanlık için gereklidir. Uzun zamandır bütçelerin paralarını yönetemeyenler için ya da düşük gelirliler için olduğuna inanıyor olabilirsiniz. Ama ne kadar güçlü olduklarını anladığınızda, asla geriye bakmazsınız. Anahtar, bütçenizin sizinle birlikte gelişmesi ve her bir ödeme döngüsünü değiştirmesi gerektiğidir. Evet. Her ödeme döngüsü için konuşuyoruz.
- Tüm sabit giderlerinizi karşılayan bir temel bütçeye sahip olabilirsiniz. Ancak o zaman hayatınızda ortaya çıkan şeyler için bütçe ayırmanız gerekir. Bir arkadaş nişanı için sahip olduğunuz akşam yemeği randevusu, babanızın doğum günü için almanız gereken hediye, kız kardeşinizi ziyarete gittiğinizde alacağınız ekstra seyahat masrafları.
- Bu harcamalar için bütçe oluşturmak, gerçekçi olduğu için bütçenize bağlı kalma olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Kendinize para harcamak için bütçe ayırmayı asla unutmayın. Aşırı hevesli olmayın ve her kuruşu kurtarabilmeyi beklemeyin. Çoğumuz için bu mümkün değil ve çok çabuk cesaretimiz kırılacak.
Gelirinizin bir yüzdesini kendi harcadığınız paraya göre bütçeleyin. Bu, istediğiniz şeyleri savurmanız, işe giderken bir kahve satın almanız veya bütçe kategorilerinize girmeyen temel olmayan herhangi bir şey için olabilir. Bu, bağlı kalacağınız bir bütçe oluşturmanın anahtarıdır.
Başarılı İnsanları Diğer İnsanlardan Ayıran Özellikler >>
9 – Acil Durum Hesabı Başlatın
Amerikalıların yalnızca % 39’unun 1000 $’lık bir acil durumu karşılamaya yetecek birikimi olduğunu biliyor muydunuz? Maddi bir acil durum yaşarsanız ve şu anda 1000 dolara ihtiyacınız olsaydı ne olurdu?
Birçoğu için bu korkutucu ve inanılmaz derecede stresli bir düşünce. Bir acil durum hesabı oluşturmak, sadece ihtiyaç anında kapsanacağınız anlamına gelmez, aynı zamanda size bu inanılmaz nefes alma odasını sağlar ve parayla ilgili stresi ve korkunuzu önemli ölçüde azaltır.
Acil bir hesap o kadar önemli ki, finansal alışkanlık oluşturmak için sizin bir numaralı önceliğiniz olmalı. Bu acil durum fonuna sahip olduğunuzda, borçları ödemek ve birikim yapmak için çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu acil durum hesabının ne için olduğunu bilmek ve gerçek bir acil durum olmadığı sürece ona dokunmamak önemlidir. Bu sizin son çare olmalı ve yalnızca başka bir seçenek yoksa kullanılmalıdır.
10 – Evinizi Düzenleyin
Muhtemelen evinizin dağınıklığının nasıl bir ‘finansal alışkanlık’ olmakla ilişkili olabileceğini merak ediyorsunuz ama bu yazıya sadık kalın… Emin olun ki birbirleriyle bağlantılılar. Evinizdeki her şeyi bir düşünün. Görebildiğin her şeye etrafına bir bak.
- Çok fazla ‘eşyanız’ var mı?
- Hepsi bir amaca hizmet ediyor mu?
- Hepsi seni mutlu ediyor mu?
Çoğumuz için bizi mutlu etmek için bir şeyler satın alma eğilimindeyiz. Ve işe yarıyor … Birkaç dakika için (belki bazı öğeler için biraz daha uzun) ama sonra toz toplayıcıya dönüşüyorlar. Rafların arkasında duran, hiç kullanılmayan ve nadiren görülen şeyler.
- Evinizin dağınıklığını gidermek, mali durumunuz için iki şey yapar – sahip olduklarınızı değerlendirmenize olanak tanır ve belki de tamamen unuttuğunuz 4 süslü kek tepsisine sahip olduğunuzu ve başka bir tane almayacağınızı fark edersiniz. Ayrıca, sahip olduğunuz ‘eşyaların’ ne kadar olduğunu anlamanıza yardımcı olur ve sizi gelecekte ani alımlar yapmaktan ve gereksiz yere depolamaktan caydırabilir.
Hepsini bir kerede yapmak zorunda değilsin. Önce dolabınızdan geçin, ardından her seferinde bir oda olmak üzere evinizin her odasında başlayın. Her zaman dolabınızla başlamanızı ve bitirmenizi öneririz. Çünkü her zaman ikinci kez daha fazla dağınıklık yaratabilirsiniz.
Tasarruf Nedir? Nasıl Yapılır? >>
11 – Fatura Ödemelerinizi Otomatikleştirin
Gecikme ücretleri bir katildir. İnanılmaz derecede pahalı olabilirler, biliyor musunuz? Tamamen gereksiz ve önlenebilirler. Gecikme ücreti ödemekten kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey elde edemezsiniz – bu yüzden fatura ödemelerinizi otomatikleştirerek bunları almadığınızdan emin olun.
Harcamalarınız için belirli bir hesap oluşturun ve her ödeme döngüsünde doğru tutarı ödediğinizden emin olun. Bu, fatura ödemeleriniz bu hesaptan çıktığında, orada her zaman yeterli para olacağını bileceğiniz anlamına gelir. Belirli bir miktarın altına düşmediğinden emin olmak için hesaba bir ‘tampon’ da koyabilirsiniz. Çoğu banka, otomatik ödemeler oluşturmanıza izin verir. Böylece ne zaman ödenmesi gerektiğini asla takip etmek zorunda kalmazsınız. Sadece paranızı hesaba yatırırsınız ve her şey karşılanır.
Hemen başlamanız gereken bütçe dostu, altın değerinde 11 finansal alışkanlık hakkındaki içeriğimizi okudunuz. Sizce insanlar hangi gereksiz şeylere para harcıyorlar? Size göre hangi harcamalar öncelikli olmalıdır? Düşüncelerinizi bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.