Hayatta Sahip Olmanız Gereken En Önemli 7 Öncelik Nedir?

Öncelik Belirlemek - Öncelikler, bu hedefe ulaşmak için belirlemeniz ve odaklanmanız gereken şeylerdir.

Öncelik belirlemek, başarınızı artıracak en önemli etkendir diyebiliriz. Peki yapılacaklar listenizdeki her öğenin çok önemli olduğunu düşündüğünüz için her gün tüm görevlerinizi tamamlamaya mı çalışıyorsunuz? Tüm bu görevleri başarmak için zamanınız sınırlı mı? Cevabınız evet ise, o zaman hayatınızdaki net bir öncelikler listeniz olmayabilir.

Zamanınızı etkili bir şekilde yönetmek ve hedefleriniz doğrultusunda ilerlerken neyin önemli olduğunu bilmek için net bir öncelikler listesine sahip olmak gerekir. Sürekli olarak çok fazla görev üstlenirseniz, sonunda kendinizi strese sokabilirsiniz.

Unutmayın, hedefiniz gelecekte ulaşmak istediğiniz bir hedeftir. Öncelikler, bu hedefe ulaşmak için belirlemeniz ve odaklanmanız gereken şeylerdir. Bir öncelikler listesine sahip olduğunuzda, yaşam görevinizle uyumlu değişiklikleri ve kararları uygulama şansınız artar.

Hayatta Sahip Olmanız Gereken En Önemli 7 Öncelik

Herkes farklıdır ve herkes farklı şeyleri önemseyecektir. Ancak, bazı ortak konular hepimizi birbirine bağlar. Bu öncelikler listesindeki her öğenin sizinle rezonansa girdiğini bulamayabilirsiniz, ancak muhtemelen en azından birkaçı olacaktır. Öncelikleriniz konusunda net değilseniz, öncelik belirlemek konusunda çalışmalısınız. Bunlar düşüncelerinizi ve enerjinizi nereye koymanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir.

Öncelik Planlama Teknikleri – Zaman Yönetimi >>

  1. Yaşam Misyonunuz

Kişisel yaşam misyonları size anlam ve mutluluk verecek önceliklerdir. Bunlar, başarılı olmanın ötesinde yaşamanızı sağlayan, aynı zamanda hayatta önemli bir şey üzerinde çalışmanızı sağlayan şeylerdir. Hayattan ne istiyorsunuz? Onlara olan bağlılığınızdan ödün vermeden bu şeylere öncelik verdiğinizde, her zaman hedeflerinize ulaşırsınız.

Öncelik belirlemek konusunu düşünürken misyon ifadenizi tanımlayın ve yaşamdaki amacınıza ulaşmak için yapmanız gereken şeyleri belirleyin.

  • Yaşam misyonlarınızın ne olduğunu belirledikten sonra, görevlerinizi düzenleyin ve yapılacaklar listenizdeki her öğenin bu görevleri ifade etmesini sağlayın. Bir öğe hayattaki amacınızla uyuşmuyorsa, üzerinde çalışmayı reddedin. Kilo vermek istiyorsanız, devam edin. Yaşam misyonunuz hitabet becerileri gerektiriyorsa, kendinizi bunu uygulamaya adayın. Sonuç olarak, yapılacaklar listeniz kişisel ve profesyonel hedeflerinizin bir ifadesi olmalıdır.
  1. Fiziksel Sağlık

Sağlığınız çok önemlidir ve öncelikler listenizde ilk sırada yer almalıdır. Refahınızı, rahatlığınızı ve genel tutumunuzu belirler. Kötü sağlık sizi mutluluğunuzdan mahrum eder ve genel üretkenliğinizi azaltır. Bu nedenle kötü sağlık döngüsünü kırmanız gerekir. İşte fiziksel sağlığınızın neden öncelikler listenizde olması gerektiği:

  • Ancak sağlıklı olduğunuzda daha üretken ve odaklanmış olabilirsiniz.
  • Uyku kaliteniz artacaktır.
  • Diğer insanlarla etkileşim halindeyken daha iyi bir ruh hali içinde olacaksınız.
  • Yaşam görevinizi gerçekleştirmek için daha enerjik olacaksınız.
  • İyi bir özgüvene sahip olacaksın. Hastalık sizi güveninizden mahrum eder.
  • Sağlığınızı iyileştirmek için şunları yapın:
  • Dengeli beslenin, sıkı bir egzersiz rutini geliştirin ve uykuyu atlamayın.

Etkili İletişimi Etkileyen Faktörler >>

  1. Aileyle Kaliteli Zaman Geçirmek

Öncelik belirlemek deyince aile genelde arka plana atılır. Ancak iş yerinde kötü bir zaman geçirdiğinizde, desteğin ilk ayağı her zaman ailenizdir. Aileyle geçirilen zaman, benlik saygınızı artırır, olumlu alışkanlıkları teşvik eder ve anılar oluşturur. Yakın ailenizle zaman geçirmeye öncelik verin ve bu zamanı iyi değerlendirin. Birlikte egzersiz yapın, yemekten sonra yürüyüşe çıkın, birlikte okumak için bir kitap seçin, yemek yapın veya birlikte yemek yiyin. Beraberliğe öncelik verin! İş yerinde başarılı olabilir ve yine de ailenizle kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

  • İş hayatı ikilinizi ortadan kaldırırken birleşik bir benlik hissini yeniden kazanmak önemlidir. Bu nedenle, işinizde veya işinizde başarılı olurken ailenizi feda etmekten kaçının.
  1. Sağlıklı İlişkiler Kurmak

Hayatta anlam ve amaç bulmada ilişkiler önemlidir. Ailenizden sonra, arkadaşlarınız, meslektaşlarınız veya topluluğunuzun üyeleri hayatınızda hayal edebileceğinizin ötesinde önemli roller oynarlar.

Northwestern Tıbbına göre sağlıklı ilişkilere öncelik vermek stresten sorumlu olan stres hormonu kortizolün üretimini azaltabilir. Bir araştırma, evli insanların psikolojik stres yaşama olasılığının düşük olduğunu ortaya çıkardı. Bunun nedeni, ilişkilerin sunduğu duygusal ve sosyal desteğin stres için mükemmel bir tedavi olabilmesidir.

  • Dahası, sağlıklı ilişkiler sağlıklı alışkanlıklar edinmenize yardımcı olur. Hesap verebilirlik ortakları, akıl hocaları, yaşam koçları ve öğretmenler hedeflerinize ulaşmada çok önemli roller oynarlar. Bu nedenle, kendinizi her gün size ilham verecek ve kendinizi toksik ilişkilerden izole edecek insanlarla kuşatın.
  1. Ruh Sağlığı

Ruh sağlığı, öncelik belirlemek deyince mutlaka aklınızın bir köşesinde olması gereken bir kavramdır. Her zaman iş, sosyal sorumluluklar, çalışmalar, aile ve günlük aktivitelerle meşgul müsünüz? Cevabınız evet ise, zihinsel sağlığınıza öncelik vermeniz gerekir. Meşgul olduğunuzda veya çok çalıştığınızda nasıl hissettiğinizi araştırmak için bir rutin oluşturun. Kendinizi kontrol altında tutmak için aşağıdakileri yapmayı deneyin.

  • Zihinsel Denetim Gerçekleştirin: Ne hissettiğinizi, düşündüğünüzü veya söylediğinizi ve bunların ruh halinizi olumlu veya olumsuz olarak nasıl etkilediğini not alın.
  • Kırmızı Bayrakları Tanımlayın: Kırmızı bayraklar, düşüncelerinizde, duygularınızda ve alışkanlıklarınızda ne zaman bir değişim yaşadığınızı gösteren uyarı sinyalleridir. Ayrıca tükenmişlik veya stres yaşadığınızda da sizi uyarabilirler. Neyin yanlış olduğunu ne kadar erken anlarsanız ve sorunları çözmek için başa çıkma stratejileri geliştirirseniz, yolunuza devam etmek o kadar hızlı ve kolay olacaktır.
  • Tetikleyicinizi Belirleyin: Sağlık sorunları, artan iş yükleri veya ilişki zorlukları gibi bazı görevlerin, olayların, alışkanlıkların veya deneyimlerin zihinsel sağlığınızı etkilediğini fark ederseniz, bu dönemlerde kişisel bakım uygulayın. Özbakım bencilce değildir. Daha fazla görev üstlenebilmeniz için dengenizi yeniden kazanmanıza yardımcı olur.

Bugün Başlamanız Gereken 11 Finansal Alışkanlık >>

  1. Finans

Para önemsiz değildir. Mutluluğu satın almasa da, mutlu kalmak için en azından ihtiyacınız olanın üzerinde kazanmanız gerekir. Faturaları ödemekte ya da kendinizi beslemekte zorlandığınızda hayat perişan olabilir, bu yüzden mali durumunuza öncelik verin! Robert Kiyosaki Cashflow Quadrant adlı kitabında şunları tavsiye ediyor:

“Hayatınız boyunca para için çalışmak yerine, paranın sizin için çalışmasını sağlayın.”

Robert, sadece tasarruflarınız ve yatırım hedefleriniz üzerinde çalışmanızı tavsiye ediyor. Öyleyse , mali durumunuzu nasıl önceliklendirir ve iyileştirirsiniz ?

  • Gelir getiren varlıklarınızı ve gelir azaltan yükümlülüklerinizi belirleyin. Ardından varlıklarınızı artırın ve yükümlülüklerinizi azaltın. Ayrıca, gelecekte hayatınızı daha rahat hale getirmek için mümkün olduğunca tasarruf edin. Ayrıca birikimlerinizi hem kısa hem de uzun vadede pasif gelir kazandırabilecek herhangi bir düşük riskli projeye yatırabilirsiniz. Son olarak, borçtan olabildiğince kaçının ve acil durumlar için tasarruf edin.
  1. Kişisel Gelişim

Lou Holtz’un sözleriyle, “Ya büyüyorsun ya da ölüyorsun!”. Sıradanlık ve gönül rahatlığından kaçınarak hayallerinizin insanı olabilirsiniz. Kendinizi geliştirmenin basit yolları var. Hayatınızı olumlu yönde etkileyebilecek TEDx Konuşmaları‘nı izleyebilir, kişisel gelişim kitapları okuyabilir veya yeni beceriler öğrenebilirsiniz. Alanınızın dışında bir şeyler öğrenmek kötü bir fikir bile değil. Öğrenmek yaşamayı sürdürür! Size uygun bir kişisel gelişim planı oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyin.

  1. Hedeflerinizi Tanımlayın

Hedeflerinizi (genel liste) tanımlayın ve genel listenizi belirli öğelere bölerek daha spesifik olun. 20 TL kaybedin, bir sertifika kazanın, yeni bir rol için antrenman yapın, vb. Akıllı hedefleri nasıl belirleyeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

  1. Güçlü Yönlerinize Odaklanın

Belirli hedeflere ulaşmak için güçlü yönlerinizi ve eksikliklerinizi vurgulayın. O halde neden onları gerçeğe dönüştürmek istediğinizi tanımlayın. Size nasıl fayda sağlayacaklar?

Kitap Önerileri – Kişisel Gelişim Kitapları >>

  1. Görselleştirin

Hedeflerinize ulaştığınızı hayal edin. Şunları yapabilirsiniz Bir vizyon devre tasarımı nasıl görüneceğini başarı görmenizi sağlamaktır. Daha sağlıklı ve daha mutlu bir senin fotoğraflarını seçin!

  1. Planınızı Düzenleyin

Oyun planınızı oluşturun. Oraya nasıl gideceksin? Ne gerektirecek? Yeni bir beceri mi öğreniyorsunuz? Çevrimiçi bir kursa abone misiniz? İyileştirmek için atmanız gereken eyleme geçirilebilir adımları tanımlamanız gerekir.

Küçük başarılara ulaştığınızda kendinizi ödüllendirebilmeniz için ilerledikçe küçük kilometre taşları belirlemeyi unutmayın.

Sonuç

Şimdiye kadar en önemli önceliklerinizin ne olduğundan emin değilseniz, oturup sizin için önemli olan her şeyi listelemeniz gerekebilir. Örneğin, tükenmişseniz ve sağlığınıza zarar veriyorsa, o zaman sağlığınıza öncelik vermeniz gerekir. Sağlıklı değilseniz odaklanmanın ve üretken olmanın bir yolu yok.

Bir sonraki adım, bir oyun planı oluşturmaktır. Örneğin, tükenmişliği önlemek için neler yapabileceğinizi vurgulayabilirsiniz . Farkındalık, bir psikologla konuşmak veya işe ara vermek olabilir. Ardından, oyun planınızı uygulamak için zaman ayırın.

Son olarak, doğru yolda olup olmadığınızı anlamak için bir öz değerlendirme testi yapın. İlerlemenizi değerlendirmek için yardıma ihtiyacınız varsa, sorumluluk ortağınız, eşiniz, meslektaşınız veya akıl hocanızla konuşabilirsiniz.

Başarılı bir Amerikan kurgu yazarı ve Cosmere Universe’ün arkasındaki beyin olan Brandon Sanderson’ın sözlerini tamamlayacağız:

“Harika bir adamın işareti, hayati olanları başarmak için önemli şeyleri ne zaman bir kenara bırakacağını bilen kişidir.”

Michael Phelps’ten Öğrenmeniz Gereken 7 Ders >>